BNNVARA Zembla Stiefkind van de rekening

Wat betekent stiefkind?

Gevraagd door: bc. Mike van Wijk LLB  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (73 stemmen)

Een stiefkind is het kind van je partner, dat die heeft gekregen uit een eerdere relatie. Het kunnen kinderen zijn, die jij en eventueel jouw partner hebben opgevoed. Je kan deze kinderen juridisch en fiscaal behandelen alsof het je eigen kinderen zijn. Een stiefkind, kan je als eigen kind in je testament beschrijven.

Wat erft een stiefkind?

Heb ik als stiefkind recht op een deel van de erfenis? In principe niet, tenzij dat is vastgelegd in het testament. De erflater kan bepalen dat een stiefkind evenveel krijgt als bloedverwanten, of een ander aandeel van het vermogen op het moment van overlijden.

Kan mijn nieuwe partner gezag krijgen over mijn kind?

Bent u getrouwd met uw partner of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt u door de erkenning ook automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Als u niet getrouwd bent met uw partner of geen geregistreerd partnerschap hebt, kunt u na de erkenning samen het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechter.

Wat zijn quasi stiefkinderen?

Een quasi stiefkind is een kind van een samenwoner. Gezien vanuit zijn of haar met een samenlevingscontract samenwonende partner. Het quasi ziet dus op het verschil met de situatie waarin je getrouwd zou zijn en het “echte stiefkinderen” zouden zijn.

Waar hebben stiefkinderen recht op?

Waar heb je nu precies recht op? Het erfrecht stiefkinderen bepaalt dat jij recht hebt op het deel van de erfenis van je moeder. Dit deel zou vrijkomen bij het overlijden van je vader. Je stiefmoeder heeft hier als nieuwe partner van je vader geen vruchtgebruik over.

41 gerelateerde vragen gevonden

Hebben stiefkinderen ook recht op erfenis?

Stiefkinderen zijn geen erfgenaam op grond van de wet en zij kunnen dus geen aanspraak maken op haar erfenis.

Heeft een stiefkind recht op legitieme portie?

Stiefkinderen hebben overigens geen recht op een legitieme portie. De omvang van de legitieme portie is grofweg gelijk aan de helft van wat het wettelijk erfdeel zou zijn, als ware er geen testament geweest.

Hoe wordt je stiefkind?

Een stiefkind is het kind van je partner, dat die heeft gekregen uit een eerdere relatie. Het kunnen kinderen zijn, die jij en eventueel jouw partner hebben opgevoed. Je kan deze kinderen juridisch en fiscaal behandelen alsof het je eigen kinderen zijn. Een stiefkind, kan je als eigen kind in je testament beschrijven.

Kan ik mijn stiefkind erkennen?

U kunt een kind erkennen als u niet de juridische ouder van het kind bent. Dat wil zeggen als u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap heeft met de moeder. Een stiefouder kan een kind erkennen als alleen de partner ouderlijk gezag heeft over het kind.

Heeft een moeder meer rechten dan vader?

De wet zegt niet bij welke ouder het kind het hoofdverblijf moet hebben en hoe de regeling voor de andere ouder eruit ziet. Daarover beslissen de ouders. Als zij er niet uitkomen beslist de rechter. In principe kan een vader dus net zoveel voor de kinderen zorgen als de moeder of zelfs meer.

Wat zijn mijn rechten als stiefmoeder?

Als stiefouder rust op u een onderhoudsplicht. Dit betekent dat u moet bijdragen aan de kosten voor de opvoeding en verzorging van het kind. De onderhoudsplicht wordt berekend op basis van uw inkomen en deze plicht geldt totdat uw stiefkind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

Heeft een vader altijd recht op gezag?

De vader heeft niet automatisch het gezag. U moet daarvoor samen een verzoek indienen bij de griffie van de rechtbank. Als de griffier het verzoek goedkeurt, schrijft hij dat op in het gezagsregister. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de vader het kind erkend moet hebben.

Hoe wordt de erfenis verdeeld bij een samengesteld gezin?

