Betty Koster: wat is oude kaas?

Wat betekent 48+ kaas?

Gevraagd door: Naud van Wijland  |  Laatste update: 8 november 2025
Score: 4.5/5 (24 stemmen)

Wat betekent 48+ kaas? 48+ kaas betekent dat de kaas 48% vet bevat in de droge stof. Dit is een volle, romige kaasvariant met een rijke smaak. Deze kazen hebben een hoger vetgehalte en daardoor een intensere smaak en een zachtere textuur.

Wat zegt 48+ over kaas?

Hoe hoger het plusje, hoe romiger de kaas. 48+ kaas wordt namelijk gemaakt van de volle melk zonder dit af te romen voordat dit wordt verwerkt tot kaas. 30+ en 35+ kaas wordt gemaakt van afgeroomde melk. Afgeroomde melk heeft een lager vetpercentage en daardoor is de kaas ook lager in vetgehalte.

Wat bedoelen ze met 48+ kaas?

De aanduidingen 30+, 40+ of 48+ geven aan hoe hoog het vetgehalte van de droge stof is. In 48+-kaas is het vetgehalte van de droge stof dus 48%. Hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas is. Magere kazen (10+, 20+ en 30+) bevatten minder vet en meer calcium.

Wat is het verschil tussen 48+ en 50+ kaas?

Aanduidingen als 30+, 48+ en 50+ zeggen iets over het vetgehalte in de droge stof van de kaas. "Kaas bestaat uit een deel water en een deel droge stof, bestaande uit vetten, eiwitten, zout en mineralen", vertelt Lidewij Verweij, kwaliteitsmanager bij De Producent.

Wat is beter, 20+ of 48+?

Hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Het vetgehalte heeft invloed op je vetinname, maar ook op de smaak en structuur van kaas. Hoe meer vet, hoe voller de smaak. Je kunt dus stellen dat 48+ kaas een rijkere smaak heeft dan 20+ kaas.

39 gerelateerde vragen gevonden

Is 48+ kaas gezond?

Ja, deze kaas is gezond. Hoewel het meer vet bevat dan bijvoorbeeld 0% kaas, bevat 48+ kaas vooral onverzadigde vetzuren die goed zijn voor hart en bloedvaten. De balans van vet, eiwit, calcium, fosfor en andere voedingsstoffen in kaas is eigenlijk heel gezond.

Wat is de beste kaas om af te vallen?

Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu als je licht wil eten. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.

Wat is de meest gezonde kaas?

Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.

Wat is gezonder, 30+ kaas of 48+ kaas?

30+ kaas betekent dat de kaas 30% vet bevat in de droge stof. Dit betekent dat de vetgehalte berekend is op de droge massa van de kaas, zonder het watergehalte mee te rekenen. 30+ kaas is dus minder vet dan 48+ kaas, wat betekent dat het een gezondere optie kan zijn voor diegenen die op hun vetinname letten.

Welke kaas is gezond voor het cholesterol?

In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).

Is brie gezonder dan kaas?

Brie is geen superfood, maar ook zeker geen 'verboden' product. Dankzij de eiwitten, calcium en B12 kan het een waardevolle aanvulling zijn op je voeding, mits met mate gegeten. De zachte kaas past vooral goed in koolhydraatarme of eiwitrijke diëten, maar bevat wel veel verzadigd vet en zout.

Kan ik oude kaas buiten de koelkast bewaren?

Harde kazen kan je officieel buiten de koelkast bewaren in de juiste temperatuur, maar wij raden aan om dit niet te doen. Vooral boven 20 graden moet je goed opletten! Door de warmte kan de kaas gaan ''zweten'' en wordt het vatbaarder voor schimmels en bacteriën.

Wat is Gouda 48+ kaas?

Gouda 48+ is een echte Nederlandse delicatesse

Gouda 48+ is een van de populairste kazen ter wereld. Deze typisch Nederlandse kaas staat bekend om zijn volle en romige smaak. Hierdoor is hij geschikt voor verschillende culinaire toepassingen.

Is oude kaas slecht voor je cholesterol?

Het bevat gezonde vetten

Onverzadigde vetten verlagen het HDL cholesterol (slechte cholesterol), wat de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Oude kaas bevat ook verzadigde vetten. Verzadigde vetten uit kaas hebben volgens recent onderzoek zeer waarschijnlijk geen ongunstig effect op je gezondheid [5].

Is oude kaas zouter dan jonge kaas?

Alle kaas bevat zout, Boerenkaas ongeveer 1,5 procent. Dat geldt voor jonge kaas, maar het gaat ook op voor oude. Veel mensen denken dat ze in oude kaas veel meer zout proeven. Maar dat lijkt erger dan het is.

Hoeveel kaas mag ik per dag eten?

Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.

Is het gezond om elke dag kaas te eten?

Uit nieuw Nederlands (uiteraard) en Chinees onderzoek blijkt namelijk dat kaas prima onderdeel kan zijn van een gezond dieet. De onderzoekers keken naar meer dan 20.000 mensen en ontdekten dat zij die meer kaas eten, 10% minder kans op een hartaanval hebben en 14% minder kans op vaatziekten.

Is kaas van de kaasboer gezonder dan kaas van de supermarkt?

Nee, de prijs van de kaas zegt niets over hoe gezond de kaas is. Het maakt dus niet uit of je kaas bij de kaasboer of in de supermarkt koopt.

Hoe lang kun je kaas bewaren in de koelkast?

Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.

Is feta gezonder dan gewone kaas?

Feta is rijk aan mineralen en vitamines: calcium, magnesium, zink, selenium, fosfor en B-vitaminen. Ook bevat feta minder vet en calorieën dan oude kazen zoals cheddar of parmezaan. Daarnaast is feta een goede bron van proteïnen. Er zit alleen vrij veel natrium in, dus je kan er beter niet te veel van eten.

Is blauwe kaas goed voor je darmen?

Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.

Welke kaas is het minst ongezond?

Kaas in de Schijf van Vijf

10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf.

Hoe kan ik buikvet verminderen?

Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.

Kun je kaas eten als je wilt afvallen?

Het eten van kaas kan zelfs voordelen hebben om af te vallen, omdat het voor een langer verzadigd gevoel kan zorgen. Dit komt doordat kaas veel eiwitten en vetten bevat. Bovendien krijg je door het eten van kaas belangrijke vitamines en mineralen binnen, waardoor je gezond blijft.

Wat zijn gezonde broodbeleg?

Om je wat inspiratie te geven, hebben we een selectie gemaakt van 10 gezonde vormen van broodbeleg:
  • Hummus. Deze populaire spread wordt gemaakt van kikkererwten en is rijk aan eiwitten en vezels. ...
  • Ei. ...
  • Avocado. ...
  • Groentespreads. ...
  • Jam. ...
  • Notenpasta. ...
  • Roomkaas. ...
  • Pindakaas.