Dr. Wai Fan Lam - Wat doet een gynaecoloog als je onderzocht moet worden?

Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?

Gevraagd door: Julie Fredriks  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (42 stemmen)

Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur kijkt de gynaecoloog naar de groei van de baby. U wordt door de diabetesverpleegkundige en de diëtist (onder supervisie van de internist) begeleid in hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.

Hoe vaak echo bij zwangerschapsdiabetes?

Neem iets met suiker erin en meet je glucose na 15 min nog een keer. Controle De gynaecoloog of verloskundige maakt na twee weken opnieuw een echo. Ook informeert zij hoe het met de glucosewaarden gaat en hoeveel insuline je gebruikt. Je krijgt de verdere controles in het ziekenhuis.

Welke tussendoortjes bij zwangerschapsdiabetes?

Kies voor tussendoortjes zoals een stuk fruit, een schaaltje yoghurt, een handje nootjes of een cracker. Vermijd zoete tussendoortjes, zoals chocolade, taart, koekjes en toetjes met suiker.

Wat doet een internist bij zwangerschapsdiabetes?

Ze geeft u informatie over zwangerschapsdiabetes en instructie over het meten van uw bloedglucose. Tijdens de verdere zwangerschap houdt u contact met de diabetesverpleegkundige. Minimaal 1 keer per 2 weken beoordeelt ze de dagcurves.

Waarom screening zwangerschapsdiabetes?

De verloskundige of gynaecoloog heeft je aangeraden om een suikertest (orale glucose tolerantietest) te laten doen. Je hebt een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Je krijgt deze test tussen 24 en 28 weken. Soms is er een reden om de test al eerder of juist later te doen.

22 gerelateerde vragen gevonden

Waarom OGTT bij PCOS?

Daarnaast wordt het aanbevolen om de glucosehuishouding bij vrouwen met PCOS (met of zonder obesitas) te monitoren, in verband met een verhoogd risico op diabetes gravidarum (GDM) en diabetes mellitus (DM). Hyperglycemie is geassocieerd met complicaties tijdens de zwangerschap bij vrouwen met PCOS.

Waarom Suikertest?

Doel van de test

Als dat door een tekort aan insuline niet of onvoldoende gebeurt, blijft er te veel suiker in het bloed (te hoge bloedsuiker = hyperglycemie). We spreken dan van diabetes. Dit kunnen we gestandaardiseerd onderzoeken door de glucosespiegels te meten na inname van een vaste hoeveelheid suikerwater.

Hoe wordt zwangerschapsvergiftiging vastgesteld?

Diagnose en onderzoek. Als je zwangerschapsvergiftiging hebt of dit vermoed wordt, worden er allerlei onderzoeken verricht. Hierbij kan je denken aan bloedonderzoek, bloeddrukmetingen, urineonderzoek, CTG of echo's, om de toestand van jou en je baby te bepalen.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes is suikerziekte in de zwangerschap. Er zit dan te veel suiker (glucose) in je bloed. Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Wat mag je wel en niet eten bij zwangerschapsdiabetes?

Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.

Wat mag een diabeet bij de koffie?

Bij mensen met diabetes kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Het is nog niet duidelijk of dit voor iedereen geldt en bij welke hoeveelheid cafeïne. Drink daarom uit voorzorg niet meer dan 4 kopjes gefilterde koffie of 2 tot 3 kopjes espresso per dag. Je kunt ook voor cafeïnevrije koffie kiezen.

Wat kan ik doen om ochtend suiker omlaag te krijgen?

Verschillende manieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen
  1. Gehydrateerd blijven door veel water te drinken.
  2. Veel sporten.
  3. Vaker kleine porties eten.
  4. Geen maaltijden overslaan.
  5. Omgaan met of verlagen van spanningen.
  6. Een gezond lichaamsgewicht behouden of afvallen, indien nodig.

Hoe vaak krijg je echo bij zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden. Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo's: Vroege echo (rond de 6-7 weken) Groei echo (rond de 30 weken)

Hoeveel echo's worden vergoed?

