Wat gebeurt er bij een eerste bezoek aan de verloskundige

Wat bespreek je met een verloskundige?

Gevraagd door: prof. Jennifer Hussein  |  Laatste update: 5 juli 2025
Score: 4.3/5 (5 stemmen)

Als je graag zwanger wilt worden, kan je naar een verloskundige voor informatie en advies. Bijvoorbeeld over vruchtbaarheid en een goede voorbereiding op een zwangerschap. Veel praktijken hebben een kinderwensspreekuur. Of je kan een preconceptieconsult plannen (afspraak vóór de zwangerschap).

Wat te bespreken met een verloskundige?

Tijdens het intake gesprek zal je verloskundige veel aan je/jullie vragen. Onder andere over je medische voorgeschiedenis en bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen bij je/jullie directe familieleden. Dit om een compleet beeld te krijgen en een risico-inschatting te kunnen maken voor jou en jullie ongeboren kindje.

Wat te vragen aan een verloskundige?

Welke vragen stelt de verloskundige tijdens mijn eerste controleafspraak? Jouw algemene gegevens, zoals je naam, adres, geboortedatum, verzekering en beroep. Medische gegevens, zoals medicijngebruik, operaties die je hebt gehad, allergieën en eventuele aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes of epilepsie.

Welke vragen eerste afspraak verloskundige?

De verloskundige stelt je tijdens de eerste afspraak een heleboel vragen: ze vraagt je onder andere naar eventuele erfelijke ziektes in jouw of in je partners familie. Soms krijg je de vragenlijst van tevoren al thuisgestuurd, zodat je hem alvast kunt invullen en de punten alleen hoeft te bespreken tijdens de intake.

Wat doet de verloskundige allemaal?

Je onderzoekt en controleert of de zwangerschap goed verloopt en of de gezondheid van de moeder en baby goed is. Verder geef je als verloskundige ook advies, dit kan bijvoorbeeld gaan over medicaties, borstvoeding en de bevalling. Er moeten ook echo's van de baby worden gemaakt.

25 gerelateerde vragen gevonden

Wat doe je allemaal als verloskundige?

Begeleiding en controles
  • Afspraken bij de verloskundige. ...
  • Bloedonderzoek bij de aanstaande moeder. ...
  • Echo's tijdens de zwangerschap. ...
  • Handelingen en onderzoeken bij de verloskundige of gynaecoloog. ...
  • Het Nederlandse geboortezorgsysteem. ...
  • Prenatale screening: onderzoek van je ongeboren baby. ...
  • Vaccinaties tijdens de zwangerschap.

Wie bel je na een positieve zwangerschapstest?

Aanmelden bij de verloskundige

Na de positieve zwangerschapstest kun je direct contact met ons opnemen om je aan te melden, of je kunt wachten tot je een week of 6 zwanger bent. Of neem daarvoor al contact met ons op, bijvoorbeeld voor een kinderwens-of anticonceptieconsult.

Kan een verloskundige voelen hoe de baby ligt?

Je verloskundige voelt tijdens de controles aan je buik en kan vaak goed inschatten hoe je baby ligt.

Hoe vertel je de verloskundige dat je zwanger bent?

Zodra je ontdekt dat je zwanger bent, neem dan contact op met een huisarts of verloskundige. Zij helpen je bij het inplannen van je eerste afspraak . Je eerste afspraak bij de verloskundige (ook wel de 'boekingsafspraak' genoemd) moet plaatsvinden vóór je 10 weken zwangerschap. Dit komt doordat je een aantal onderzoeken krijgt aangeboden die vóór de 10e week moeten worden uitgevoerd.

Hoe ziet een 8 weken echo eruit?

8 weken echo: de vitaliteitsecho

De echoscopist bekijkt of er sprake is van een intacte zwangerschap, of het vruchtje zich goed heeft ingenesteld en of er een kloppend hartje zichtbaar is. Ook wordt vastgesteld of je zwanger bent van één kindje of een meerling.

Wat moet je meenemen naar de verloskundige?

Wat moet je meenemen naar de eerste afspraak bij de verloskundige?
  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • Je zorgverzekeringsgegevens.
  • Een lijst met vragen die je mogelijk hebt.
  • Een overzicht van eventuele eerdere medische geschiedenis, inclusief informatie (over eventuele eerdere zwangerschappen.)

Hoe snel vertel je dat je zwanger bent?

