How to Help Your Depressed Teenager (These 4 Steps Are Crucial!)

Wat doen met depressieve tiener?

Gevraagd door: Inaya van der Linden Msc  |  Laatste update: 2 december 2023
Score: 4.5/5 (24 stemmen)

Een depressieve jongere of tiener kan het best actief blijven. Vooral bewegen in de buitenlucht werkt goed tegen een depressie, maar ook een klusje doen en leuke dingen ondernemen kan al helpen. Vraag bijvoorbeeld om een beetje mee te helpen in het gezin.

Hoe haal ik mijn kind uit een depressie?

Omgaan met een depressief kind
  1. Leg de nadruk op die dingen die goed gaan. ...
  2. Stimuleer dat je kind die dingen gaat doen waar hij/zij plezier in heeft.
  3. Blijf positief.
  4. Blijf luisteren, oordeel niet. ...
  5. Blijf in gesprek met je kind. ...
  6. Informeer naar de klachten en neem die serieus.

Hoe herken je een depressie bij tieners?

Verschijnselen van depressie

De toekomst ziet er somber uit. Een jongere met een depressie heeft de neiging zich te isoleren. Sommigen gaan blowen of drinken. Ook piekeren, faalangst, besluiteloosheid en gevoelens van wanhoop komen veel voor.

Kan een 13 jarige depressief zijn?

Volgens onderzoeken heeft 3 tot 8 procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar een depressie. Nog veel meer jongeren hebben mildere depressieve klachten. Meisjes hebben tweemaal zo vaak last van een depressie als jongens. Jongeren met een depressie voelen zich langere tijd rot, neerslachtig en lusteloos.

Hoe om te gaan met een depressieve dochter?

Vraag hulp als je dat nodig hebt

Hulp vragen is niet zwak. Je kunt anderen vragen om hulp bij de zorg voor je kind. Maar ook om andere dingen van je over te nemen, zoals klusjes in huis of boodschappen doen. Dat helpt je het zorgen voor je kind vol te houden zonder er zelf aan onderdoor te gaan.

18 gerelateerde vragen gevonden

Kun je met een depressie naar school?

Na herstel van een depressie kan een leerling terugvallen. Blijf de schoolprestaties en het welbevinden van een leerling daarom goed in de gaten houden, ook wanneer het beter gaat. Neem veranderingen serieus. Door de coronamaatregelen is er een stijgend aantal jongeren die te maken hebben met eenzaamheid en depressie.

Wat moet je doen als je kind geen hulp wilt?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Hoe herken je een depressie bij jongvolwassenen?

Je vindt het leven niet meer de moeite waard, je verliest je toekomstperspectief. Je voelt je vaak angstig, wanhopig en machteloos: 'Wat ik ook doe, er verandert toch niets'. Je huilt veel zonder dat dit je oplucht, of je wilt graag huilen maar het lukt niet (emotionele verkilling).

Welke leeftijd is het meest depressief?

Depressieve stoornis komt het meest voor bij jonge vrouwen

Met name bij jonge vrouwen van 18 tot en met 34 jaar is de jaarprevalentie relatief hoog (ongeveer 15%) vergeleken met de jaarprevalentie bij mannen. Met het ouder worden nemen de verschillen tussen mannen en vrouwen af.

Hoe weet je of je kind ongelukkig is?

Somberheid bij kinderen en jongeren is te herkennen aan volgende zaken: Ze gaan zich terugtrekken uit contacten, spreken niet meer zo vaak als vroeger met vrienden, hebben geen zin meer om naar hun buitenschoolse activiteiten en hobby's te gaan, zonderen zich thuis vaak af in hun kamer.

Wat is de reden dat jongeren een depressie krijgen?

Kinderen en adolescenten die snel boos, angstig of verdrietig zijn, lopen een groter risico op het krijgen van een depressie. Andere risicofactoren zijn een naar binnen gekeerde houding, een geringe mate van autonomie, een lage zelfwaardering en de neiging negatief over zichzelf te denken bij tegenslag.

Hoeveel procent van de tieners is depressief?

Onder jongeren van 16 tot 20 jaar komt depressie met ruim 12 procent het meeste voor; dat was in 2021 nog 10 procent. Van de jongeren van 12 tot 16 jaar heeft 5 procent naar eigen zeggen in het afgelopen jaar minstens zes maanden een depressie gehad; in 2021 was dat 5,6 procent.

