Prolactin | Endocrinology

Wat doet het hormoon prolactine?

Gevraagd door: Sebastiaan Vos  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.9/5 (60 stemmen)

Prolactine is een hormoon dat zorgt voor de melkproductie in de borsten. Het wordt aangemaakt door de hypofyse, een klein orgaan in de hersenen. Prolactine is vooral aanwezig bij vrouwen, maar ook mannen produceren een kleine hoeveelheid prolactine.

Wat doet prolactine met je lichaam?

Prolactine is een hormoon dat geproduceerd wordt in de hypofysevoorkwab. Bij mannen bevordert dit hormoon de ontwikkeling van de prostaat en de zaadblaasjes. Bij vrouwen speelt prolactine een rol bij de ontwikkeling van de borstklieren.

Wat is geen functie van prolactine?

Prolactine is altijd aanwezig in het bloed, bij vrouwen én mannen. Bij mannen heeft dit hormoon verder geen functie, maar bij vrouwen stimuleert het na een bevalling de melkproductie in de borsten. Alleen tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding wordt prolactine in grotere hoeveelheden aangemaakt.

Hoe krijg je prolactine?

Prolactine wordt aangemaakt door de hypofyse, een klein orgaan in de hersenen. Je maakt vooral veel prolactine aan wanneer je borstvoeding geeft. Nogal logisch dat het dan bij vrouwen aanwezig is, maar ook mannen produceren kleine hoeveelheden prolactine.

Wat kan een verschijnsel zijn van een prolactinoom?

Klachten bij vrouwen met een prolactinoom

Het uitblijven of onregelmatig worden van de menstruatie. Mogelijke onvruchtbaarheid. Minder zin om te vrijen (verminderd libido). Doordat de eierstokken minder oestrogeen aanmaken kan osteoporose (botontkalking) ontstaan.

45 gerelateerde vragen gevonden

Is prolactine gevaarlijk?

Een prolactinoom leidt meestal tot onvruchtbaarheid. Met behandeling met dopamine-agonisten kan de vruchtbaarheid weer herstellen, en is er ook weer de mogelijkheid zwanger te worden. Bij zwangerschap worden de medicijnen meestal gestopt. Door de zwangerschap stijgt het prolactinegehalte.

Is prolactinoom gevaarlijk?

Een prolactinoom kan het leven van de patiënt in grote mate beïnvloeden. Het is vrijwel altijd goedaardig en verspreidt zich niet door het lichaam. Een prolactinoom geeft geen verhoogd risico op borstkanker.

Welk hormoon remt prolactine?

De afgifte van prolactine staat onder controle van de hypothalamus door de remmende werking van dopamine.

Welke klier produceert prolactine?

Prolactine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de hypofyse, een belangrijke hormoonproducerende klier in de hersenen.

Hoe snel daalt prolactine?

Daarnaast weten we dat melkproductie een kwestie is van vraag en aanbod: hoe meer een kind drinkt, hoe meer melk de moeder produceert. Echter, tussen een en zes maanden postpartum daalt het prolactine gehalte, terwijl de hoeveelheid melk die gedurende deze maanden per dag geproduceerd wordt, gelijk blijft.

Welk hormoon zorgt voor Nestgedrag?

Welk hormoon is verantwoordelijk voor het 'nestgedrag'? Zowel de baby als de moeder maken aan het einde van de zwangerschap ook nog een ander hormoon: oxytocine.

Wat gebeurt er als de hypofyse niet goed werkt?

Als uw hypofyse niet meer (goed) werkt, kunnen we u behandelen met de hormonen die het eindorgaan aanmaakt. Dus met schildklier-, bijnierschors- of geslachtshormonen. Hebt u een tekort aan groeihormoon, dan kunnen we u groeihormoon per injectie geven. ADH kunt u als tablet krijgen als u hier een tekort van hebt.

Welke hormoon is een natuurlijke pijnstiller?

Endorfine als pijnstiller

Het gelukshormoon is de natuurlijkste pijnbestrijding die je kunt hebben. Endorfine wordt aangemaakt als je een lange tijd veel pijn hebt.

