EHBO bij baby's en kinderen: verslikking/verstikking - 24BabyTV

Wat doe je bij verslikking kind?

Gevraagd door: Timo van Voorhout  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (58 stemmen)

Bel direct 112. Wacht niet totdat je iemand van de alarmcentrale aan de lijn hebt, maar zet je telefoon op de luidspreker. Help ondertussen het kind. Laat het kind vooroverbuigen of leg hem / haar op je schoot.

Wat te doen bij verstikking kind?

Verricht dan de volgende handelingen:
  1. Baby in buikligging op je onderarm. ...
  2. Onderarm op bovenbeen naar beneden gericht. ...
  3. Vijf stoten tussen de schouderbladen. ...
  4. Geen effect, draai je baby dan om. ...
  5. Vijf borststoten. ...
  6. Slaagt dit niet, dan stappen herhalen. ...
  7. Bij bewusteloosheid, reanimeren. ...
  8. Bij bijkomen of gaan hoesten, stoppen.

Wat te doen bij verslikking peuter?

Er is sprake van een ernstige verslikking als je kind niet kan praten, hoesten en huilen. Bel direct 112 (of laat iemand bellen). Sla maximaal vijf keer tussen de schouderbladen waarbij je na elke klap checkt of het voorwerp al is los gekomen. Kijk na elke klap of het probleem is opgelost.

Wat te doen na Heimlichgreep?

Bel na buik compressies bij kinderen altijd met de huisarts of huisartsenpost. Bij volwassenen bel je als het slachtoffer klachten heeft (heesheid, buikpijn). Als het slachtoffer het bewustzijn verliest, moet hij gereanimeerd worden. Reanimeren leer je tijdens een EHBO-cursus.

Wat moet je doen bij verslikking?

Hulp bij verslikken in vast voedsel

Probeer eerst de voedselbrok die achter in de keel zit met de hand te verwijderen. Plaats twee gestrekte vingers van elke hand achter de kaakhoek, zo dicht mogelijk bij het oor, om de mond te openen. Druk met de duimen op de kin om de mond te openen.

22 gerelateerde vragen gevonden

Hoe krijg je eten uit je luchtpijp?

Wanneer voedsel in de luchtpijp terecht komt in plaats van in de slokdarm, is er sprake van verslikken. Dit kunt u herkennen aan hoesten voor, tijdens of na het slikken. Hoesten zorgt ervoor dat het voedsel weer uit de luchtpijp schiet, zodat het niet in de longen komt.

Wat moet je doen als je stikt en alleen bent?

Kort gezegd moet je, als je dus het gevoel hebt dat je stikt, een houding aannemen alsof je een push-up gaat doen. Dan laat je je armen voorover vallen zodat je met je borstkas een smak op de grond maakt. Dit zou ervoor moeten zorgen dat hetgeen wat je luchtpijp verstopt, eruit schiet.

Wat te doen bij verstikking volwassenen?

Dat doen we als volgt: laat het slachtoffer lichtjes naar voor buigen. Met de niet-dominante hand ondersteun je de borstkas, met de andere hand dien je korte krachtige slagen toe, tussen de schouderbladen. Na elke slag controleer je of het voorwerp is losgekomen.

Wat als je je vaak verslikt?

Als u zich (vaak) verslikt, kan voedsel in uw longen terecht komen. Hierdoor kunt u een longontsteking krijgen. Rijnstate heeft een multidisciplinair slikteam om slikstoornissen te onderzoeken. Bij onbegrepen klachten kan nader onderzoek diagnostische informatie opleveren.

Wat gebeurt er wanneer je stikt?

Verstikking. Bij verstikking is de toegangsweg voor lucht afgesloten, waardoor zuurstoftekort ontstaat. Je kunt niet hoesten en praten of alleen heel zacht. Verstikking of dreigende verstikking is een ernstige toestand, die zonder ingrijpen tot de dood leidt.

Kan kind stikken in slijm?

Soms hoest je kind slijm op. Dat ruimt slijm en stof op dat in de keel, luchtpijp of longen zit. Je kind kan ook moeten hoesten zonder dat er slijm omhoog komt. Dat noemen we een kriebelhoest of een droge hoest.

Waarom is er bij kleine kinderen een grotere kans op verslikken?

Verstikking bij jonge kinderen

Zij hebben een hoger risico om zich te verslikken, doordat hun mondmotoriek nog niet optimaal werkt. Je kindje moet nog leren om zijn mond-, keel-, en tongspieren volledig te coördineren. Ook de slikreflex is nog in ontwikkeling.

Wat is een Buikstoot?

