Wat controleert de schoolarts?
Gevraagd door: Jorn van den Velden | Laatste update: 15 januari 2024Score: 4.3/5 (46 stemmen)
De schoolarts of schoolverpleegkundige kijkt naar de sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling, maar test ook het gehoor en de ogen. Wanneer het kind 9 jaar is kan het daarnaast de tweede BMR-prik krijgen (bof, mazelen, rode hond).
Wat mag een schoolarts?
De schoolarts geeft advies en voorlichting, bijvoorbeeld over gezonde voeding en veiligheid. Dingen die de schoolarts opvallen en van belang zijn op school, worden in overleg met de ouders besproken met de leerkracht. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je kind niet goed kan horen of een verkeerde pengreep heeft.
Wat doet een schoolarts middelbare school?
Jongeren in klas 1 van de middelbare school nodigen we uit om te bespreken hoe het met hen gaat. Zo krijgen we inzicht in de gezondheid en het welzijn van jongeren. En we denken met hen mee en geven advies, voorlichting of regelen we een verwijzing naar hulp. Het onderzoek is vertrouwelijk.
Wat zijn de taken van een jeugdarts?
De jeugdarts ondersteunt de leefomgeving van het kind en zijn gezin door tijdig en adequaat te reageren op gezondheidsbedreigingen of ontwikkelingsproblemen. De jeugdarts signaleert en anticipeert op bedreigingen in de (directe) leefomgeving van kind en gezin.
Welke leeftijd jeugdarts?
De Jeugdgezondheidszorg van het Centrum voor Jeugd en Gezin zet zich in voor een gezonde groei en ontwikkeling van alle kinderen van 4 tot 19 jaar.
Is er nog een schoolarts?
Gezondheid en ontwikkeling volgen: de schoolarts
De schoolarts of jeugdarts ziet uw kind 3 keer, tussen 5 en 15 jaar oud. De arts kijkt naar de oren, ogen, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. De arts geeft uw kind ook vaccinaties tegen kinderziekten. U kunt ook advies en voorlichting krijgen.
Wat doet de GGD op school?
In de onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs komen wij bij jou in de klas voor een gezondheidsonderzoek. We doen dit onderzoek zodat jij zo gezond mogelijk kunt opgroeien en wij je kunnen ondersteunen waar jij dit nodig hebt en wil.
Wat valt er onder de JGZ?
De JGZ begeleidt ouder en kind in de lichamelijke, cognitieve en psychosociale ontwikkeling van -9 maanden (al tijdens de zwangerschap) tot de leeftijd van 18 jaar. De JGZ vervult zo een belangrijke rol in het zo vroeg mogelijk signaleren van risico's, korte ondersteuning en doorverwijzing.
Wat zijn de taken van de arts?
- Spreekuur met patiënten;
- Huisbezoeken uitvoeren;
- Doorverwijzingen naar specialisten;
- Diagnoses vaststellen;
- Behandelplannen maken;
- Lichamelijke controles uitvoeren;
- Recepten voor medicatie schrijven;
- Overleggen met andere medisch specialisten;
Wat houd de JGZ in?
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de publieke gezondheidszorg voor jeugd tussen 0 en 18 jaar. Doel van de JGZ is het bevorderen, beschermen en beveiligen van de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jeugdigen van 0-18 jaar, zowel individueel als op populatieniveau.
Hoeveel uur mag je ziek zijn op de middelbare school?
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Hoe vaak mag een kind ziek zijn van school?
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Is jeugdarts verplicht?
Het gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Zij informeren de school als ouder(s) en kind geen gesprek willen of niet op de afspraak komen. De school kan besluiten de leerplichtambtenaar in te schakelen.
Wat moet een kind kunnen om naar school te gaan?
- op zijn/haar beurt wachten.
- zich prettig voelen in een groep.
- om hulp durven vragen.
- zelf naar de wc gaan.
- zelf aan- en uitkleden.
- belangstelling tonen voor interactie met andere kinderen.
- zich korte tijd concentreren op een taak.
- verstaanbaar praten.
Is mijn kind verplicht om op schoolkamp te gaan?
Basisscholen beslissen zelf welke extra onderwijsactiviteiten zij in het lesprogramma (of onderwijsprogramma) opnemen. Uw kind is wettelijk verplicht om mee te doen aan alle activiteiten die bij het lesprogramma horen.
Wat zijn verplichte vakken op school?
- Nederlands;
- Engels;
- rekenen en wiskunde;
- oriëntatie op jezelf en de wereld: zoals aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, verkeersles en staatsinrichting;
- kunstzinnige oriëntatie: bijvoorbeeld muziek, tekenen en handvaardigheid;
- 2 lesuren bewegingsonderwijs: bijvoorbeeld gymlessen.
Wat is de best betaalde dokter?
De best betaalde specialismen zijn anesthesiologie, gynaecologie, kindergeneeskunde, interne geneeskunde en psychiatrie, met meer dan een ton per jaar.
Wat is de functie van een kinderarts?
Als kinderarts houd je je, logischerwijs, bezig met het diagnosticeren en behandelen van ziekten en aandoeningen zoals die voorkomen bij kinderen en adolescenten. Dit begint bij de opvang van de prematuur geborene en eindigt bij 18 jarige leeftijd.
Welke leeftijden CJG?
Om (aanstaande) ouders/verzorgers en kinderen en de leeftijd van 0 tot 19 jaar goed te kunnen ondersteunen en adviseren, nodigt de Jeugdgezondheidszorg hen op een aantal (vaste) momenten uit voor een afspraak in het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), thuis of op school.
Wat is een CJG indicatie?
Peuters met een risico op (taal)ontwikkelingsachterstand krijgen tijdens het 14- of 24 maanden consult bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een indicatie Extra spelen en leren (was doelgroepindicatie vve). Ouders kunnen met de indicatie hun peuter (gratis) 8 uren meer naar de peutergroep laten gaan.
Welke leeftijden JGZ?
Vanaf de zwangerschap tot je kind 18 jaar is, is de jeugdgezondheidszorg (JGZ) van Hecht GGD Hollands Midden er voor jou. We zien jou en je kind regelmatig.
Wat doet een jeugdarts GGD?
Aan de slag als jeugdarts
Je richt je op het kind als individu en de ouders. Je werkt hierbij bijvoorbeeld samen met verloskundigen, kinderdagverblijven, scholen en welzijnsorganisaties, huisartsen en gemeenten. Met elkaar vinden we het belangrijk dat elk kind gezond kan opgroeien.
Wat doet een GGD arts?
GGD'en voeren de forensische geneeskunde uit vanuit hun maatschappelijke opgave voor de gezondheid en veiligheid van kwetsbare mensen. De keten van zorg en veiligheid vertrouwt op de hoge kwaliteit van de forensische geneeskunde en weet dat ze daar nu en in de toekomst op kan rekenen.
Waarom komt de GGD op school?
Het onderzoek kan plaatsvinden op school of bij het consultatiebureau en is altijd samen met de ouders. Tijdens dit onderzoek wegen en meten we je kind en geven we informatie over de puberteit en alcoholgebruik. Ook stellen we vragen over de gezondheid en ontwikkeling van je kind.
Hoeveel uur mag een baby overdag slapen?
Hoeveel bijstand krijg ik als ik bij mijn ouders woon?