Het narcistische volwassen kind

Wat doet narcisme met een kind?

Gevraagd door: Elif Spanhaak  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (56 stemmen)

Mensen die opgroeien met een narcistische vader zijn vaak te aardig en te ruimdenkend. Ze weten niet goed hoe ze hun eigen gezonde grenzen moeten aangeven, want deze werden in hun jeugd continu overschreden. Ze voelen zich zelfs schuldig als ze dit wel doen.

Wat doet een narcist met zijn kinderen?

Narcistische ouders hebben hoge verwachtingen van hun kinderen. Ze zetten hun kinderen onder flinke druk om uit te blinken in sporten, het goed te doen op school, te studeren op een elitaire universiteit, en een loopbaan met een hoge status na te streven.

Hoe gaat een narcist om met haar kinderen?

Meestal kiest de narcistische moeder één of twee favorieten uit die zij als prinsjes of prinsesjes behandelt en die privileges krijgen zolang ze precies doen wat hun moeder wil. De andere kinderen uit het gezin worden gezien als zondebokken.

Kan een narcist een kind opvoeden?

"We weten dat narcisme erfelijk is, maar het kan ook ontstaan of gestimuleerd worden door opvoeding", vertelt ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman.

Hoe gaat een narcist om met zijn ouders?

Communicatieregels zijn bijzonder subtiel en beschadigend. Dankzij deze regels weerhouden de narcistische ouders zichzelf ervan om hun verantwoordelijkheid te nemen over hun eigen gedrag of emoties, want dankzij deze regels verwachten deze ouders dat hun kinderen deze verantwoordelijkheden op zich nemen.

29 gerelateerde vragen gevonden

Hoe herken je een narcistische vader?

Wanneer een narcistische vader woedend is kan hij schreeuwen, jou uitschelden, je slaan, schoppen, aan je haren trekken, je achterna zitten, je opwachten, je angst aanjagen, dreigen jou weg te doen, je straffen, manipuleren, etc. etc. Hij gebruikt verbaal en/of fysiek geweld.

Hoe gaat een narcist met geld om?

Narcisten hebben geen normale relatie met geld. Ze kunnen je om geld vragen, zelfs wanneer ze de belangrijkste kostwinnaar zijn of een goed betaalde baan hebben. Ze zullen niet snel hun partner mee uit eten nemen. Zuinig zijn is prima, maar pathologisch zijn over geld niet.

Is narcisme aangeboren of aangeleerd?

Oorzaak narcisme

Trauma wordt tegenwoordig gezien als de rechtstreekse oorzaak van het ontwikkelen van narcisme. Om om te kunnen gaan met een trauma, misbruik, of verwaarlozing of zich ervoor af te sluiten richt het kind zich onbewust op zichzelf.

Kan een narcist voor zichzelf zorgen?

Narcisten kunnen vaak slecht tegen kritiek. Dan schamen ze zich voor zichzelf en worden ze snel boos." Narcisten zijn volgens Brummelman dus extreem afhankelijk van de waardering en bewondering van anderen. "Dat maakt ze heel kwetsbaar."

Waarom treiteren narcisten?

Narcisten kunnen gevaarlijk zijn omdat ze een onvoorspelbaar karakter hebben! Zij kunnen agressief worden wanneer ze de situatie niet onder controle blijken te hebben en het niet gaat zoals zij het bedacht hadden, dan kunnen zij onberekenbaar worden en gaan treiteren.

Kan een narcistische moeder van haar kind houden?

Een narcistische moeder heeft erg veel moeite om zich in te leven in de gevoelens van een ander. Hierdoor zijn narcistische moeders niet goed in staat om zich te bekommeren om een ander, inclusief hun kind. Dit kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind.

Hoe ga je om met een narcistische dochter?

7 tips voor ouders om narcisme te voorkomen
 1. Positief opvoeden. Positief opvoeden heeft een positieve uitwerking op kinderen. ...
 2. Rekening houden met anderen. Leer je kind om rekening te houden met anderen. ...
 3. Positief zelfbeeld. ...
 4. Grenzen stellen. ...
 5. Geef goede complimenten. ...
 6. Realistisch beeld van je kind. ...
 7. Ben jij zelf narcistisch?

Hoe bescherm je je kind tegen een narcist?

