Wat moet ik doen als mijn kind een verkoudheid heeft?

Wat doen bij verstopte neus zwanger?

Gevraagd door: Victoria van Grondelle PhD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (34 stemmen)

Een verstopte neus is nooit fijn, zeker niet tijdens je zwangerschap.
...
Tips bij een verstopte neus
 1. Stomen kan verlichting geven. ...
 2. Drink voldoende, zeker 1,5 – 2 liter per dag. ...
 3. Probeer verse gemberthee, eventueel met een schijfje citroen of scheutje honing. ...
 4. Leg je kussen iets hoger zodat je niet helemaal plat in bed ligt.

Waarom geen xylometazoline tijdens zwangerschap?

Achtergrondinformatie. Alfa-sympathicomimetica zoals tramazoline, nafazoline, oxymetazoline en xylometazoline kunnen bij hoge doseringen in theorie vasoconstrictie van de bloedvaten in de placenta veroorzaken. Bij normale dosering lijkt er geen reden tot bezorgdheid. In de praktijk worden deze middelen veel gebruikt.

Wat moet je doen als je een verstopte neus hebt?

Stomen maar

Door je gezicht boven een kom heet water te houden wordt het snot beter vloeibaar. Doe dit drie tot vier keer per dag voor ongeveer een kwartier per keer. Houd ook zeker een zakdoek bij de hand om het overtollig slijm uit te neus te verwijderen.

Waarom geen Otrivin tijdens zwangerschap?

Het gebruik van decongestiva, middelen die slijmvlieszwelling tegengaan, tijdens de zwangerschap kan leiden tot afwijkingen aan het spijsverteringskanaal, het oor en het hart van de baby. Tot de meest gebruikte decongestiva behoren efedrine, fenylefrine en oxymetazoline.

Is verkoudheid tijdens zwangerschap gevaarlijk?

Wanneer je zwanger bent en griep krijgt is dat voor je ongeboren kind meestal ongevaarlijk. Je lichaam maakt antistoffen aan als je ziek bent. Let op: het is belangrijk dat je je temperatuur in de gaten houdt. Een temperatuur van boven de 38,5 graden kan wel gevaarlijk zijn voor je baby.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt verkoudheid tijdens zwangerschap?

Als je vooral last hebt van hoesten, niezen en een droge keel, is de kans groot dat je een 'gewone' verkoudheid hebt. Een verkoudheid gaat vrij snel weer over. Zwangerschapsrhinitis kan al vroeg in de zwangerschap ontstaan, de hele zwangerschap aanhouden en verdwijnt snel na de bevalling weer.

Wat mag je nemen voor verkoudheid tijdens zwangerschap?

Neusspray of druppels bij verkoudheid en verstopte neus

Dan kan stomen met heet water verlichting geven. Als dat niet voldoende helpt, dan kun je tijdens je zwangerschap een neusspray of neusdruppels gebruiken. Neusdruppels of neusspray met natriumchloride (fysiologisch zout, zout water) hebben de voorkeur.

Kan ik neusspray gebruiken bij zwangerschap?

Zowel tijdens zwangerschap als borstvoeding hebben neusdruppels of een neusspray met natriumchloride (fysiologisch zout; zout water) de voorkeur. Werken die onvoldoende, dan kunt u een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline gebruiken. Let op: u mag deze middelen niet langer dan 57 dagen achter elkaar gebruiken.

Wat zijn de gevolgen als je een neusspray gebruikt tijdens zwangerschap?

3 ♥ Neusspray met Xylometazoline

Neusspray met Xylometazonline (bijvoorbeeld Otrivin) mag je, volgens de fabrikant, in de normale dosering en maximaal 1 week tijdens je zwangerschap en het geven van borstvoeding gebruiken.

Waarom geen Strepsils tijdens zwangerschap?

Strepsils geeft geen interactie met antibiotica, wat geassocieerd gebruik mogelijk maakt. Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid. Er zijn geen of beperkte gegevens beschikbaar over het gebruik van dit geneesmiddel tijdens deze periodes.

Hoe krijg je je neus weer open?

Dit zijn de 6 stappen naar een vrije neusademhaling:
 1. Adem rustig in en uit (door de neus)
 2. Sluit je neus na een uitademing en hou de adem in. ...
 3. Schud je hoofd zachtjes op en neer (dus verticaal) waarbij de schouders een beetje meebewegen.
 4. Ga hier mee door tot je een duidelijke drang voelt om te ademen.

