Vitamin K and blood clotting

Wat doet vitamine K bij bloedstolling?

Gevraagd door: Micha de Bruin  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (32 stemmen)

U heeft vitamine K nodig voor het aanmaken van een aantal stollingsfactoren. Deze factoren zorgen ervoor dat bloed kan stollen. Vitamine K-remmers zorgen er dus voor dat uw lichaam minder stollingsfactoren kan aanmaken en uw bloed minder kans krijgt om te stollen, waardoor de kans op een trombose kleiner wordt.

Wat is het effect van een tekort aan vitamine K op de bloedstolling?

Bij tekorten aan vitamine K1 worden problemen met de bloedstolling waargenomen, en bij ernstige deficiënties bloedingen. Bij een normale voedingsinname blijft vitamine K1 voornamelijk in de lever en speelt daarbij een rol bij de vorming van stollingsfactoren door de activatie van zeven vitamine K-afhankelijke eiwitten.

Is Vit K een bloedverdunner?

Het lichaam haalt vitamine K uit voeding, bijvoorbeeld uit groene groenten. Vitamine K is echter ook essentieel voor de bloedstolling. Vandaar dat veel bloedverdunners vitamine K-remmende stoffen bevatten. In 2019 gebruikten in Nederland 244.400 mensen zo'n bloedverdunner, ook wel vitamine K-antagonist genoemd.

Welke vitamine speelt een rol bij de bloedstolling?

Vitamine K is een vitamine die tot de groep van vetoplosbare vitamines hoort, net als vitamines A, D en E. Vitamine K zorgt onder andere voor een normale bloedstolling maar ook voor sterke botten en gezonde bloedvaten. Via voedsel krijgen we de meeste vitamine K binnen.

Wat zijn vitamine K remmende bloedverdunners?

Vitamine K-remmers zijn antistollingsmiddelen in tabletvorm die het opnieuw gebruiken van vitamine K tegengaan. Doordat u minder vitamine K heeft stolt uw bloed minder snel.

23 gerelateerde vragen gevonden

Is te veel vitamine K gevaarlijk?

Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K. Dit kan de werking van het antistollingsmiddel verminderen.

Welke vitamine verdunt bloed?

Er zijn 2 soorten sterke bloedverdunners: cumarines en DOAC's. Cumarines maken de werking van vitamine K minder, waardoor uw bloed minder snel stolt.

Welke stollingsfactoren vitamine K?

Fytomenadion (vitamine K1): is een vetoplosbaar co-enzym voor de vorming van stollingseiwitten in de lever; is betrokken bij de vorming van de stollingsfactoren II (protrombine), VII, IX en X.

Welk middel bevordert bloedstolling?

Tranexaminezuur houdt een bloedstolsel op een vaatbeschadiging in stand, waardoor de wond niet opnieuw kan gaan bloeden. Meestal krijgt u tranexaminezuur vlak voor de operatie of ingreep. Soms moet u na de operatie of ingreep een aantal dagen tranexaminezuur gebruiken.

Is K2 bloedverdunnend?

Vitamine K2 is nodig voor de bloedstolling. Maar ook voor sterke botten. Bij een vitamine K2-tekort kun je last krijgen van plotselinge bloedingen, zoals een bloedneus of tandvleesbloeding.

Wat is het nut van vitamine K?

Vitamine K, oftewel fylochinon, is nodig voor een goede bloedstolling en ook ter ondersteuning van sterke botten. Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en diverse soorten vitamine K2. Beide vitamines hebben dezelfde werking.

Welke vitamine mag je niet met bloedverdunners?

Mensen die antistollingsmiddelen gebruiken moeten goed letten op vitamine K. De meeste antistollingsmiddelen danken hun werking namelijk aan het feit dat ze vitamine K tegenwerken; het zijn zogenoemde vitamine K antagonisten.

Wat gebeurt er als je te weinig vitamine K binnenkrijgt?

Bij een vitamine K tekort kun je last krijgen van een vertraagde bloedstolling, met als gevolg een groter risico op bloedingen en wondjes die lang blijven bloeden. Een vitamine K tekort komt gelukkig weinig voor.

Waarom vitamine K bij geboorte?

Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Een tekort kan bij pasgeboren baby's bloedingen veroorzaken. Deze bloedingen kunnen ernstig zijn, vooral als ze in de hersenen ontstaan. Om een tekort te voorkomen, krijgen baby's direct na de geboorte vitamine K-druppels toegediend.

Wat zijn de symptomen van vitamine K tekort?

Vitamine K-tekort symptomen
  • Plotselinge bloedingen (vaak een bloedneus of bloedend tandvlees)
  • Vertraagde bloedstolling, waardoor wonden lang blijven bloeden.
  • Veel bloedverlies tijdens menstruatie.
  • Snel en vaak blauwe plekken.
  • Bloedstolsels onder nagels.
  • Zwarte ontlasting (met bloed)

Welke voeding maakt je bloed dikker?

Een van de voedingsstoffen die wel in verband wordt gebracht met bloedstolling is vitamine K. Vitamine K werkt het effect van antistollingsmiddelen tegen zodat het bloed dus dikker wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken, en dit wordt uit de voeding gehaald.

Waardoor stijgen trombocyten?

Een teveel aan bloedplaatjes kan komen door een bloedziekte zoals leukemie (primaire trombocytose). Bij een secundaire trombocytose is het hoge aantal bloedplaatjes een reactie op een andere aandoening (zoals een bloeding, ijzertekort of infectie) of het gevolg van een inname van bepaalde medicijnen.

Hoe kan je bloed laten stollen?

Trombine is nodig om fibrine te vormen. Dit eiwit zorgt ervoor dat het opgeloste fibrinogeen dat in je bloed zit wordt omgezet in fibrine, die onoplosbaar is. Trombine zorgt er ook voor dat de bloedplaatjes zich hechten aan het beginnende stolsel dat wordt gevormd op de plek van de beschadiging.

Wat gebeurt er als je teveel vitamine K binnenkrijgt?

Voor zover bekend zijn er geen nadelige effecten van een te hoge inname van vitamine K uit voeding of uit supplementen. In de praktijk komt een teveel aan vitamine K niet voor.

Welke bloedverdunners breken vitamine K af?

De meest gebruikte bloedverdunners (acenocoumarol en fenprocoumon) zijn vitamine-K-antagonisten: ze vangen vitamine K weg en zorgen ervoor dat je minder stollingseiwitten maakt. Gebruik je dit soort stollingsremmers, dan moet je daarnaast natuurlijk geen extra vitamine K slikken.

Welke supplementen werken bloedverdunnend?

De meeste antistollingsmedicatie werken door vitamine K tegen te werken; het zijn vitamine K antagonisten. Doordat vitamine K zijn werk niet kan doen worden er minder stollingsfactoren aangemaakt en stolt het bloed minder snel.

Welke medicijnen verdunnen je bloed?

Voorbeelden van bloedverdunners zijn: acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, prasugrel, ticagrelor, clopidogrel, acenocoumarol, dabigatran, rivaroxaban, apixaban. Hoe gaat verder als u bloedverdunners gebruikt: Als u acenocoumarol gebruikt, zijn regelmatige controles van uw bloed nodig.

Is paracetamol ook een bloedverdunner?

Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend. Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo'n goed idee is.

Vorige artikel
Hoeveel schoolgebouwen zijn er?