Samengesteld gezin met ieder eigen kinderen

Als jij eerst komt te overlijden, dan zijn jouw echtgenoot en jouw eigen kind erfgenaam, ieder voor een gelijk deel. Jouw stiefkind erft niet van jou. Bij het later overlijden van jouw echtgenoot is zijn kind zijn erfgenaam.

Kan stiefdochter erven?

Stiefkinderen hebben geen wettelijk geregeld erfrecht. Via testament kunnen stiefkinderen toch een deel van de erfenis krijgen. De erfenis voor de stiefkinderen kan worden opgenomen in een erfovereenkomst. Eigen kinderen kunnen verzaken aan hun voorrecht van inkorting.

Kan de langstlevende het kindsdeel opmaken?

Langstlevende ouder maakt de erfenis op

De langstlevende heeft gedurende diens leven het volledige beheer over de erfenis die door de overleden partner is achtergelaten. Dat betekent ook dat de langstlevende het geld helemaal mag opmaken, inclusief de kindsdelen van de kinderen.

Kan een getrouwde man een kind erkennen?

Vanaf 1 april 2014 zal de wet met betrekking tot de erkenning van een kind door een getrouwde man wijzigen. Op dit moment bepaalt het Burgerlijk Wetboek dat de erkenning door een man die getrouwd is met een ander dan de moeder, nietig is.

Wat is het verschil tussen erkenning en gezag?

Heeft een persoon het kind alleen erkend, dan heeft de ouder geen opvoed- en verzorgingsplicht jegens het kind. Bij ouderlijk gezag is dat wel het geval: samen met de moeder is hij de wettelijk vertegenwoordiger.

Kan de biologische vader een kind erkennen?

Niet alleen de biologische vader, maar ook een persoon die het kind niet verwekt heeft, kan een kind erkennen. Dan moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan zijn: De man die het kind erkent, moet 16 jaar of ouder zijn. De moeder of het kind moet vooraf schriftelijk toestemming geven.

Hoe kan ik mijn stiefdochter adopteren?

Bij stiefouderadoptie vindt de adoptie plaats tussen een stiefouder en zijn/haar stiefkind. , Dat betekent dat er na deze procedure een juridische band bestaat tussen beide personen. Adoptie is trouwens niet beperkt tot minderjarigen. Ook een meerderjarige kan geadopteerd worden door zijn/haar stiefouder.

Hoeveel mag je schenken aan stiefkind?

Dit jaar in elk geval € 5.515. Dit bedrag is in 2020 de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind. Onder 'kind' verstaan wij ook een pleegkind en een stiefkind.

Wie heeft recht op legitieme portie?

De legitieme portie is de helft van het erfdeel waar kinderen recht op zouden hebben als er geen testament was. Je kunt als ouder je kind dus nooit helemaal onterven, een kind houdt altijd zijn/haar recht op de legitieme portie.

Hoe kan ik mijn kindsdeel opeisen?

Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Zolang de stiefouder in leven is, dan maakt u nog geen aanspraak op uw kindsdeel van de erfenis.

Wat is mijn erfdeel?

Het kindsdeel is het deel van de erfenis dat volgens de wet naar het kind gaat als een van de ouders overlijdt en er geen testament is. Wanneer de andere ouder nog in leven is, krijgt hij of zij de hele erfenis.

Wie erft van stiefvader?

Als de stiefmoeder of stiefvader kinderen heeft, gaat zijn of haar erfenis naar de langstlevende plus de eigen kinderen. Dat wil zeggen de kinderen van de stiefouder krijgen een niet direct opeisbare vordering op de langstlevende. Die vordering kan pas te gelde worden gemaakt als de langstlevende komt te overlijden.

Kan ik mijn stiefdochter onterven?

Het onterven van een stiefkind heeft dus ook geen nut. Het kan echter ook zo zijn dat u niet wil dat de kinderen van uw partner recht hebben op de erfenis. Het onterven van deze kinderen kan alleen maar als hun wettelijke ouder een testament opmaakt en daarin de kinderen onterft.