Welke kenmerken van een depressie zijn specifiek voor kinderen en jeugdigen?

Op kleuter- en schoolleeftijd uit depressie zich vaak in prikkelbaarheid en verveling. Het kind vertoont minder emoties en wordt algemeen wat trager of juist overactief. De interesses nemen af en vriendschappen gaan verloren. Het kind is dikwijls abnormaal moe en slaapt slecht of juist overdreven veel.

Wat te doen als je kind niet gelukkig is?

ALS JE ZIET DAT JE KIND ONGELUKKIG IS DOOR ZIJN/HAAR RELATIE – 6...
  1. Tip1: Bemoei je er niet mee! Dit is waarschijnlijk meteen ook de lastigste tip om in praktijk te brengen! ...
  2. Tip 2: Zie het als een leerproces. ...
  3. Tip 3: Wees beschikbaar. ...
  4. Tip 4: Bied een luisterend oor. ...
  5. Tip 5: Bied je kind troost. ...
  6. Tip 6: Praat vanuit jezelf.

Wat helpt tegen depressie en stress?

Daarom: enkele tips om je depressie te lijf te gaan.
  • Geef toe. ...
  • Praat erover met anderen. ...
  • Kies voor regelmaat. ...
  • Beweeg regelmatig. ...
  • Ga leuke dingen doen. ...
  • Zeg ongezonde gewoonten vaarwel. ...
  • Luister, vraag en oordeel niet. ...
  • Sluit de ander niet buiten, maar betrek hem er juist bij.

Wat is de oorzaak van een depressie?

Er is niet één speciale oorzaak voor het ontstaan van een depressie. Het is bijna altijd het gevolg van een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Erfelijkheid is de belangrijkste natuurlijke (biologische) factor. In sommige families komen depressies vaker voor dan in andere.

Wat gebeurt er in je hoofd als je depressief bent?

In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.

Hoe lang duurt het herstel van een depressie?

Het is belangrijk om weten dat de meeste mensen herstellen van een depressie. De helft van alle mensen met een depressie is hersteld na een drietal maanden, al dan niet met professionele hulp.

Wat is depressief gedrag?

Kenmerkend voor een depressieve stoornis is rusteloosheid, somberheid, een verminderd gevoel van eigenwaarde en concentratieproblemen. Iemand die depressief is, beleeft nergens meer plezier aan en heeft weinig energie om iets te ondernemen.

Waarom zijn tieners depressief?

Depressiegevoelige tieners zijn al kwetsbaarder, bijvoorbeeld omdat ze faalangstig of verlegen zijn, of een verlies of andere nare ervaring hebben gehad. Een andere risicofactor is een ouder met depressieve klachten.

Kan een depressie vanzelf overgaan?

Meestal gaan klachten vanzelf weer over. Maar komt hulp te laat, dan verergeren klachten. En duurt het vaak lang(er) voordat het weer beter met je gaat. Onze specialist Peter Overzier geeft je graag een paar tips om je somberheid aan te pakken en een depressie te voorkomen.

Wat is het beste medicijn tegen depressie?

Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor vermindert de depressie en verbetert de stemming. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.

Hoe help ik mijn kind met psychische problemen?

Of heeft uw kind hulp nodig? Dan kunt u naar een sociaal wijkteam (of jeugdteam) in uw buurt. Hier werken deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld verstandelijk beperkingen, psychische en opvoedproblemen. Zij kunnen tijdelijke ondersteuning bieden.

Is een psycholoog gratis voor kinderen?

Uw gemeente vergoedt geestelijke gezondheidszorg voor jongeren (jeugd-GGZ) en beschermd wonen voor jongeren. Dit staat in de Jeugdwet. Hierbij kunt u kiezen uit zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb) via de gemeente.

Waar kan ik mijn kind laten opnemen?

Wanneer direct contact opnemen als mijn kind psychische klachten heeft? Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost: als uw kind zichzelf in gevaar brengt, bijvoorbeeld door zich erg te verwaarlozen of te beschadigen. als uw kind anderen in gevaar brengt, bijvoorbeeld zeer agressief is tegen anderen.