Maxi-Cosi | i-Size regulation explained

Wat betekent Maxi Cosi I-size?

Gevraagd door: bc. Isabel Wolters LLB  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (53 stemmen)

i-Size, daarentegen, is gebaseerd op de lengte. De richtlijnen voor het geschikte autostoeltje op basis van de lengte van een kind. Meestal weten ouders de lengte van hun kind beter dan hun gewicht. Dit betekent dat i-Size het gemakkelijker maakt om ervoor te zorgen dat je kind het juiste autostoeltje krijgt.

Wat is I-size Maxi-Cosi?

De autostoeltjes zijn ingedeeld op lengte van kinderen, in plaats van op gewicht. Dat is duidelijker voor ouders, want die indeling is hetzelfde als de kledingmaat van het kind. i-Size-autostoeltjes zijn voor kinderen tot ongeveer 3,5 tot 4 jaar oud. Het stoeltje zet je vast in de auto met Isofix-bevestigingen.

Wat is een i-size?

I-Size of Isofix? 'I-Size' is een veiligheidsnorm. Om aan die norm te beantwoorden, beschikken i-Size-autostoelen over extra veiligheidsmaatregelen. Zo vind je op vele i-Size-autostoelen speciale Isofix-haken om het stoeltje in de auto te bevestigen.

Welke I-size autostoel?

I-Size autostoeltjes regels 2023

Achterwaarts gerichte i-Size: geschikt voor kinderen tot 83 cm (leeftijd minimaal 15 maanden). Voorwaarts gerichte i-Size: geschikt voor kinderen tussen 60 en 105 cm (ouder dan 15 maanden). Voorwaarts gerichte i-Size: geschikt voor kinderen tussen 105 en 135 cm.

Welke maat Maxi-Cosi?

Een autostoel tot 18 kg in groep 0/1 en 0+/1 komt overeen met i-Size 40-105 cm. Een autostoel 9-18 kg in groep 1 komt overeen met i-Size 60-105 cm. Een autostoel 9-25 kg of 9-36 kg in groepen 1/2 of 1/2/3 komt overeen met i-Size-maat 60-135/150 cm.

26 gerelateerde vragen gevonden

Waar op te letten bij Maxi-Cosi?

De 4 belangrijkste punten in deze nieuwe standaard zijn:
  1. i-Size biedt een betere bescherming bij grotere krachten van frontale en zijdelingse botsingen en veel betere bescherming van hoofd en nek.
  2. i-Size staat voor veiliger achterwaarts gericht vervoer voor kinderen tot tenminste 15 maanden oud.

Waar moet je op letten bij een Maxi-Cosi?

Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.

Welke autostoel vanaf 9 kg?

Groep 1/2/3 autostoeltjes zijn geschikt zijn voor kinderen van 9 tot 36 kg. Deze autostoeltjes beschikken over een 5-puntsgordel of een vangtafel. Op deze manier gebruik je de autostoel vanaf 9 maanden.

Is een Isofix verplicht?

Bijna alle auto's na 2006 zijn uitgerust met het Isofix-systeem. Vanaf november 2012 is Isofix verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix uitgerust zijn.

Hoe lang kan een Maxi-Cosi mee?

Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.

Waarom Isize?

i-Size autostoeltjes kunnen universeel gebruikt worden op i-Size goedgekeurde zitplaatsen. Dit garandeert een goede afstemming van het stoeltje op de zitplaats. Bij auto's die nieuw op de markt verschijnen worden de zitplaatsen gekenmerkt door het label 'i-Size ready'.

Waarom moet een baby achterwaarts vervoeren?

Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.

Wat is een i size Isofix?

De R129 i-Size is de nieuwe wettelijke norm die het langer achterwaarts vervoer van kinderen in een autostoeltje standaardiseert in Europa. Deze norm stelt het verplicht om kinderen achterwaarts in een Isofix stoeltje te vervoeren tot 15 maanden oud; dat is de meest veilige manier om kinderen te vervoeren.

Hoe lang Maxi-Cosi verkleiner gebruiken?

Er is geen specifieke leeftijd waarop de zitverkleiner uit het Maxi-Cosi autostoeltje moet worden verwijderd, dit is afhankelijk van de grootte van je kindje. Wanneer je ziet dat je kindje niet meer comfortabel ligt, is het beter om de zitverkleiner uit het Maxi-Cosi autostoeltje te halen.

Kunnen alle Maxi-Cosi op Isofix?

Er zijn verschillende Isofix bases verkrijgbaar. Niet ieder Maxi-Cosi autostoeltje past op iedere Maxi-Cosi Isofix base, dus let daar goed op bij de aanschaf.

Welke leeftijd van Maxi-Cosi naar autostoel?

Voor kleinere kinden zijn er deze soorten autozitjes: 1. Groep 0+: de babyzitjes vanaf de geboorte tot 13 kg. Deze zitjes, ook wel Maxi-Cosi genoemd, zijn te gebruiken tot de leeftijd van 1 jaar en worden tegen de rijrichting in gemonteerd.

Hoe lang mag baby 9 maanden in autostoel?

In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto verplicht worden vervoerd in een goedgekeurd autostoeltje. Vanaf de geboorte tot je kind 13 kilo weegt, gebruik je een Maxi-Cosi groep 0+ (tot 13 kilo) of een R129/i-Size stoeltje geschikt voor kinderen tot 83 centimeter én minimaal 15 maanden oud.

Kunnen alle Maxi-Cosi in auto?

U bent verplicht om een kinderzitje te gebruiken dat voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Controleer bij de aankoop van een autostoeltje of het een goedgekeurd model is. Op het oranje label van het stoeltje staat dan ECE 44/03 of 44/04. Autostoeltjes van het type i-Size zijn ook goedgekeurd.

Wat voor autostoel heb ik nodig?

Dit zijn: Baby-/peuterstoeltjes: i-Size tot ongeveer 105 cm of groep 0(+)/1 autostoeltjes voor kinderen van geboorte tot 18 kg. Peuter-/kinderstoeltjes: i-Size vanaf ongeveer 75 cm of groep 1/2/3 stoeltjes voor kinderen van 9 tot 36 kg.

Kan elke autostoel op Isofix?

Nee. Er zijn niet-universele Isofix autostoeltjes en universele Isofix-stoeltjes. Een niet-universeel Isofix-zitje mag alleen gebruikt worden in de daarvoor vrijgegeven auto's. Deze auto's zijn te vinden op een bij het zitje geleverde typelijst.

Hoe lang rijden met een baby?

Een lange autorit met je baby

Maak liever geen lange autoritten. Een autostoel is heel veilig, maar je baby kan zich niet vrij bewegen. Dit is niet goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren.

Hoe weet je of Maxi-Cosi nog goed is?

Je kunt het zitje goed nakijken op breuken en haarscheurtjes, maar een veiligheidsgarantie heb je niet. Zit er een oranje keurmerklabel op het stoeltje? Zonder keurmerk kun je niet zien of het zitje aan de minimumeisen voldoet. Op het keurmerklabel moet het nummer ECE-R 44/03, ECE-R 44/04 of i-Size (UN R129) staan.

Kan een autostoel in het midden?

In het midden achterin is de veiligste plek, omdat je kindje bij een botsing dan het verst verwijderd is van de klap. Dit is alleen niet altijd mogelijk, omdat in het midden vaak te weinig plek is voor een autostoeltje. Het beste alternatief is achter de bijrijdersstoel, dus rechts in de auto.

Vorige artikel
Hoe noem je de neef van je opa?
Volgende artikel
Kan vruchtwater gelig zijn?