Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Wat dien je te doen bij vermoeden van kindermishandeling als verpleegkundige?

Gevraagd door: Amina Maas PhD  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (23 stemmen)

Zie voor meer informatie over AMK en SHG bijlage 3. Gaat het om een vermoeden mishandeling van kinderen of jongeren tot 18 jaar, dan kan contact worden gezocht met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling T 0900 - 123 123 0.

Waar kan ik kindermishandeling melden?

U mag Veilig Thuis altijd (anoniem) bellen en uw zorgen delen als het gaat om vermoedens van kindermishandeling. Een medewerker van Veilig Thuis bespreekt de situatie met u en bepaalt in samenspraak met u wat de volgende stappen zijn. Als het nodig is kunt u vervolgens een melding doen van kindermishandeling.

Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?

Vijf stappen
  • Stap 1: In kaart brengen van signalen.
  • Stap 2: Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding).
  • Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n).
  • Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.

Welke professionals zijn verplicht om met deze meldcode te werken?

Welke gemeenteambtenaren moeten straks werken met een meldcode? Leerplichtambtenaren en ambtenaren die in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning in direct contact staan met cliënten. Bijvoorbeeld jongerenwerkers of loketmedewerkers, als die in dienst zijn van de gemeente.

Hoe breng je signalen in kaart?

In kaart brengen van signalen betekent:
  • beschrijf wat je ziet en hoort.
  • Kijk ook naar de risico- en beschermende factoren (alles wat van invloed is op het welzijn en de gezondheid van het kind)
  • Beschrijf de signalen objectief.
  • Trek niet te snel conclusies en ga niet interpreteren.
  • Wees voorzichtig.

45 gerelateerde vragen gevonden

Wat doe je bij stap 4 van de meldcode?

Stappenplan meldcode
  • STAP 1: Breng signalen in kaart. Breng signalen in kaart die je zorg bevestigen of ontkrachten. ...
  • STAP 2: Overleg met een deskundige collega of Veilig Thuis. ...
  • STAP 3: Praat met ouders of verzorgers. ...
  • STAP 4: Weeg het geweld. ...
  • STAP 5: Beslis: Is melden nodig?

Hoe moet je volgens de meldcode handelen wanneer je een niet pluis gevoel hebt?

Vermoedens van kindermishandeling beginnen vaak bij een zogenaamd 'niet-pluis-gevoel' van u als professional. Vaak gaat het hier om 'een intuïtie' of 'onderbuikgevoel', waarbij u zich zorgen maakt om het kind. Neem dit gevoel serieus, breng de door u waargenomen signalen in kaart en volg de stappen van het protocol.

Wie moeten de meldcode verplicht gebruiken?

Het werken met de meldcode is verplicht voor professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en justitie. De stappen in de meldcode helpen je vanaf het moment van signaleren tot aan het besluit over het al dan niet doen van een melding.

Wat is structurele onveiligheid?

Structurele onveiligheid: Er is sprake van herhaling of voortduren van onveilige situaties of van geweld in de relatie. Een voorgeschiedenis van huiselijk geweld of kindermishandeling is de belangrijkste voorspeller voor het voortduren van onveiligheid (plegerschap en slachtofferschap) in de toekomst.

Wat is een meldrecht?

Sinds de invoering van de wet meldcode bestaat er een meldrecht voor huiselijk geweld. Dit houdt in dat professionals bij signalen van huiselijk geweld, net als nu al is geregeld voor kindermishandeling, hun beroepsgeheim mogen doorbreken om een melding te doen.

Hoeveel stappen kent de meldcode?

De meldcode is niet alleen bedoeld voor (vermoedens van) fysiek geweld, maar ook psychisch of seksueel geweld en verwaarlozing. De 5 stappen in de meldcode helpen professionals vanaf het moment van signaleren tot aan het besluit over het al dan niet doen van een melding bij Veilig Thuis.

Waarmee helpt de meldcode jou?