Wat is er schadelijk aan xylometazoline?

Neussprays met xylometazoline werken verslavend voor de bloedvaten in uw neus. Eerst zorgt deze spray ervoor dat de bloedvaten krimpen, zodat het neusslijmvlies minder opgezwollen is. Daardoor kunt u weer vrij ademen. Maar als u de spray langer dan zeven dagen gebruikt, raken de vaten eraan gewend.

Welke neusspray bij verstopte holtes?

Sommige mensen gebruiken xylometazoline spray of druppels. Dit vermindert de slijmvlieszwelling in de neus-keelholte en vermindert de klachten van een verstopte neus. Xylometazoline is bij de drogist en apotheek verkrijgbaar. U kunt het 3 keer per dag gebruiken, maar niet langer dan 1 week.

Waarom geen ibuprofen tijdens zwangerschap?

In het derde trimester wordt het gebruik van ibuprofen en andere NSAID's sterk afgeraden. Gebruik van NSAID's in de tweede helft van de zwangerschap kan bijvoorbeeld zorgen voor problemen bij de bevalling. Ze kunnen weeën remmen en het risico op veel bloedverlies tijdens de bevalling groter maken.

Is neusspray slecht voor baby?

Een neusspray met de stof xylometazoline is niet veilig voor je baby. Deze stof kan bij kinderen onder de 2 jaar voor ernstige bijwerkingen zorgen. Is je kind ouder dan 2 jaar? Dan kan je bij ernstige verkoudheid xylometazoline 0,05% gebruiken.

Hoe vaak mag je xylometazoline gebruiken?

Gebruik het niet vaker dan 3 keer per dag. Gebruik het niet langer dan 7 dagen achtereen. Anders raakt uw neusslijmvlies beschadigd. Uw neus kan dan juist meer verstopt raken.

Hoe duur is xylometazoline?

€ 3.29 3 .

Welke neusspray is niet schadelijk?

Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!

Welke Keeltabletten tijdens zwangerschap?

Als u bovengenoemde voorzorgen respecteert, mag u Medica keeltabletten gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding.

Wat te doen tegen keelpijn als je zwanger bent?

Tips om keelpijn te verzachten als je zwanger bent
 1. Drink genoeg water. Veel drinken helpt je lichaam om sneller te genezen. ...
 2. Rust goed uit. ...
 3. Drink thee met honing. ...
 4. Neem een pijnstiller in. ...
 5. Zuig op een keelsnoepje. ...
 6. Geef je keel genoeg rust. ...
 7. Werk aan een goede weerstand.

Welke antibiotica mag je als je zwanger bent?

In het kort. Penicillines kunnen gebruikt worden tijdens de zwangerschap. De voorkeur gaat uit naar amoxicilline, ampicilline, benzylpenicilline en fenoxymethylpenicilline.

Hoe lang kun je verkouden zijn?

Hoe lang duurt een verkoudheid normaal? Bij een persoon met een goede weerstand duurt een verkoudheid vaak een week. Mensen met een zwakkere gezondheid zijn vaak na zo'n twee weken genezen. Als de verkoudheid langer dan 15 dagen duurt, raadpleeg je best een arts.

Is verkoudheid een symptoom van zwangerschap?

Als je alleen last hebt van een verstopte neus of een loopneus, kan dit een zwangerschapskwaaltje zijn. Heb je ook andere klachten, zoals hoesten, niezen, hoofdpijn of koorts? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en is een griep of verkoudheid misschien de boosdoener.

Hoe lang ziek van zwangerschap?

Misselijkheid en overgeven

Vooral in de eerste 4 maanden van je zwangerschap kun je misselijk zijn en moeten overgeven. Je merkt zelf vaak wel wat je goed kunt eten en waar je misselijk van wordt. Het kan helpen om wat meer rust te nemen. Bel je huisarts als je misselijk blijft.

Welke neusspray bevat corticosteroïden?

Fluticason is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). De neusspray of neusdruppels met fluticason remmen ontstekingen in de neus. Bij langdurig ontstoken neusslijmvlies, allergie, hooikoorts en neuspoliepen. Het kan een week duren voor de verschijnselen minder worden.