Welk hormoon stimuleert de afgifte van melk?

Het hormoon prolactine zorgt voor de aanmaak van nieuwe melk. Dit hormoon komt vrij gedurende de borstvoedingsperiode en nog een tijdje daarna. Als de productie van melk te laag is, kan de moeder de baby vaker aan de borst laten drinken.

Kan een prolactinoom verdwijnen?

Na enige tijd is het zelfs mogelijk dat de tumor verdwijnt en overgaat. Het prolactinoom is daarmee de enige hypofysetumor die met medicijnen bijna altijd kan worden gecontroleerd qua grootte en hormoonoverproductie, en in sommige gevallen zelfs kan worden genezen.

Kan je zwanger worden met prolactinoom?

Kun je zwanger worden als je een prolactinoom hebt? Ja, bij vrouwen met een prolactinoom kan een zwangerschap ontstaan. Indien er geen zwangerschapswens bestaat, zal men anticonceptie moeten gebruiken.

Hoe stel je vast dat je in de overgang bent?

De menopauze herkennen

De diagnose van de menopauze is eenvoudig: u hebt al meer dan een jaar niet meer gemenstrueerd. In uw eierstokken zijn de laatste eicellen vertrokken en er komen geen vrouwelijke hormonen meer vrij. Natuurlijk moet uw gynaecoloog die diagnose bevestigen aan de hand van de nodige onderzoeken.

Welke waarde overgang?

Voor vrouwen met kinderwens kunnen het beste FSH en oestradiol bepalen (vroegdiagnostiek overgang). Bij een FSH 20 IE/l en een oestradiol 100 pmol/l is het waarschijnlijk dat de overgang is ingetreden.

Kun je zonder hypofyse leven?

We kunnen niet met en niet zonder. Veel hypofysepatiënten ervaren in het dagelijks leven blijvende klachten op het gebied van energie, emotionaliteit, slaap, concentratie en geheugen. Dat hoort bij het ziektebeeld. Maar het zijn ook klachten die je kunt krijgen van te veel stress.

Welke klachten bij hypofyse?

Klachten kunnen ontstaan wanneer de hypofyse als gevolg van een gezwel een of meerdere hormonen teveel gaat aanmaken.
...
De belangrijkste klachten hierbij zijn:
  • gewichtstoename.
  • een opgeblazen gezicht.
  • hogere bloeddruk.
  • een verhoogd bloedsuikergehalte.
  • botontkalking.
  • vermoeidheid.
  • psychische klachten, vooral zwaarmoedigheid.

Hoe weet je of je hypofyse goed werkt?

Bij verdenking op een hypofyseaandoening wordt er onderzoek gedaan worden naar de werking van alle hormoonsystemen. Dit gebeurt met bloedonderzoek. Vaak is het nodig om stimulatie testen van de hypofyse te doen om de functie goed te kunnen beoordelen.

Heb ik hypofyse tumor?

De symptomen van een hypofysetumor ontstaan vaak geleidelijk. Dit komt doordat de tumor traag groeit. De tumor geeft klachten als deze zo groot is dat hij op de oogzenuw drukt, die net boven de hypofyse ligt. De oogzenuw gaat dan minder goed werken.

Hoe ontstaat tumor in hypofyse?

Oorzaken. Hoe een hypofysetumor ontstaat is niet duidelijk. De oorzaak van de klachten die iemand ervan kan krijgen heeft meestal te maken met een teveel of een tekort van een bepaald hormoon.

Wat zijn twee symptomen van een overschot aan groeihormoon door een goedaardige tumor in de hypofyse?

De tumor kan ook zelf hormonen aanmaken, waardoor er juist een overschot aan hypofysehormonen ontstaat.
...
De gevolgen van een verstoorde hormoonhuishouding zijn onder andere:
  • vermoeidheid.
  • lage bloeddruk.
  • hoofdpijn.
  • verandering in gewicht.
  • dorst.
  • veel plassen.
  • geen regelmatige ongesteldheid.
  • het snel koud hebben.

Volgende artikel
Kan mijn baby al zien?