Als iemand zich ernstig verslikt heeft en daardoor geen lucht krijgt, kun je met buikstoten volgens de Heimlich-greep de luchtwegen vrijmaken. Maar wanneer spreek je van een lichte verslikking en wanneer van een ernstige? Bij een lichte verslikking kan het slachtoffer nog gewoon spreken, hoesten en ademen.

Wat is iemand verstikken?

Verstikking is de belemmering van het lichaam in zijn ademhalingsfunctie/gaswisseling: de uitwisseling van de gassen zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2, koolzuurgas) tussen het lichaam en de omgeving.

Kan een kind stikken in braaksel?

Verslikken in braaksel (refluxmateriaal). ? De arts noemt dit ook wel retrograde aspiratie. In braaksel zitten veel zuren die slecht zijn voor de longen. Het is daarom belangrijk dat een mogelijke reflux goed wordt behandeld.

Hoe vaak verslikken is normaal?

Normaal gaat het slikken automatisch en vanzelf zonder dat we erbij nadenken. Bij het slikken zijn veel spieren betrokken, maar ook hersenzenuwen. Door een goede samenwerking tussen de spieren en zenuwen kunnen we slikken zonder problemen. Dat doen we gemiddeld 600 keer per dag.

Hoe voorkom je dat iemand zich verslikt?

Tips
  1. Eet en drink in een rustige omgeving (zet radio en tv uit)
  2. Zit goed rechtop tijdens het eten en drinken.
  3. Zorg voor een goed vastzittend gebit.
  4. Beweeg uw kin naar de borst tijdens de slik.
  5. Slik na het eten nog een keer zonder vloeistof of voedsel.
  6. Neem kleine happen, gebruik hierbij kleiner bestek.

Kan je dood gaan aan verslikken?

Lichte tot ernstige verslikking

Soms lopen de tranen je wel over de wangen, maar je komt niet in levensgevaar. Wanneer iemand last heeft van een lichte verslikking, hoeft die alleen maar te worden aangemoedigd om te blijven hoesten. Ernstige verslikking gaat een flinke stap verder.

Wat te doen bij ernstige luchtwegbelemmering?

Dit moet je doen bij een ernstige verslikking:
  1. Verwijder zichtbare voorwerpen voorin de mond. ...
  2. Ben je met meerdere personen? ...
  3. Geef vijf rugslagen: ...
  4. Hebben de slagen de luchtweg niet opengemaakt? ...
  5. Heeft dit niet geholpen en is 112 nog niet gebeld? ...
  6. Ga door met steeds vijf rugslagen en vijf buikstoten geven.

Hoe beoordeel je de ernst van de luchtwegbelemmering?

Bij een ernstige luchtwegbelemmering is er sprake van een volledige obstructie, er is hoesten zonder geluid, amper of niet ademen, blauw kleuren van het gelaat (cyanose, dit is echter een laat teken) en bewustzijn verliezen. In eerste instantie wordt getracht het slachtoffer zelf het voorwerp op te laten hoesten.

Wat doe je als eerste Nadat je hebt gemerkt dat het slachtoffer niet ademt?

Wat doe je bij een bewusteloos slachtoffer dat niet ademt?
  1. Bel of laat 112 bellen en zet de telefoon op de luidspreker.
  2. Laat een AED halen als deze beschikbaar is.
  3. Volg de instructies van de centralist en de AED.
  4. Start met reanimeren als er geen normale ademhaling is: Volg de instructies van de centralist en de AED.

Hoe doe je de Heimlich bij jezelf?

Drijf je vuist naar binnen en omhoog. Om het lichaamsvreemde voorwerp te proberen los te krijgen moet je je vuist en hand in je diafragma duwen, ofwel je middenrif.

Kan je je verslikken in je slaap?

Bij slaapgerelateerde gastro-oesofageale reflux vloeit tijdens de slaap maaginhoud terug in de oesofagus. Daardoor wordt de patiënt vaak wakker met een bittere smaak in de mond, zuurbranden, hoesten of een verstikkingsgevoel.

Wat is het verschil tussen verslikken en verstikken?

Bij een verslikking blijft het kind volledig bij bewustzijn, het praat of huilt en hoest flink. Bij een verstikking vermindert het bewustzijn, kan het kind niet praten of goed hoesten en ziet deze steeds blauwer.

Kan er een stukje eten in je longen komen?

Het is mogelijk dat er toch voedsel in de longen terechtkomt. Dit kan gebeuren als u: niet voelt dat er eten en drinken 'het verkeerde keelgat' in gaat; moeite heeft met hoesten of als u niet meer kunt hoesten.