Tips van onschatbare waarde - Wat niemand je vertelt over de kraamtijd

Wat doe jij in je kraamtijd?

Gevraagd door: Bradley Kolen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (69 stemmen)

Regelmaat en dingen in een vaste volgorde doen, kan je kindje ook rust geven: herhaling geeft je kindje een vertrouwd en veilig gevoel. Zorg voor rust: geef je baby niet te veel prikkels. Wat ook vaak helpt, is je kindje juist aandacht te geven als hij of zij niet huilt.

Hoe lang duurt het kraambed?

De kraamperiode duurt ongeveer 6 weken en de eerste 8-10 dagen daarvan wordt het kraambed genoemd. Tijdens het kraambed komen wij regelmatig langs om controles te doen bij moeder en kind.

Wat in huis halen voor Kraamweek?

Zelf aanschaffen
 • Desinfecterende zeep, bij voorkeur in een handpompje.
 • Keukenrol.
 • 2 Digitale thermometers, 1x voor moeder en 1x voor de baby (geen oorthermometers)
 • 2 Emmers.
 • Enkele vuilniszakken.
 • Zacht toiletpapier.
 • Plastic zakjes voor wegwerpen maandverband.
 • Litermaat of bidon om te spoelen na het plassen.

Wat draag je in de kraamweek?

KRAAMTIJD: WAT DRAAG JE ALS JE NET BENT BEVALLEN? Zachte natuurlijke materialen, slimme ontwerpen en vooral veel comfort: in de eerste periode van je kraamtijd wil je je lijf zoveel mogelijk liefde en zachtheid geven. Kies voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes.

Wat betekent 6 weken kraamvrouw?

De eerst 6 weken na de bevalling heten de 'kraamtijd'. In deze periode moeten je baby en jij herstellen van de geboorte. Ondanks alles wat er op je afkomt, is het belangrijk om veel rust te houden.

44 gerelateerde vragen gevonden

Waarom 6 weken rust na bevalling?

6 weken na de bevalling nemen de klachten van je bekkenbodem af, maar het duurt wel nog even voordat hij helemaal hersteld is. 9 maanden na de bevalling zit de trekkracht van je bekkenbodem pas op 75%. Geef jezelf de tijd en probeer overbelasting te voorkomen.

Wat is de kraamvrouw?

v. (-en), vrouw die kort geleden bevallen is en nog rust moet houden in het kraambed.

Welke kleding dragen na bevalling?

Een los T-shirt & jeans met hoge taille

Het shirt is lang en heeft afhangende mouwen waardoor het tegelijk modieus en ontspannen oogt. Je draagt het zo of met een katoenen legging, een joggingsbroek of een mom jeans. Als je voor een jeans gaat, kies er dan een die groot genoeg is voor je afterbabybuikje.

Wat moet ik aantrekken na de bevalling?

Wijd T-shirt

Je buik verdwijnt niet meteen na de bevalling. Een wijd T-shirt of hemd is makkelijk om aan te trekken en zit comfortabel. Als je borstvoeding geeft, kan je ook voor een voedingsshirt kiezen. Zo kan je je baby discreet voeden, zonder je eerst te moeten uitkleden.

Wat draag je na bevalling in ziekenhuis?

Denk aan comfortabele kledij: een pyjama of t-shirt om in te bevallen. Kies zeker niet je beste kleding om in te bevallen, want de kans dat je de vlekken er niet meer uit krijgt is groot. Een pyjama of t-shirt waarvan de voorkant makkelijk open kan, voor als je borstvoeding gaat geven. Warme sokken!

Wat heb je nodig voor de kraam tijd?

Benodigdheden kraamtijd
 • Bedverhogers, minimale bedhoogte 80 cm.
 • Hoogte van de commode 90 cm.
 • Stromend warm en koud water op de verdieping van de bevalling en verzorging.
 • Aanwezigheid dweilstok.
 • Verstelbare bodem ledikantje.
 • Veilig en goed werkend strijkijzer met stabiele strijkplank.
 • Veilig werkende apparaten.

Hoelang duurt Kraamweek?

De kraamtijd duurt ongeveer 6 weken. In deze periode herstellen de meeste vrouwen goed van de lichamelijke klachten. Het ontzwangeren duurt ongeveer 9 maanden. In deze periode herstelt het lichaam zich naar de situatie van voor de zwangerschap.

Hoe verloopt Kraamweek?

