ZwangerMijlpalen | Hoe gaat een echo in zijn werk? | Verloskundige vertelt en voert termijnecho uit

Wat doen ze bij Termijnecho?

Gevraagd door: Jolijn Jansen  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.3/5 (23 stemmen)

Rond de 10-13 weken krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent: de termijnecho. Tijdens deze echo wordt de uitgerekende datum bepaald. Dit is belangrijk te weten, omdat zo een schatting gemaakt kan worden in welke periode de baby geboren zal worden.

Wat wordt bekeken bij de Termijnecho?

Bij de termijnecho wordt aan de hand van de metingen van de foetus de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum nauwkeurig vastgesteld. Het is gebleken dat in de meeste gevallen dit betrouwbaarder is dan een uitgerekende datum op basis van de eerste dag van de laatste menstruatie.

Hoe verloopt Termijnecho?

Je krijgt wat gel op je buik, zodat de geluidsgolven goed door jouw buik worden geleid. Bij een zwangerschap korter dan 10 weken wordt de echo meestal uitwendig, vaginaal, uitgevoerd. Het kindje en de placenta kunnen dan beter worden bekeken. Een langwerpige transducer krijgt een condoom om met een beetje glijmiddel.

Is de Termijnecho inwendig of uitwendig?

Meestal wordt een termijnecho gewoon via de buik gedaan. Maar ben je minder dan 10 weken zwanger, of ligt de baarmoeder diep in buik, dan moet er met de vaginale/inwendige echo worden gekeken.

Wat doen ze bij 11 weken echo?

Tussen week 10 en 12 heb je je eerste echte termijnecho en krijg je te horen wat je uitgerekende datum is. Bovendien toont de echo of het hartje klopt en of je kindje zich goed ontwikkeld heeft.

30 gerelateerde vragen gevonden

Kun je het geslacht al zien op 12 weken?

Vanaf de 14de week van je zwangerschap is het mogelijk het geslacht van je baby te zien op een echografie, maar meestal zal je het pas zeker weten bij de tweede echo (tussen de 20ste en 24ste week van je zwangerschap).

Hoeveel kans miskraam na Termijnecho?

Zie je bij de termijnecho een mooi kloppend hartje en een goed ontwikkelde foetus? Dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar nog maar 1-3% (afhankelijk van de zwangerschapsduur).

Hoe lang duurt een termijn echo?

De echo duurt ongeveer 20 minuten. De echoscopiste zal je vragen je buik te ontbloten en zal gel op je buik doen.

Waarom niet plassen voor echo?

Het is belangrijk dat je een volle blaas hebt, omdat we je baarmoeder dan gemakkelijker in beeld krijgen. We adviseren ook voor de termijnecho minimaal een uur van tevoren niet meer te gaan plassen. Het komt soms voor dat we de baarmoeder en het kindje uitwendig niet goed in beeld kunnen krijgen.

Waarom een volle blaas bij een echo?

- Voor een echografisch onderzoek van de onderbuik bij vrouwen is het van belang dat u bij aanvang van het onderzoek een volle blaas heeft. Een volle blaas zorgt ervoor dat de organen van de onderbuik beter in beeld te brengen is.

Wat als 12 weken echo niet goed is?

Zijn er afwijkingen? Als er toch afwijkingen worden gezien op de 12-wekenecho (inclusief een nekplooi van meer dan 3 mm), dan is de NIPT niet zinvol. Uitgebreider onderzoek is dan nodig, bijvoorbeeld via een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Deze volgorde is essentieel: eerst de 12-wekenecho, daarna de NIPT.

Wie voert 13 weken echo uit?

Speciaal hiervoor opgeleide echoscopisten voeren deze echo uit. Als de echoscopist een lichamelijke afwijking bij het ongeboren kind vermoedt, krijgt de zwangere vervolgonderzoek aangeboden.

Is de Termijnecho een medische echo?

Naast de prenatale screenings echo's zijn er ook andere medische echo's. Zoals de vroege echo (vitaliteitsecho), termijnecho, placentalokalisatie, een groeiecho en een liggingsecho.

Kan je op een echo alles zien?

Op de echo ziet de arts bijvoorbeeld organen en bloedvaten in uw buik. Een echo-apparaat bestaat uit een echokop die verbonden is met een computer met beeldscherm. Een echokop ziet eruit als een soort microfoon. De echokop zendt geluidsgolven uit en vangt deze ook weer op.

Wat kan je niet zien op echo?

Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen. De geluidsgolven verplaatsten zich door het lichaam en worden door de organen teruggekaatst.

Waarom pas na 12 weken vertellen dat je zwanger bent?

Bekendmaking zwangerschap na termijnecho

De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Hoe lang duurt uitslag echo buik?

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt binnen 3 werkdagen terecht bij uw behandelend arts. Die bespreekt de uitslag met u.

Hoeveel kans op miskraam na kloppend hartje 8 weken?

Zien we een kloppend hartje en een goed ontwikkeld embryo dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar ca. 1-3%.

Wie voert een echo uit?

De radioloog, radioloog-in-opleiding of de radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. We brengen echogel aan op uw huid en de radioloog of laborant zal de echokop over uw huid heen en weer bewegen. De kwaliteit van een echo-onderzoek wordt beter als u de voorbereiding goed heeft gevold.

Is de Termijnecho de eerste echo?

Termijnecho. De termijnecho is voor de meesten de eerste echo tijdens de zwangerschap. Deze vindt plaats tussen de 10 en 11 weken zwangerschap en is bedoeld om te bepalen hoever je in de zwangerschap bent en wat de uitgerekende datum is.

Hoeveel weken zie je het geslacht?

Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.

Is een echo pijnlijk?

Een inwendige echo doet meestal geen pijn, tenzij u al klachten heeft. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Heeft u moeite met dit onderzoek, bespreek dit dan met de arts/echoscopiste.

Welke week miskraam het hoogst?

De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Hoe vaak stopt hartje met kloppen?

Ongeveer 40% van de bevruchte eicellen komt niet tot innesteling. En na innesteling zal in zo'n 10 % van de gevallen alsnog een miskraam optreden. Hierbij stopt het vruchtje met groeien en stopt het hartje met kloppen.

Hoe vaak komt het voor dat het hartje niet klopt bij de eerste echo?

Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo. Dat hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Als je minder dan 6 weken zwanger bent, is het normaal dat er nog geen hartslag te zien is. Daarom maakt de verloskundige in dat geval altijd een week later nog een echo.

Vorige artikel
Wat is goed voor babyhuid?
Volgende artikel
Wat is clusteren bij baby?