Zwangerschap in coronatijd uitgelegd

Wat doet aspirine tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Louise van der Pol  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (66 stemmen)

Waarom aspirine in de zwangerschap? Aspirine kan het risico op hoge bloeddruk in de zwangerschap en zwangerschapsvergiftiging verlagen. Vrouwen met een verhoogde kans op het krijgen van een hoge bloeddruk, of een kindje dat niet goed groeit tijdens de zwangerschap komen in aanmerking voor aspirine.

Welke aspirine tijdens zwangerschap?

Je begint vóór 16 weken zwangerschap met aspirine. Je gebruikt één keer per dag 80-150 mg aspirine (de arts schrijft de juiste dosis voor). Je kunt dit het beste 's avonds innemen met water, omdat het medicijn dan beter wordt opgenomen.

Hoeveel aspirine bij zwangerschap?

Het advies is daarom aspirine niet als pijnstiller te gebruiken tijdens je zwangerschap. Soms geven gynaecologen en verloskundigen aspirine juist wel aan zwangere vrouwen. Het kan in lage hoeveelheden (maximaal 160 mg per dag) namelijk de kans op een hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging verlagen.

Welke bloedverdunner kan je gebruiken tijdens zwangerschap?

Als je bloedverdunners nodig hebt tijdens de zwangerschap, moet je tweemaal daags onderhuids laagmoleculairgewicht heparine (LMWH) spuiten. Tijdens de zwangerschap kun je geen vitamine K-antagonisten gebruiken, want die hebben invloed op de baby die in je buik groeit.

Waarom acetylsalicylzuur zwangerschap?

Aspirine, Ascal of Acetylsalicylzuur, wordt regelmatig voorgeschreven aan zwangere vrouwen. Het middel voorkomt in sommige gevallen groeivertraging bij uw ongeboren kind en pre-eclampsie. Pre-eclampsie is een zwangerschap met een hoge bloeddruk en met verlies van eiwit in de urine.

20 gerelateerde vragen gevonden

Waarom bloedverdunners tijdens zwangerschap?

Bij aanstaande moeders stolt het bloed sneller, zodat het bloedverlies tijdens de bevalling binnen de perken kan blijven. Maar dit 'dikkere bloed' kan in combinatie met andere factoren ook sneller trombose veroorzaken. Zwangeren met een verhoogd risico op thrombose krijgen daarom antistollingsmiddelen voorgeschreven.

Waarom acetylsalicylzuur gebruiken?

Acetylsalicylzuur (aspirine) zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert (antistollingsmedicijn). Hierdoor heeft u minder kans op trombose. Om trombose te voorkomen. Bijvoorbeeld na een hartinfarct, een beroerte (herseninfarct of TIA), bij angina pectoris (hartkramp), en bepaalde hartritmestoornissen.

Wat is het verschil Marcoumar of fenprocoumon?

Fenprocoumon is te krijgen onder de naam fenprocoumon of onder de naam Marcoumar®. Het werkzame bestanddeel is hetzelfde, namelijk fenprocoumon, en zou er geen verschillen mogen zijn qua werking tussen beide. Zowel fenprocoumon als Marcoumar® komen als tabletten van 3 mg.

Is aspirine hetzelfde als Ascal?

In Nederland gebruiken we o.a. acetylsalicylzuur (Aspirine®) en carbasalaatcalcium (Ascal®) als plaatjesremmers. Carbasalaatcalcium is een vorm van acetylsalicylzuur die beter in water oplost en daarom minder bijwerkingen geeft.

Is aspirine en Acetylsalicylzuur hetzelfde?

De werkzame stof in Aspirine is acetylsalicylzuur.

Hoeveel mg paracetamol per dag zwanger?

Eigenlijk is paracetamol de enige pijnstiller die je absoluut veilig kunt gebruiken als je zwanger bent. Je mag zelfs 3000 mgr per dag. Dit zijn 6 tabletten van 500 mgr. Het is het beste om bij de eerste dosis meteen twee tabletten te slikken.

Hoeveel paracetamol mag je per dag als je zwanger bent?

Er zijn geen schadelijke effecten gevonden van de paracetamol op je ongeboren baby of op jou als zwangere. Als je niet meer dan zes tabletten van 500 mg slikt, is er niks aan de hand. Gebruik wel liever niet langer dan een week achter elkaar de paracetamol.