Jij bepaalt zelf wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Er geldt wel één voorwaarde: je moet op zijn laatst drie weken voordat je zwangerschapsverlof begint, je werkgever informeren. Let op: Het is verstandig om je werkgever eerder te informeren, bijvoorbeeld nadat je drie maanden zwanger bent.

Wat zijn de alarmsignalen tijdens de zwangerschap?

U hebt vochtverlies. U hebt een pijnlijke harde buik (baarmoedercontracties) of plots hevige buikpijn. De baby beweegt duidelijk minder dan gewoonlijk. U hebt hoofdpijn boven de ogen, u ziet 'bliksemschichten' of u hebt uitgesproken maagproblemen.

Hoe ziet 6 weken zwangerschap eruit?

Van piepklein steeltje verandert het embryo na 6 weken zwangerschap in een gebogen C, mét gekrulde staart. Op het 'lijf' van het embryo zitten kleine knopjes op de plekken waar de armen en benen komen. Ook de longen, nieren en lever ontwikkelen zich steeds verder.

Hoe snel na een positieve zwangerschapstest moet ik de verloskundige bellen?

Een van de eerste dingen die je moet doen na een positieve zwangerschapstest is een afspraak maken met een verloskundige. Het is verstandig om dit te doen rond de zesde week, aangezien je meestal al vijf tot zes weken zwanger bent op het moment dat je ontdekt dat je in verwachting bent.

Wat voel je als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt?

Klachten bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan. Vaak heb je ook schouderpijn en het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt.

Wat moet je doen als je net weet dat je zwanger bent?

Weet je dat je zwanger bent? Maak dan direct een afspraak met een verloskundige.

Waarom pas met 8 weken echo?

Vitaliteitsecho (8 weken)

Wanneer je 8 weken zwanger bent, kun je ervoor kiezen om een vitaliteitsecho te laten maken. Omdat je nog erg vroeg in je zwangerschap bent, is de baarmoeder erg klein. Het gebeurt geregeld dat we met een uitwendige echo de baarmoeder niet goed in beeld krijgen.

Kun je met 3 weken positief testen?

Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen. De concentratie van hCG ligt bovendien hoger naarmate je langer wacht. Een goed moment om een zwangerschapstest te doen, is de dag dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen.

Waar moet je op letten bij een verloskundige?

Zeven tips om te helpen een verloskundige te kiezen
  1. Vergelijk verschillende praktijken. ...
  2. Lees reviews en ervaringen. ...
  3. Weet wat je belangrijk vindt. ...
  4. Maak een kennismakingsafspraak. ...
  5. Vraag naar de visie en werkwijze. ...
  6. Luister naar je gevoel. ...
  7. Er is geen foute keuze.

Wat moet je doen als je een positieve zwangerschapstest hebt?

Als je een positieve zwangerschapstest hebt kun je meteen de verloskundige bellen om een eerste afspraak in te plannen. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig. We zijn er graag voor je vanaf het prille begin van de zwangerschap en beantwoorden graag al jouw vragen.

Welke klachten krijg je als je zwanger bent?

Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapssymptomen.
  • Niet ongesteld (overtijd) Niet ongesteld worden is vaak het eerste en duidelijkste teken dat je zwanger bent. ...
  • Misselijkheid en overgeven. ...
  • Gevoelige borsten. ...
  • Andere huid. ...
  • Vermoeidheid. ...
  • Verstopping en opgeblazen gevoel. ...
  • Hoofdpijn. ...
  • Vaker plassen.

Welke pijn is niet goed bij zwangerschap?

Abnormale pijn in je buik

Hevige pijn in je bovenbuik kan wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Ook steeds ernstiger wordende, hevige pijn in je onderbuik kan een teken zijn dat er iets mis is, bijvoorbeeld een loslatende placenta.

Welke vragen kan ik mijn verloskundige stellen?

15 vragen voor je verloskundige
  • Hoe lang ben je al verloskundige? ...
  • Hoeveel bevallingen doe je per maand? ...
  • Heb je vakantie gepland? ...
  • Wie is je backup? ...
  • Werken jullie samen met doula's? ...
  • We willen graag een thuisbevalling / badbevalling / lotusbevalling kan dat?

Hoe snel echo na positieve test?

Uw eerste echo is bij 7 tot 8 weken zwangerschapsduur zijn. Dit is 3 tot 4 weken na de positieve zwangerschapstest. Het is een vaginale echo en deze vindt plaats in het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde (CVV). Als deze eerste echo goed is wordt u verwezen voor prenatale zorg bij een verloskundige of gynaecoloog.