PREGNANCY INSURANCE - What You NEED to Know from a Midwife!

Wat dekt basisverzekering zwangerschap?

Gevraagd door: bc. Maud le Guellec  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 4.7/5 (53 stemmen)

De basisverzekering dekt de volgende kosten: een bezoek aan de huisarts, gynaecologische hulp, een kraampakket, geneesmiddelen, vervoer per ambulance, bloedonderzoek en testen zoals de NIPT-test, vruchtwaterpunctie en vlokkentest. Na de bevalling kun je rekenen op medische nazorg.

Wat vergoed basisverzekering zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd krijg je zorg van verschillende zorgverleners. De basisverzekering vergoedt alle zorgkosten die medisch noodzakelijk zijn, behalve fysiotherapie. Voor verloskundige zorg en kraamzorg betaal je geen eigen risico. In twee gevallen betaal je wel een eigen bijdrage.

Wat wordt vergoed uit de basisverzekering?

In de basisverzekering zitten de belangrijkste vergoedingen voor zorg, zoals: huisartsenzorg, spoedeisende zorg, specialistische zorg, medicijnen en psychologische zorg. De overheid bepaalt ieder jaar de precieze inhoud van het basispakket. In 2023 vergoedt de basisverzekering onder andere: Huisartsenzorg.

Wat te doen zwanger zorgverzekering?

Informeer uw zorgverzekeraar

Het is raadzaam ook uw zorgverzekeraar op de hoogte te stellen van de zwangerschap. Uw verzekeraar kan u namelijk vertellen welke zorg wel of niet wordt vergoed door uw zorgverzekering, en bij welke verloskundige u terecht kunt.

Welk pakket als je zwanger bent?

Tip: als je zwanger bent, dan kun je een kraampakket aanvragen bij je zorgverzekering. Hier zitten medische artikelen in die je nodig hebt tijdens en na je bevalling. Het kraampakket kost € 20 tot € 30 bij een basisverzekering en is gratis als je een aanvullende verzekering hebt.

24 gerelateerde vragen gevonden

Kan je geld krijgen als je zwanger bent?

De zwangerschaps- en bevallingsuitkering is 100% van uw dagloon. Wij baseren uw dagloon op de uitkering die u had voordat u met verlof ging. Voor de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. Na de bevalling krijgt u bevallingsverlof en een bevallingsuitkering.

Hoeveel kost het om te bevallen?

De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling

De gemiddelde prijs voor een gewone bevalling met een prijs in een éénpersoonskamer bedraagt in ons land 1.779 euro. Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel. De werkelijke prijs ligt veel hoger.

Hoeveel extra energie kost zwanger zijn?

Een vrouw verbruikt gemiddeld 1800 kcal/dag, maar een zwangere vrouw doet er goed aan dit dagelijkse rantsoen te verhogen tot 1870 kcal/dag tijdens het eerste trimester en tot 2060 kcal/dag tijdens het tweede trimester.

Wat betaal je voor kraamzorg?

voor kraamzorg thuis: € 4,80 per uur; voor kraamzorg in een zogenaamd kraam- of geboortehotel zonder medische indicatie: in ieder geval € 19 per dag voor de moeder en € 19 per baby.

Hoeveel echo's krijg je als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, krijg je standaard 4 echo's vergoed door de verzekering: de termijnecho, de 13- weken echo, de 20-weken echo en een groei/liggingsecho bij 35 – 36wkn. Daarnaast kan het zijn dat we je verwijzen voor extra echo's om bijvoorbeeld de groei of de ligging van de baby te controleren.

Wat verandert er in de basisverzekering 2023?

Per 1 januari 2023 wijzigt het basispakket. De hoogte van het eigen risico blijft € 385. De eigen bijdrage voor geneesmiddelen blijft maximaal € 250.

Is basisverzekering eigen risico?

U betaalt een eigen risico als u 18 jaar of ouder bent en gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Het eigen risico is een verplicht bedrag om te betalen. In 2023 is het eigen risico € 385. U betaalt dus zelf de eerste € 385.

Welke zorg wordt niet vergoed?

Bij sommige problemen krijgt u geen vergoeding

relatieproblemen. een ouder-kind-relatieprobleem, mishandeling, rouwreactie, studieprobleem, identiteitsprobleem, acculturatieprobleem, religieus probleem of levensfaseprobleem. aanpassingsstoornissen. verstandelijke beperking.

Is verloskundige vergoed?

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind. De zorg wordt geleverd door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het gaat zowel om de zorg die wordt gegeven vóór, tijdens en na de bevalling. Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.

Wat is eigen bijdrage kraamzorg 2023?

Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,80 euro per uur (2023). Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 19 euro per dag (voor het kind) en 19 euro per dag (voor de moeder).

Wat kost het om in het ziekenhuis te bevallen?

Het landelijke maximumtarief voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie of een bevalling in een geboortecentrum is € 761,85. Dat betekent dat u na de vergoeding uit de basisverzekering van € 236,- bij een gecontracteerde zorgaanbieder nog maximaal € 525,85 eigen bijdrage betaalt voor de bevalling zelf.

Is het verplicht om kraamzorg te nemen?

Iedereen in Nederland heeft recht op kraamzorg, maar het is niet verplicht. Je mag zelf kiezen of je wel of geen kraamzorg wil hebben. Als je liever zo min mogelijk kraamzorg wilt, is wel het advies om te kiezen voor minimale zorg (3 uur per dag).

Wat kost 1 uur kraamzorg?

Vergoeding uit de basisverzekering

De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt € 4,80 per uur.

Is eigen bijdrage kraamzorg aftrekbaar?

De wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering is niet aftrekbaar van de belasting. Soms vergoedt een aanvullende verzekering de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld medicijnen of kraamzorg.

Welke week het meest moe zwangerschap?

Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.

Kun je afvallen als je zwanger bent?

Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.

Waarom ben ik zo moe tijdens zwangerschap?

Moe aan het begin van je zwangerschap

En ook – daar zijn ze weer – je hormonen doen een duit in het zakje. Zo kan het zwangerschapshormoon hCG vermoeidheid veroorzaken. Daarnaast zijn aan het begin van je zwangerschap je bloeddruk en bloedglucose vaak wat lager.

Wie betaalt de bevalling?

Uw basisverzekering vergoedt de meeste kosten rondom de bevalling. In sommige situaties geldt een eigen bijdrage. Deze kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering.

Hoelang ben je thuis na bevalling?

Je moet 3 weken verplicht nemen: 1 week voor de bevalling, 2 weken na de bevalling. De overige 9 weken (of 10 weken bij een twee- of meerling) kan je opnemen naar keuze: in periodes van 7 kalenderdagen en dit vanaf 3 weken tot 7 dagen voor de bevalling en vanaf week 3 tot 38 weken na de bevalling.

Is een bevalling verzekerd?

Als je besluit om thuis te bevallen worden de verloskundige kosten volledig gedekt door de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico. Het kan ook voorkomen dat je in het ziekenhuis gaat bevallen vanwege een medische noodzaak.

Vorige artikel
Hoe werkt ontzwangeren?
Volgende artikel
Hoe betrouwbaar is een snel test?