ELBERT HELPT BIJ EEN BEVALLING - TOPDOKS EXTRA

Wat doet een gynaecoloog bij bevalling?

Gevraagd door: dr.h.c. Valentijn Demirel M  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (20 stemmen)

De gynaecoloog begeleidt risicovolle zwangerschappen en zwangerschappen met complicaties. Deze arts doet ook ingrepen zoals een kunstverlossing of een keizersnede. Er zijn veel verschillende redenen waarom je bij een gynaecoloog terecht kan komen voor zwangerschapsbegeleiding.

Wat zijn de taken van een gynaecoloog?

Als gynaecoloog ben je gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van vrouwenaandoeningen en -ziektes. Je houdt je bezig met gynaecologie (menstruatiestoornissen of hormoonbehandelingen), onvruchtbaarheid, verloskunde, urogynaecologie (incontinentieproblemen) en oncologie. Soms zul je ook chirurgisch ingrijpen.

Wat is beter gynaecoloog of verloskundige?

Als je zwanger bent, begeleidt in principe een verloskundige je zwangerschap. Als er een medische indicatie is of als de moeder zwanger is van een meerling, dan begeleidt een gynaecoloog de zwangerschap.

Welke gynaecoloog bij bevalling?

Doorgaans wordt uw bevalling uitgevoerd door uw gynaecoloog en een gynaecoloog in opleiding. Is uw gynaecoloog die dag niet aanwezig, dan zal uw bevalling worden uitgevoerd door de assistent-gynaecoloog en de gynaecoloog die op dat moment verantwoordelijk is voor het verloscomplex en de materniteit.

Hoe werkt een medische bevalling?

Als tijdens uw zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, komt u onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie is bijvoorbeeld een stuitligging, keizersnede in de voorgeschiedenis of een hoge bloeddruk. U wordt dan tijdens uw bevalling begeleid door een klinisch verloskundige of arts.

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel bevallingen worden medisch?

In totaal bekeek zij 800.000 bevallingen die plaatsvonden in de periode van 2000 tot 2008. In die periode steeg het percentage ziekenhuisverwijzingen voor vrouwen die in verwachting waren van hun eerste kind van 29 procent naar 41 procent. De doorverwijzingen naar het ziekenhuis hadden vooral niet-urgente redenen.

Wat kost een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie?

Kosten bevalling ziekenhuis

Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.

Wie begeleidt de bevalling?

In Nederland maken we onderscheid tussen zwangerschappen met en zonder medische indicatie. Als je zwangerschap normaal verloopt en je geen medische indicatie hebt, begeleidt de verloskundige je zwangerschap en bevalling.

Wie is aanwezig bij bevalling?

De bevalling wordt in ons ziekenhuis begeleid door een gynaecoloog in opleiding of een klinisch verloskundige. Daarnaast is er ook altijd een, in de zwangerschap, bevalling en kindzorg gespecialiseerde verpleegkundige (obstetrie-verpleegkundige) bij de bevalling aanwezig.

Wat valt er onder gynaecologie?

Gynaecologie is de specialisatie in de geneeskunde die zich bezighoudt met organen en ziekten die specifiek zijn voor vrouwen. Een arts die gespecialiseerd is in de gynaecologie wordt gynaecoloog of vrouwenarts genoemd.

Hoe vaak moet je naar de gynaecoloog?

Volgens het ACOG (American College Obstetricians and Gynecologists) zou elke vrouw minstens eenmaal per jaar tijd moeten vrijmaken voor een bezoek aan de gynaecoloog. Een jaarlijks controlebezoek bestaat meestal uit een inwendig onderzoek van het bekkengebied.

Hoe vaak moet je naar de gynaecoloog als je zwanger bent?

Verloop. Tot 30 weken komt u 1 keer om de 4 tot 6 weken op controle, al of niet gecombineerd met een raadpleging bij uw huisarts of vroedvrouw. Vanaf 30 weken komt u meestal om de 2 tot 3 weken. Na 36 weken zwangerschap komt u (2-)wekelijks.

Waarom wil je gynaecoloog worden?

Of als iemand baarmoederkanker heeft, begeleid je haar vanaf het moment dat je de ziekte ontdekt tot en met de operatie en de nazorg. Daarnaast is het vak gynaecoloog een heel dankbaar vak. Denk maar eens aan al die keren dat je een vrouw helpt bij de bevalling of een paar helpt zwanger te worden!

Wat is een gynaecoloog betekenis?

Gynaecologie is de specialisatie in de geneeskunde die zich bezighoudt verloskunde, en met organen en ziekten die specifiek zijn voor de vrouw.

Hoeveel verdien je als gynaecoloog per maand?

Wat verdient een gynaecoloog

Heb je een jaar ervaring dan ontvang je ongeveer 3.664 euro bruto per maand, dit kan oplopen tot ruim 4.546 euro.

Hoeveel mensen mogen er normaal bij een bevalling zijn?

Bij de bevalling mogen 2 personen aanwezig zijn.

Hoeveel uur bevalling eerste kind?

De gemiddelde duur van een bevalling van een eerste kindje is 12-24 uur. De aanloop van de bevalling duurt meestal het langst. Vaak gaat dit gepaard met onregelmatige weeen, varierend in intensiteit. Over de beginfase van de ontsluiting of bevalling speken we tot ongeveer 3 centimeter.

Wat staat er in een geboorteplan?

Wat schrijf je in het geboorteplan?
  • Waar je wilt bevallen.
  • Wie er bij de bevalling mogen zijn.
  • In welke houding je wilt bevallen.
  • Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode.
  • Of je je baby zelf wilt aanpakken.
  • Wie de navelstreng door mag knippen.
  • Of je borstvoeding wilt geven.

Kun je als zwangere zelf kiezen waar je wilt bevallen?

In Nederland kun je - in principe - kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Op al deze plekken werken verloskundigen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.

Wat is een kraamhotel?

In een kraamhotel combineer je de huiselijke sfeer zoals bij een thuisbevalling en de medische zorg binnen handbereik zoals bij een ziekenhuisbevalling. Je hebt in een kraamhotel je eigen badkamer en kamer, en je kunt vaak de verlichting in de kamer zelf bepalen, muziek opzetten en gebruik maken van een bevalbad.

Wat doet verloskundige bij controle?

De verloskundige stelt uw huisarts op de hoogte van uw zwangerschap. Tijdens de eerste controle doet de verloskundige een aantal medische tests. Zij controleert uw bloeddruk en de grootte van uw baarmoeder. Ook zal de verloskundige een aantal vragen stellen over uw gezondheid en leefstijl.

Hoeveel kost een bevalling in het ziekenhuis?

Thuis bevallen is het goedkoopst: dat kost niets. Beval je in het ziekenhuis en heb je geen medische indicatie, dan wordt een eigen bijdrage gevraagd. In 2021 kost dit €369,40 euro. Heb je wel een medische indicatie?

Wat zijn de kosten van een verloskamer?

Voor de verloskamer betaalt u alles boven de € 230 zelf. Dit is uw eigen bijdrage.

Welke kosten bevalling?

Eigen bijdrage

De kosten voor een bevalling in het ziekenhuis liggen rond de 600 euro. Hiervan wordt dus 230 euro vergoed als er geen sprake is van een medische noodzaak.

Is zwangerschapsdiabetes medische indicatie?

Ook tijdens de zwangerschap kun je een medische indicatie krijgen. Bekende oorzaken van een medische indicatie zijn hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes of groeiachterstand bij de baby.