Welke echo's worden standaard wel vergoed? Elke zwangere in Nederland krijgt vanuit de basisverzekering twee medische echo's vergoed. Hiermee worden de termijnecho en de 20 weken echo bedoeld.

Hoeveel kans dat de 20 weken echo niet goed is?

20-wekenecho

Jaarlijks betreft het ongeveer 184.000 vrouwen. Bij 20 weken is het kind zo volgroeid dat ledematen en organen goed zichtbaar zijn en voelbaar in de buik. In 5 tot 10 procent van de gevallen wordt een afwijking gevonden.

Is zwangerschapsdiabetes schadelijk voor de baby?

Baby's van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak te groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker kan zijn. Na de geboorte kan de baby een te lage bloedsuiker krijgen, dit kan schadelijk zijn. Ook kan de baby geel worden, dit gaat meestal na een paar dagen vanzelf weer over.

Wat zijn de risico's van zwangerschapsdiabetes?

Risico's voor de moeder
  • Keizersnede en problemen bij de bevalling.
  • Te veel vruchtwater. ...
  • Problemen met hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.
  • Urineweginfecties.
  • Grote kans om opnieuw diabetes te ontwikkelen bij een volgende zwangerschap.
  • 50% meer kans om later diabetes type 2 te ontwikkelen.

Waardoor krijg je zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat onder invloed van zwangerschapshormonen die je tijdens je zwangerschap aanmaakt. Deze remmen de werking van het hormoon insuline. Wanneer de zwangerschap goed verloopt, reageert je lichaam op de anti-insulinehormonen door meer insuline aan te maken.

Hoe weet je of je Hellp hebt?

Vrouwen met het HELLP-syndroom voelen zich meestal ziek. Vaak hebben zij ernstige pijn in de bovenbuik, soms met uitstraling naar de zijkant van de buik of de rug. Ook misselijkheid en hoofdpijn komen veel voor.

Hoe werkt Suikertest zwangerschap?

U drinkt een suikerdrankje met 50 gram suiker. Daarvoor hoeft u niet nuchter te zijn. Na één uur bepalen we de glycemie – het suikergehalte in uw bloed – met een bloedafname.

Wat is de werking van insuline in het lichaam?

Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) opgenomen wordt in de lichaamscellen waar het als energiebron wordt gebruikt. Normaal zorgt het lichaam er voor dat er precies genoeg insuline is om de glucose te verwerken. Zo blijft het bloedglucosegehalte altijd binnen bepaalde grenzen.

Wat mag je eten voor Suikertest?

De dagen voor de test mag je eten zoals ervoor, maar voor de test zelf moet je wel nuchter zijn en dus 8 à 12 uur lang niets meer gegeten hebben. Water drinken mag wel. Net voor de test is het belangrijk dat je geen fysieke activiteit meer uitoefent, om foute waarden te vermijden.

Waarom Ogtt test?

De Glucose Tolerantie Test wordt uitgevoerd om vast te stellen of iemand zwangerschapsdiabetes heeft (zwangerschapssuikerziekte). De Glucose Tolerantie Test is een belastende test als u zwanger bent. U moet namelijk nuchter zijn tijdens het onderzoek. Ook krijgt u mogelijk een heel zoet suikerdrankje te drinken.

Waarom Ogtt?

Er zijn verschillende redenen om verwezen te worden voor een OGTT, bijvoorbeeld bij overgewicht of het gebruik van bepaalde medicatie, PCOS, suikerziekte in de voorgaande zwangerschap of in de familie, een eerder kind dat tijdens de zwangerschap plotseling en onverklaard is overleden of vrouwen van een origine waarbij ...

Hoe kan je zwangerschapsdiabetes voorkomen?

  1. eet normale porties: niet te veel en niet te weinig. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten. ...
  2. eet regelmatig en verspreid over de dag. ...
  3. eet goede koolhydraten en verdeel over de dag. ...
  4. eet genoeg vezels. ...
  5. eet genoeg eiwitten. ...
  6. beperk zoete drankjes. ...
  7. Kies gezonde tussendoortjes. ...
  8. Kook uw eigen maaltijden.

Volgende artikel
Wat is een huilbaby betekenis?