Kun je paracetamol nemen tijdens zwangerschap?

Paracetamol is tijdens de zwangerschap nog wel de beste keus bij hevige pijn en koorts. Gebruik het dan zo kort als nodig is en overleg met je zorgverlener als de klachten niet overgaan. Pijn en koorts zijn ook een risico tijdens de zwangerschap.

Wat is het verschil tussen aspirine en paracetamol?

Aspirine werkt koortsverlagend, ontstekingsremmend en pijnstillend. Daarnaast heeft het in lage dosering een anti-bloedstollingseffect. Paracetamol werkt niet ontstekingsremmend en heeft alleen een koortsverlagende en pijnstillende werking. Paracetamol is een veilig geneesmiddel en eerste keuze bij pijn.

Is Ascal een bloedverdunner?

Vandaag de dag is Ascal breed inzetbaar, als pijnstiller én als bloedverdunner. Ascal (carbasalaat calcium) in hoge dosering (van 300 tot 600 mg) werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortswerend. Ascal is als zelfzorggeneesmiddel vrij verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Wat zijn de beste bloedverdunners?

Inmiddels zijn NOAC's de eerste keus bij atriumfibrilleren en bij de behandeling/preventie van diepveneuze trombose en longembolie. Bij atriumfibrilleren blijkt er zelfs een mortaliteitsvoordeel ten opzichte van vitamine-K-antagonisten (VKA's). Alle NOAC's halveren de kans op een intracraniële bloeding.

Waar is wilgenbast goed voor?

Wilgenbast gebruikte men vroeger tegen reumatiek en jicht. Door op een stukje bast te kauwen kun je pijn verlichten. Daarin zit namelijk salicine, hoofdbestanddeel van aspirine. Naast toepassingen voor inwendig gebruik kan wilgenbast ook uitwendig worden toegepast.

Is Carbasalaatcalcium hetzelfde als Ascal?

Carbasalaatcalcium is sinds 1951 internationaal op de markt. Als antistollingsmiddel is carbasalaatcalcium verkrijgbaar onder de merknamen Ascal '38', Ascal Cardio en als het merkloze Carbasalaatcalcium Neuro en Carbasalaatcalcium Cardio. Het is te verkrijgen in bruistabletten en poeders.

Is fenprocoumon een bloedverdunner?

Fenprocoumon zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert (antistollingsmedicijn). Hierdoor heeft u minder kans op trombose. Bij trombose en bepaalde hartritmestoornissen. En na een hartinfarct, beroerte (herseninfarct of TIA), om herhaling te voorkomen.

Wat is de juiste INR waarde?

De INR-waarde geeft aan hoe snel het bloed stolt

Hoe hoger de INR, hoe langer het duurt voor uw bloed stolt. Er kan een bloeding optreden. Hoe lager de INR, hoe sneller uw bloed stolt. Er kunnen bloedstolsels ontstaan.

Wat mag je niet eten met bloedverdunners?

In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie. Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool. Als u verder gevarieerd eet, werken de bloedverdunners goed.

Wat doet acetylsalicylzuur met je bloeddruk?

Effect op bloeddruk

Aspirine is mogelijk in staat de bloeddruk te verlagen door de vaten wijder te maken. Maar bij mensen die al hart- en vaatziekten hebben, zijn de bloedvaten vaak verkalkt en daardoor waarschijnlijk te stijf om nog goed op het bloeddrukverlagende effect van aspirine te reageren.”

Waarom moet je acetylsalicylzuur oplossen in water?

Als acetylsalicylzuur lang in de slokdarm achterblijft kan het de slokdarm beschadigen. Neem een gewone tablet die u niet eerst wilt of kunt oplossen staand of zittend in met een heel glas water.

Wat zijn de bijwerkingen van acetylsalicylzuur?

Acetylsalicylzuur kan bijwerkingen veroorzaken. Neem contact op met uw arts als u ineens zware hoofdpijn krijgt, bloed bij uw ontlasting ziet of grote blauwe plekken ontdekt. Doe dit ook bij allergische huidreacties, benauwdheid, koorts, misselijkheid, jicht, diarree en/of buikkrampen.

Vorige artikel
Waarom is er kinderbijslag?