Ik ga bevallen in het ziekenhuis. Wat neem ik mee?

Wat doe je aan in ziekenhuis bevalling?

Gevraagd door: kand. Leah Hermans  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (37 stemmen)

Lang, wijd t-shirt of nachthemd: Een wijd t-shirt of hemd zit lekker, en je billen zijn zo nog bedekt, maar je verloskundige of gynaecoloog kunnen nog wel gemakkelijk je ontsluiting controleren. Joggingbroek/pyjamabroek: Als het persen nog niet is begonnen, wil je wellicht nog wat rond bewegen en het niet koud krijgen.

Wat draag je na bevalling in ziekenhuis?

Kies voor een pyjama of nachthemd met knoopjes om je baby makkelijk te kunnen voeden. Het heeft geen zin om jezelf meteen na de bevalling in een strakke broek of jeans te wurmen. Laat je lichaam uitrusten en geniet van de eerste momenten met je baby in een comfortabele joggingbroek of (zwangerschaps)legging.

Wat moet ik meenemen naar het ziekenhuis bevalling?

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?
  • identiteitsbewijs.
  • telefoonnummers die u bij de hand wilt hebben.
  • fototoestel.
  • toiletartikelen.
  • makkelijk zittende kleding.
  • een pyjama of ochtendjas.
  • warme sokken of sloffen.
  • ondergoed.

Welke maat kleding mee naar ziekenhuis?

Het allerbelangrijkste is de kledij voor jouw kindje, maar hoeveel neem je mee? Ook hier tel je best op kleding voor 4 à 5 dagen: 5 (overslag)rompers, 5 setjes kleding, 3 paar kousjes, enkele (bandana)slabbetjes, een warm mutsje!, krabwantjes en een slaapzakje aangepast aan het seizoen.

Hebben ze handdoeken in het ziekenhuis?

Handdoeken en washandjes zijn aanwezig in het ziekenhuis.

33 gerelateerde vragen gevonden

Wat doe je aan onder een Boxpakje?

Onder een boxpakje kan gewoon een romper gedragen worden.

Heb je een kraampakket nodig als je in het ziekenhuis bevalt?

Kraampakket in huis

Voor zowel een thuisbevalling als een ziekenhuisbevalling geldt dat je van tevoren een kraampakket in huis moet hebben. Dit wordt meestal door je verzekeringsmaatschappij verstrekt, maar zo niet dan moet je het zelf aanschaffen. Je kunt het dan bij de drogist of apotheek kopen.

Hoeveel Kraamverband nodig na bevalling?

2 pakken kraamverband. Deze heb je nodig na de bevalling omdat je de eerste tijd nog bloed verliest. In tegenstelling tot maandverband bevat kraamverband geen plastic. Dat voorkomt irritaties en voelt prettiger.

Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven na een bevalling?

Na een gewone bevalling blijft de moeder doorgaans twee tot drie dagen in het ziekenhuis. Na een keizersnede moet u rekenen op vier tot vijf dagen.

Hoe vervoer je baby uit ziekenhuis?

Wanneer je na een bevalling in het ziekenhuis weer naar huis gaat met de auto, is het wettelijk verplicht om je baby in een maxicosi te vervoeren. Je mag niet met je kindje in de armen op de achterbank gaan zitten.

Hoeveel nachten blijven na bevalling?

Wanneer je een normale bevalling achter de rug hebt, blijf je 3 nachten in het ziekenhuis. Indien je graag vroeger naar huis gaat, is dit mogelijk in samenspraak met de pediater en gynaecoloog. Wanneer je een geplande keizersnede hebt gehad blijf je ook 3 nachten (4 nachten bij een ongeplande keizersnede).

Hoelang rust nemen na bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Wat heeft mama nodig na bevalling?

Spullen voor de mama

Je kunt hier best kiezen voor zaken die comfortabel zitten. Deze worden meestal wel door het ziekenhuis voorzien. Deze voorzie je wanneer je borstvoeding geeft. In de toilettas stop je je tandenborstel, tandpasta, kam of borstel, douchegel of zeep, lippenbalsem, shampoo, haarelastiekjes,...

Waarom een Netbroekje na de bevalling?

Waarom een netbroekje? Het netbroekje is zo ontworpen dat het ideaal is om in combinatie met kraamverband te dragen in de eerste dagen na de bevalling. De broekjes zorgen ervoor dat het kraamverband niet verschuift. Daarnaast hebben ze een hoog luchtdoorlatend vermogen, wat broei voorkomt.

Hoe lang blijf je bloeden na bevalling?

Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.

Hoeveel grote onderbroeken na bevalling?

Tip: draag op zijn minst een maatje groter dan je normale slip maat. Zo heb je ruimte om te groeien.

Waar heb je recht op na bevalling?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Wat kun je het beste eten voor de bevalling?

Het liefste iets makkelijk verteerbaars zoals een schaaltje yoghurt, wat fruit, een cracker met jam, en kom soep of een sneetje brood met honing. Vooral met een bevalling die lang duurt, kan je lichaam die extra energie goed gebruiken als je voelt dat je daar behoefte aan hebt.

Wat kost het om in het ziekenhuis te bevallen?

Poliklinische bevalling in het ziekenhuis

Poliklinische bevalling in het ziekenhuis wordt vergoed uit uw basisverzekering. In 2023 krijgt u € 236 per dag (voor moeder en kind samen). U betaalt géén eigen risico, maar wel een eigen bijdrage. Deze verschilt per ziekenhuis.

Wat doe je baby s nachts aan?

Je kan je baby 's nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!).

Hoe vaak romper verschonen?

Hoeveel rompertjes je daadwerkelijk gebruikt verschilt per baby, waar jij je prettig bij voelt en hoe vaak je wil wassen. In principe kan je een baby prima 2 dagen dezelfde romper laten dragen. Als je echter een baby hebt die veel spuugt, kan je ook meerdere rompertjes per dag nodig hebben.

Wat draagt een baby tijdens het slapen?

Er is een officieel advies, of eigenlijk richtlijn hoe je je baby aan kun kleden 's nachts. Als je kijkt naar de afbeelding dat zie je dat als het minder dan 16 °C is dat je kindje dan een slaapzak aan moet, een pyjama met lange mouwen, een romper met lange mouwen, sokjes, wantjes en een muts.

Welke kleding om te bevallen?

Lang, wijd t-shirt of nachthemd: Een wijd t-shirt of hemd zit lekker, en je billen zijn zo nog bedekt, maar je verloskundige of gynaecoloog kunnen nog wel gemakkelijk je ontsluiting controleren. Joggingbroek/pyjamabroek: Als het persen nog niet is begonnen, wil je wellicht nog wat rond bewegen en het niet koud krijgen.

Wat niet vergeten bevalling?

Maak je vluchttas klaar

Vraag aan het ziekenhuis een lijst met zaken die je zeker niet mag vergeten. Leg ook documenten zoals identiteitskaart, SIS-kaart, zwangerschapsboekje, bloedgroepkaart, trouwboekje, akte van erkenning klaar en houd alle belangrijke telefoonnummers bij de hand.

Wat kan er fout gaan bij bevalling?

Ondanks dat een bevalling in de meeste gevallen normaal verloopt kunnen problemen ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn het onvoldoende vorderen van de bevalling (ontsluiting of uitdrijving), ruim bloedverlies na de bevalling en het niet spontaan geboren worden van de placenta.