Tijdens de kraamdagen gebeurt er heel veel

Eerst moet de baby leren drinken en zich op temperatuur proberen te houden. Dan komen bij veel vrouwen de kraamtranen, hechtingen waar je wat last van krijgt, stuwing en een baby die lang niet altijd 's nachts slaapt. Maar natuurlijk ook genieten van dit nieuwe wondertje.

Hoe kom je de kraamweek door?

Tips voor een fijne kraamweek
 1. Laat boodschappen thuis bezorgen. ...
 2. Vries van tevoren maaltijden in. ...
 3. Vraag cadeaubonnen als kraamcadeau. ...
 4. Wees duidelijk naar kraamvisite. ...
 5. Las genoeg tijd voor jezelf in. ...
 6. Draag lekker zittend ondergoed. ...
 7. Plan serie- en filmavondjes met je partner.

Hoe lang Zwangerschapsbroek na bevalling?

Wanneer je zwangerschapskleding nodig hebt, is moeilijk te zeggen. Bij de ene vrouw zitten broeken en rokken met 8 weken al niet prettig meer, terwijl de ander met 20 weken haar gewone kleren nog aankan. De meeste vrouwen stappen in de derde of vierde maand toch echt over naar positiekleding.

Wat gebeurt er met je buik na de bevalling?

Ook de spieren daaronder zijn slapper geworden. Als je buik na je bevalling ineens een stuk leger is, veert je huid niet gelijk terug. Daardoor hebben de meeste bevallen vrouwen een lossere buikhuid. Je buik voelt slap aan, is rimpelig en rekt makkelijk mee als je hem vastpakt.

Hoeveel weken na bevalling tampon?

Gemiddeld duurt het 5 tot 6 weken voordat het bloedverlies na de bevalling echt helemaal over is. Als je geen hechtingen hebt gehad mag je na 3 weken weer tampons gebruiken. Als je hechtingen hebt gehad wacht je met het inbrengen van een tampon totdat de wond geen pijn meer doet bij aanraking, ook van binnen niet.

Hoelang paracetamol na bevalling?

-Na de bevalling moet u binnen 6 uur geplast hebben. Indien dit niet lukt, moet u ons bellen. Ook na de eerste keer plassen, is het belangrijk dat u dit om de paar uur even probeert. -Voor naweeën mag u paracetamol nemen, maximaal 6 per 24 uur.

Hoeveel paracetamol na bevalling?

Tegen de pijn van naweeën kunt u eventueel 2 tabletten Paracetamol à 500 mg innemen (max. 6 tabletten per 24 uur). Als u borstvoeding geeft, mag u geen Paracetamol met codeïne gebruiken. De eerste paar uren na de bevalling is het normaal dat u tot 2 kraamverbanden per 2 uur vloeit.

Hoe voelt een verzakking na een bevalling?

Klachten bij een verzakking

Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten.

Hoe lang moe na bevalling?

Geen wetenschappelijke term. Dit is niet hetzelfde als vermoeidheid in de kraamperiode omdat je baby niet slaapt, want de klachten kun je maanden of jaren na de bevalling hebben. "Het gevoel jezelf kwijt te zijn geraakt in het moederschap komt ook vaak voor", zegt Velstra.

Wat is postnatale depletie?

Postnatale depletie: moeder en oververmoeid. Als je moeder bent, misschien pas net of al wat jaren, en constant doodmoe bent en gestresst, dan kan het zijn dat je last hebt van postnatale depletie. Dit een probleem waar zo'n 50% van de moeders mee te maken krijgt.

Hoe lang duurt stuwing Kraamweek?

Stuwing duurt meestal zo'n twee dagen. Belangrijk om in de gaten te houden is of er geen harde, rode plekken ontstaan in je borst. Dit kan een voorteken zijn van een borstontsteking en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe lang plat liggen na bevalling?

Kom in de eerste zes weken na de bevalling via zijligging uit/in bed. Na de bevalling kunt u al vrij snel met bekkenbodemspieroefeningen beginnen. Span uw bekkenbodemspieren rustig aan en ontspan weer. Hiermee stimuleert u de bloedsomloop, wat het herstel van de bekkenbodem bevordert.

Wat nodig eerste dagen na bevalling?

✿ Drink voldoende water. Binnen 6 uur na een spontane bevalling, zou u moeten kunnen plassen. Na een keizersnede hebt u ongeveer 24 uur een blaassonde. ✿ Probeer om op tijd te gaan slapen, meestal slapen baby's de eerste nacht het best.