Terminating a pregnancy

Wat breekt een zwangerschap af?

Gevraagd door: bacc. Cas Jans B  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 5/5 (55 stemmen)

Mifepriston maakt de baarmoedermond zacht en laat weeënopwekkende medicijnen, zoals misoprostol, beter werken. De combinatie zorgt ervoor dat een zwangerschap wordt afgebroken. Om een zwangerschap af te breken als deze ongewenst of medisch niet verantwoord is. Of als de baby in de baarmoeder is overleden.

Wat kun je doen om zwangerschap af te breken?

Als je de zwangerschap wil stoppen verwijst de huisarts je naar een (abortus)kliniek. Je kan ook direct een afspraak maken bij een kliniek, zonder naar de huisarts te gaan. Daar praat je ook eerst met een arts die jou kan helpen bij jouw keuze. Als je de zwangerschap wil stoppen, spreek je daarna een behandeling af.

Wat voor medicijn kan je gebruiken voor abortus?

De z.g. abortuspil is niet 1 pil maar bestaat uit een combinatie van tabletten, namelijk Mifepriston en Misoprostol, die op verschillende dagen moeten worden ingenomen. De combinatie kan gebruikt worden tot 9 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie.

Hoe duur is de abortus pil?

Woont u in Nederland en heeft u een zorgverzekering? Dan kost de behandeling u niets. Uw zorgverzekeraar vergoedt een abortus in een ziekenhuis. Een abortus in een abortuskliniek wordt aan de abortuskliniek vergoed via de Subsidieregeling abortusklinieken.

Wat kan een abortus veroorzaken?

Mogelijke complicaties
  • Mogelijke complicaties zijn zeer hevig bloedverlies. Consulteer dan zeker een arts.
  • Een nieuwe curettage kan nodig zijn om eventueel achtergebleven weefsel te verwijderen.
  • In uitzonderlijke gevallen kan de baarmoeder beschadigd zijn. ...
  • Verminderde vruchtbaarheid na een abortus is een mythe.

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat vergroot de kans op een miskraam?

Wel zijn er een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de kans dat je een miskraam krijgt, zoals je leeftijd, ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes, alcohol gebruik tijdens de zwangerschap, roken of meeroken tijdens de zwangerschap en overgewicht. De kans op een miskraam neemt toe als je ouder bent.

Wat kan een vroege miskraam veroorzaken?

De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Dit betekent dat het vruchtje niet in orde is. De natuur vindt als het ware een logische oplossing: het vruchtje groeit niet verder en het lichaam stoot het af. Bij een zwangerschap is er een vruchtzakje en een embryo.

Kan je anoniem een abortus plegen?

Kan een abortus anoniem? Bij een abortuskliniek kan je anoniem worden behandeld. In een ziekenhuis gelden andere regels. Zo heb je voor behandeling in een ziekenhuis bijvoorbeeld een verwijzing nodig en worden de kosten vergoed door je zorgverzekeraar.

Hoe lang mag je geen seks hebben na abortus?

Om infecties te voorkomen, mag je de eerste twee weken na de behandeling geen vaginale seks hebben. In deze weken mag je ook geen tampons gebruiken, niet zwemmen en geen bad nemen.

Kan je een abortuspil bij de huisarts krijgen?

Op dit moment wordt de abortuspil alleen verstrekt door een arts die werkt bij een abortuskliniek of ziekenhuis met een speciale vergunning. De kwaliteit van de huidige abortuszorg is hoog. Maar medicatie en zorg bij de afbreking van een vroege zwangerschap zijn ook goed mogelijk via de huisarts.

Kan je abortus plegen met een pil?

Als je kiest voor de abortuspil krijg je een eerste tablet, welke ervoor zorgt dat de zwangerschap stopt. Je krijgt een aantal tabletten mee naar huis die je na ongeveer twee dagen vaginaal inbrengt, net als een tampon.

Waar kan je abortuspillen halen?

Een abortuspil kun je krijgen bij het ziekenhuis of een abortuskliniek. In het ziekenhuis of in de kliniek krijg je je eerste medicijn. Dit is een medicijn dat de werking van het zwangerschapshormoon stopt, waardoor de zwangerschap zich niet verder ontwikkelt. Na het innemen van je eerste medicijn, mag je naar huis.

Hoe kan je miskraam hebben?

Bij vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap spreekt men van een dreigende miskraam. Slechts in de helft van de gevallen treedt daadwerkelijk een miskraam op. In de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak: Een afwijking van de baarmoedermond: een poliep of een ontsteking.

Hoe breng je abortuspil in?

Eerst ga je naar het toilet. En vervolgens breng je bijvoorbeeld op bed de 4 tabletten hoog in je vagina. We adviseren je na het inbrengen de pijnstiller ibuprofen in te nemen. Zo nodig kun je dit verder aanvullen met paracetamol.

Hoe heet de abortus pil?

Je neemt enkele tabletten Cytotec in (vaginaal opsteken). Een miskraam wordt opgewekt. Je krijgt krampen, dat is de baarmoeder die samentrekt. Je krijgt bloedverlies.

Wat voel je als je denkt dat je zwanger bent?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Hoe voelt seks na abortus?

Artsen bevelen officieel aan om twee weken na een abortus te wachten voordat je weer seks hebt. Dit is waarom: bij zowel medicamenteuze als instrumentele abortussen, zul je bloedingen hebben en misschien wat pijn ervaren, vergelijkbaar met krampen. Geef je lichaam dus twee weken om daarvan te herstellen.

Hoe lang duurt abortuspil?

De meeste vrouwen hebben vijf dagen bloedverlies, maar dit kan variëren van 1 dag tot aan de eerstvolgende menstruatie.

Hoe ziet het eruit als je een miskraam krijgt?

Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt, maar dat hoeft niet. ook kan de miskraam in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn.

Wat doet abortus met je lichaam?

De abortuspil veroorzaakt buikkrampen die een aantal uren kunnen aanhouden. Deze buikkrampen voelen als hevige menstruatiekrampen. Andere mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, koude rillingen en diarree. In combinatie met (soms hevig) bloedverlies wordt het vruchtblaasje uitgestoten.

Hoe snel afspraak voor abortus?

Moet ik lang wachten voor een behandeling? Meestal kun je binnen een week een afspraak krijgen. Als je langer dan zestien dagen 'over tijd' bent, moeten we wel bij het maken van de afspraak rekening houden met de vijf dagen bedenktijd na een eerste gesprek met een huisarts of andere verwijzer.

Wat als de abortuspil niet werkt?

Zijn er risico's aan de abortuspil? Er is een kleine kans (1-4%) dat de abortuspil niet voldoende werkt en de zwangerschap toch niet beëindigd is. Er moet dan alsnog een zuigcurettage plaatsvinden. Er is altijd een kleine kans op infectie.

Kan je zelf zorgen voor een miskraam?

Een miskraam kun je niet zelf veroorzaken. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning.

Welke week is kans op miskraam het grootst?

Een miskraam is het spontaan te vroeg geboren worden van je kindje tot en met de 16e week van de zwangerschap. De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Kun je een miskraam krijgen van stress?

Stress is geassocieerd met herhaalde miskramen, maar er is geen bewijs dat stress ook een oorzaak is van de miskraam.