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals bij vermoedens van huiselijk geweld, ouderenmishandeling of kindermishandeling. Aan de hand van de 5 stappen van de meldcode bepalen professionals of ze een melding moeten doen bij Veilig Thuis en of er voldoende hulp kan worden ingezet.

Wat is intiem terrorisme?

Intiem terrorisme

Eenzijdig (dreigen met) ernstig geweld van doorgaans de man. Het gaat om opzettelijk geweld, partnerterreur, gericht op controle over de partner.

Hoe bewijs je kindermishandeling?

Bij acuut gevaar door kindermishandeling moet de politie gewaarschuwd worden via telefoonnummer 112. Een instantie zoals Veilig Thuis kan advies en hulp bieden bij vermoedens van kindermishandeling.

Wat te doen bij onveilige thuissituatie?

Bel dan met Veilig Thuis: 0800-2000. Dat kan gratis en je hoeft je naam niet te noemen. Als je belt kun je met iemand praten over de zorgen. Samen kun je kijken wat er moet gebeuren en of er hulp moet komen.

Waar doe je een zorgmelding?

Veilig Thuis is een regiecentrum Bescherming en Veiligheid. Iedereen die zich zorgen maakt over een kind, gezin of oudere kan hier aankloppen. Veilig Thuis is er voor iedereen. Voor kinderen, voor jongeren, volwassenen en ouderen.

Wat is acute en structurele onveiligheid?

Acute en structurele onveiligheid altijd melden

Dat is bijvoorbeeld het geval als gedreigd wordt met een vuurwapen of als geweld tot ernstig letsel heeft geleid. Van structurele onveiligheid is sprake als een onveilige situatie of geweld zich herhaalt of voortduurt.

Wat kun je doen tegen huiselijk geweld?

Bel Veilig thuis 0800-2000

Bent u in direct gevaar, bel dan 112. Bij Veilig Thuis krijgt u een hulpverlener aan de lijn. Deze hulpverlener zet alles voor u op een rij, beantwoordt uw vragen en geeft u advies. Samen met u kijkt de hulpverlener welke professionele hulp er nodig is.

Hoe lang duurt melding veilig thuis?

Wettelijke termijn

Veilig Thuis voert het onderzoek zo spoedig mogelijk uit doch uiterlijk binnen een termijn van tien weken na de triage.

Wat betekent de wettelijke plicht om te werken met de meldcode huiselijk geweld voor jou als zorgprofessional?

Wet verplichte meldcode

Het doel van de meldcode is professionals te helpen eerder en beter te handelen als zij vermoeden dat een gezinslid thuis mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt wordt.

Heb je een meldcode nodig voor verzekering?

Als je een autoverzekering afsluit, moet je altijd de meldcode van je auto opgeven. De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer van je auto. Dit nummer vormt een unieke combinatie samen met je kenteken. Je kunt de meldcode terugvinden op je kentekencard of je kentekenbewijs.

Wat is het belang van de meldcode?

Ook al heet dit stappenplan 'de meldcode', het heeft een breder doel dan enkel het melden van de zorgen bij Veilig Thuis. Het doel is om, door met elkaar in gesprek te blijven, bewustwording te creëren bij ouders rond zorgen over het welbevinden en de ontwikkeling van hun kind.

Wat zijn Kindsignalen?

Signalen van kindermishandeling, ook wel 'kindsignalen' genoemd, zijn gedragingen of (uiterlijke) kenmerken bij de jeugdige die kunnen wijzen op het vóórkomen van kindermishandeling, nu of in het verleden.

Wat is de Sputovamo?

SPUTOVAMO staat voor Soort letsel, Plaats, Uiterlijke kenmerken, Tijd, Oorzaak, Veroorzaker, Andere aanwezigen, Maatregelen genomen en Oude letsels.

Hoe kom ik achter de meldcode van mijn auto?

De verzekeringsmaatschappij zal u vragen om de zogenoemde meldcode. Deze code bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer. De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht. De meldcode staat ook op de kentekencard.

Vorige artikel
Is Rihanna zwanger 2021?
Volgende artikel
Wie is de vrouw van papa Jay?