Zo bescherm je een kind tegen zijn narcistische vader

Zorg ervoor dat de kinderen bij jou en je nieuwe partner een veilige haven hebben waar ze altijd alles kunnen vertellen en bespreken. Zorg ervoor dat jij niet negatief over je ex praat. Maak hem niet zwart. Want dat brengt je kinderen in een loyaliteitsconflict.

Waar kunnen narcisten niet tegen?

Een narcist wordt nog liever gehaat dan genegeerd. Zelfs negatieve aandacht is voeding. Zij hebben het gevoel dat zij niet kunnen leven zonder aandacht, of dit nou positief of negatief is.

Hoe herken je narcisme bij een kind?

Kenmerken van narcisme bij kinderen?
 • Bij het krijgen van kritiek of bij het falen accepteert het kind niet dat het aan hem ligt maar beweert dat het aan de omstandigheden ligt.
 • Wanneer hun zelfbeeld bedreigd wordt, worden ze agressief.
 • Wanneer ze hun zin niet krijgen, worden ze boos of agressief.

Kan een narcist tegen zijn verlies?

Extreem jaloers en kunnen niet tegen verlies

Alles zal moeten wijken om die ander te verslaan en dat zal die ander ook weten. Een beetje vals spelen is heel gewoon om uiteindelijk te kunnen winnen. Als dat niet luk, zal de narcist alles in het werk stellen om zijn verlies te rechtvaardigen.

Kan een narcist zichzelf veranderen?

Een narcist zal niet veranderen, want volgens hem is er niets mis met hem. Uit verschillende onderzoeken is duidelijk geworden dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken meer continuïteit vertonen dan andere.

Heeft een narcist gevoelens?

Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.

Kan een narcist liefde voelen?

Nee, een narcist kan geen (gezonde volwassen) liefde voelen. Narcisten kunnen dit gevoel of die indruk wel heel overtuigend geven, maar het is geen 'echte liefde'. In ieder geval geen volwassen of gelijkwaardige oprechte liefde.

Wat zegt een narcist om je onzeker te maken?

Vaak zeggen narcisten dingen bewust om je te raken of onzeker te maken of houden. Als je hier vervolgens op ingaat, komt het geregeld voor dat ze zullen ontkennen dat ze dit ooit gezegd hebben en dat je dingen hoort die er niet zijn of dat jij dingen verdraait.

Waar heeft een narcist een hekel aan?

Eerst beginnen met iets positiefs, dat geeft de narcist een gevoel van veiligheid (ergens in het verhaal zegt Appelo dat hij een hekel heeft aan mensen die het hebben over 'veiligheid', maar hier laat hij zien dat zijn omgeving het voor hem veilig moet maken, hem gerust moet stellen, wil het goed komen).

Hoe maak je een narcist gek?

Weetjes over: Hoe maak je een narcist gek
 1. Gaslighting.
 2. Negatieve gevoelens over jou projecteren.
 3. Word Salad-conflicten creëren.
 4. Nitpicking en spel veranderen.
 5. Een verkeerde voorstelling van jouw gedachten, meningen en gevoelens.
 6. Het onderwerp veranderen.
 7. Smeren en stalken.
 8. Trianguleren.

Hoe kun je een narcist ontmaskeren?

Waaraan herken je de narcist? Hoe ontmasker je hem?
 • Gebrek aan zelfreflectie. De narcist gelooft in zijn eigen ideaalbeeld. ...
 • Gebrek aan empathie. ...
 • Geen wederkerigheid. ...
 • Respectloos gedrag. ...
 • Onderuithalend gedrag. ...
 • Projectie. ...
 • Alle schuld ligt bij jou. ...
 • Onvoorspelbaar gedrag.

Kan een narcist je missen?

De narcist mist jou niet als persoon maar mist wel de aandacht en emotionele voeding die jij hebt geleverd. Jij bent slechts een object, een voorwerp in de ogen van de narcist. Misschien heb je financiële steun gegeven, problemen voor hen opgelost of fungeerde je als praatpaal.

Hoe moet je een narcist aanpakken?

Hoe ga je om met een narcist?
 1. Vertrouw op je eigen gevoel. ...
 2. Onthoud goed dat een narcist net zo onzeker is als jij. ...
 3. Slijmen helpt. ...
 4. Val een narcist nooit en public aan. ...
 5. Geef ze alle aandacht. ...
 6. Laat een narcist in zijn waarde/waan. ...
 7. Probeer een narcist niet te veranderen. ...
 8. Blijf op je hoede.