Zo weet je zeker dat de bevalling is begonnen! Signalen waar jij op moet letten | slijmprop | weeën

Wat doen na bevalling CM?

Gevraagd door: Sophia Güler  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (70 stemmen)

Na aangifte bij de burgerlijke stand wordt het ziekenfonds via de kruispuntbank automatisch op de hoogte gebracht van de geboorte. Toch blijft het nodig om het geboorteattest dat je ontving bij de aangifte aan CM te bezorgen en om je kindje in te schrijven bij CM. Dat kan met het online aangifteformulier.

Wat te regelen als je baby geboren is?

Checklist: dit regel je na de geboorte van je kind
  • Doe op tijd aangifte van de geboorte. Na de geboorte moet de vader of moeder binnen 3 werkdagen aangifte doen bij de gemeente waar het kind is geboren. ...
  • Vraag kinderbijslag aan. ...
  • Schrijf je kind bij op je verzekeringen. ...
  • Check of je recht hebt op heffingskorting.

Wat in orde brengen na de bevalling?

identiteitskaarten. medisch geboorteattest. trouwboekje of akte van erkenning (indien van toepassing)

Wat kost een bevalling CM?

Elk kind krijgt eenmalig een startbedrag van 1.190,68 euro bij de geboorte of adoptie. Vraag de kraamzorg (ondersteunende hulp) waarop je een beroep kunt doen voor of na de bevalling op tijd aan, ruim voor de voorziene bevallingsdatum.

Hoe zwangerschap melden CM?

Bij zwangerschap moet de werkneemster de werkgever zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Dat gebeurt met een doktersattest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat.
...
Ga ook naar
  1. www.cm.be/skoebidoe.
  2. Video: Wat kost een zwangerschap?
  3. Uitkeringen bij zwangerschap en geboorte.
  4. Zwangerschap en baby.

22 gerelateerde vragen gevonden

Waar heb je recht op als je een kind krijgt?

Elke ouder heeft recht op kinderbijslag. Kort na de geboorteaangifte van je kind bij de burgerlijke stand krijg je bericht van de Sociale Verzekeringsbank. Via de website van de Sociale Verzekeringsbank vraag je kinderbijslag aan. Tot je kind 18 jaar is, ontvang je elk kwartaal kinderbijslag.

Hoeveel geld krijg je bij geboorte?

Hoeveel kraamgeld krijg ik? Als dit het eerste kind is van één beide ouders, bedraagt het kraamgeld (of geboortepremie) 1.288,87 euro. Vanaf het tweede kind krijg je een vergoeding van 585,85 euro.

Hoeveel betaal je voor kraamzorg?

Hoeveel je betaalt voor kraamhulp hangt af van je netto-inkomen. Meestal is dat maximaal 11 euro per uur. Veel ziekenfondsen betalen kraamhulp voor een groot stuk terug. CM, bijvoorbeeld, betaalt 5 euro per uur terug met een maximum van 150 euro (of 30 uur) per jaar.

Hoelang mag je thuis blijven na bevalling?

Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).

Hoe sluit ik me aan bij de CM?

Hoe kun je je aansluiten bij CM-Zorgkas?
  1. CM-Zorgkas zal jou, als CM-lid, een betalingsuitnodiging toesturen. Je kunt de zorgpremie betalen door de vermelde som over te schrijven.
  2. Door de zorgpremie te betalen, ben je meteen aangesloten.
  3. Vanaf het jaar na je aansluiting kun je de zorgpremie ook betalen via domiciliëring.

Is bevallen in ziekenhuis gratis?

Uw basisverzekering vergoedt de meeste kosten rondom de bevalling. In sommige situaties geldt een eigen bijdrage. Deze kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering.

Is bevallen in het ziekenhuis gratis?

Er geldt geen eigen bijdrage en geen eigen risico. Er is sprake van een medische noodzaak als er complicaties zijn, zoals een keizersnede, risicovolle ligging van de baby of een meerling.

Wat betaalt CM allemaal terug?

  • Advies en informatie. Op welke tegemoetkomingen heb je recht? ...
  • Gezondheid en preventie. De ziekteverzekering geeft diverse terugbetalingen om gezondheidsproblemen te voorkomen. ...
  • Handicap. ...
  • Hospitalisatie. ...
  • Thuiszorg. ...
  • Vakantie en vrije tijd. ...
  • Ziekte en behandeling. ...
  • Zwangerschap, geboorte en adoptie.

Wie moet ik bellen na de bevalling?

Als er een probleem is, belt ze met de verloskundige of met de huisarts. In de dagen na de bevalling komt je verloskundige een keer bij je thuis. Dit is om te kijken hoe het met jou en je baby gaat. Na ongeveer 6 weken heb je nog een controle bij je verloskundige of gynaecoloog.

Is een verloskundige gratis?

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind. De zorg wordt geleverd door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het gaat zowel om de zorg die wordt gegeven vóór, tijdens en na de bevalling. Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.

Wat moet je doen als je bevallen bent?

Na de geboorte is er wat administratief werk nodig:
  • Aangifte van je baby.
  • Startbedrag en Groeipakket aanvragen.
  • Je baby aansluiten bij het ziekenfonds.
  • Een hospitalisatieverzekering afsluiten voor je baby.
  • Je kind ten laste nemen om belastingvoordeel te genieten.

Hoe doe je een hielprik?

Uitvoering hielprik

Een medewerker van de jeugdgezondheidsorganisatie of de verloskundige komt bij u thuis. Dit gebeurt in de eerste week na de geboorte. Ligt uw baby in het ziekenhuis? Dan doet een medewerker van het ziekenhuis de hielprik.

Wie kan geboorte aangifte doen?

Moeder, vader of duomoeder doet aangifte geboorte kind

iemand die bij de geboorte aanwezig was; eigenaar van het huis waarin het kind is geboren; een medewerker van de instelling waar het kind is geboren.

Is het verplicht om kraamzorg te nemen?

Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten.

Hoeveel kost 40 uur kraamzorg?

De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt in 2023 € 4,80 per uur. Het is mogelijk om meer dan de geïndiceerde uren af te nemen. Deze extra uren kraamzorg worden niet vergoed en moet je zelf betalen.

Hoeveel uur kraamzorg op een dag?

De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met je kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 8.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen.

Wat geven opa en oma bij geboorte?

Een kinderwagen, wiegje of maxi cosi bijvoorbeeld. Ook zijn kleertjes altijd welkom, je kunt dan een aantal dingen geven in verschillende maten. Van rompertjes, slabbetjes of hydrofiel luiers heb je er ook nooit te veel.

Hoeveel krijgt een draag moeder betaald?

Dat is inclusief het salaris voor de draagmoeder, ongeveer 3500 euro, en alle medische en juridische kosten. Voor een paar honderd euro meer kan een blanke eiceldonor uit Oekraïne geregeld worden, en wie de keuze tussen een jongen en meisje wil maken, kan dat voor ruim 10.000 euro via Mexico doen.

Volgende artikel
Kan je jezelf misselijk denken?