VMBO HAVO 2 | Erfelijkheid en evolutie | Basisstof 2 Chromosomen, genen en eiwitten

Wat bepaalt of een gen in een lichaamscel wel of niet wordt gebruikt?

Gevraagd door: Kyra van der Meulen  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (14 stemmen)

Eiwitten en ook enkele RNA moleculen in onze cellen zorgen of een gen zal worden ge(in)activeerd. In welke lichaamscellen bepaalde genen worden gebruikt en hoeveel genproduct van die genen wordt gevormd is afhankelijk van de aanwezigheid van eiwitten en RNA moleculen op een bepaald moment en in bepaalde hoeveelheid.

Wat is er genetisch bepaald?

Erfelijke eigenschappen zijn bijvoorbeeld de kleur van je huid, je haar en je ogen. Maar ook de vorm van je neus en andere lichaamsdelen. Erfelijkheid zorgt er dus voor dat je op je ouders lijkt.

Hoeveel genen zitten er in een lichaamscel?

Je krijgt die 20.000 erfelijke eigenschappen twee keer: één keer van je moeder verdeeld over 23 chromosomen en één keer van je vader verdeeld over 23 chromosomen. Elke erfelijke eigenschap heb je dus twee keer: een onderdeel van je moeder en een onderdeel van je vader. Deze onderdelen heten allelen .

Waarin verschilt een Geslachtscel van een andere menselijke cel als het gaat om het aantal chromosomen?

Een menselijke cel telt 23 chromosoomparen, en dus 46 chromosomen in totaal. Deze 46 chromosomen zijn in elke cel hetzelfde. Alleen de geslachtscellen - ei- en zaadcellen - hebben elk maar 23 chromosomen. Als een eicel en zaadcel versmelten, bestaat die cel die daardoor ontstaat, weer uit 46 chromosomen.

Waar is de erfelijke informatie in een lichaamscel precies opgeslagen?

In alle cellen in je lichaam zit erfelijke informatie opgeslagen. Dat gebeurt in de vorm van DNA. Maar er is ook nog zoiets als RNA.

24 gerelateerde vragen gevonden

Welke genen krijg je van je moeder?

Maar al krijg je van je moeder en vader evenveel chromosomen, niemand erft evenveel genen van elke ouder. Meisjes krijgen een X-chromosoom van beide ouders, en jongens een X- van hun moeder en een Y-chromosoom van hun vader. X-chromosomen zijn veel groter dan Y-chromosomen en bevatten ongeveer 730 genen meer.

Heb je hetzelfde DNA als je broer of zus?

Of je biologisch familie van elkaar bent, kun je alleen weten door DNA-onderzoek te laten doen. Dit noem je een verwantschapstest. Als je dezelfde vader of moeder hebt, zijn je broers en zussen je biologische familie. Een groot deel van het DNA is bij iedereen hetzelfde.

Heb je meer DNA van je vader?

Ons eigen DNA is een combinatie van het DNA van onze ouders. De ene helft komt van je vader, de andere helft van je moeder. Maar in het DNA van iedereen zitten al bij de geboorte variaties die je bij geen van de ouders terugvindt. Dit zijn de novo mutaties; 'nieuwe' mutaties (veranderingen) die alleen het kind heeft.

Welke eigenschappen krijg je van je vader en moeder?

Deze 5 dingen erven kinderen van hun vader
  • Erfelijkheid blijft een bijzonder iets. ...
  • Hart voor de zaak. ...
  • Mentale gezondheid. ...
  • Papa's lach. ...
  • De waarheid over infertiliteit. ...
  • Jongen of meisje? ...
  • LEES OOK: Uit onderzoek blijkt: Dit zijn de beste (en slechtste) landen om zwanger te zijn.

Hoeveel chromosomen heeft een Downie?

Chromosoom 21 is in alle cellen van het lichaam in tweevoud aanwezig, maar bij het syndroom van Down is het in drievoud aanwezig. Daardoor heeft iemand met het Down syndroom 47 in plaats van 46 chromosomen. Er zijn verschillende vormen van het syndroom van Down.

Hoeveel procent is genetisch bepaald?

De lengte van het menselijk lichaam is voor zo'n tachtig procent genetisch bepaald. En die betreffende genen komen langzaamaan in beeld.

Hoe komt het dat je op je ouders lijkt?

Dat je op je ouders lijkt heeft te maken met erfelijkheid. Dit betekent dat bepaalde eigenschappen van mensen, bijvoorbeeld de kleur van de ogen, wordt doorgegeven aan hun kinderen. Deze erfelijke eigenschappen liggen vast in het DNA.

Wat is het verschil tussen genetisch en erfelijk?

Als in (meestal) alle cellen van je lichaam tenminste één verandering in een gen zit die de oorzaak is van een ziekte, heb je (aanleg voor) die erfelijke ziekte. Omdat die verandering ook in ei- en zaadcellen zit, kun je het doorgeven aan je kinderen.

Van wie erft het kind de intelligentie?

Wil je als man een slim kind? Dan is het zaak om een intelligente moeder te vinden. Intelligentie hebben kinderen namelijk vooral te danken aan de genen die zij van hun moeder hebben geërfd. Dit blijkt uit een recent onderzoek gepubliceerd in Psychology Spot, waarover Ouders van Nu schrijft.

Is je karakter erfelijk?

Uit onderzoek is gebleken dat de helft van ons karakter genetisch bepaald is (en dus wordt overgedragen door onze ouders), terwijl we de andere helft ontwikkelen terwijl we opgroeien. Als het om een jonge baby gaat, speelt erfelijkheid een belangrijkere rol.

Is intelligentie erfelijk bepaald?

Nou, nee. Tot nu toe hebben wetenschappers honderden genen gevonden die gelinkt kunnen worden aan cognitieve capaciteiten, maar een groot deel van deze genen heeft slechts een hele kleine invloed op intelligentie. Er is dus geen gen voor intelligentie.

Waarom lijkt eerste kind op vader?

Blijft de vraag waarom eenjarigen wel op hun vader lijken. De psychologen zoeken het in een evolutionaire verklaring: pasgeborenen hebben een goede reden om meer op vader dan op moeder te lijken. Op moeders zorg kun je altijd wel aan, zij weet doorgaans welk kind van haar is. Pa is daarin minder zeker.

Van wie erf je lengte?

Genen invloed op lengte

Hoe lang je wordt hangt onder andere af van de genen die je van je ouders erft. Daarom heeft een groot deel van de kinderen ongeveer dezelfde lengte als de ouders. Zeker enkele honderden genen bepalen hoe lang je wordt. Ieder gen heeft een klein effect.

Wat is de beste leeftijd om vader te worden?

Vrouwen voorkeur voor hogere ideale leeftijd dan mannen

Vrouwen vinden gemiddeld genomen 26,0 jaar de meeste ideale leeftijd voor vrouwen om aan kinderen te beginnen en 27,1 jaar voor mannen. Mannen noemen als ideale leeftijd 25,6 jaar voor vrouwen en 26,5 jaar voor mannen (tabellen B2 en B3).

Hoeveel DNA deel je met je moeder?

Hoeveel DNA deelt u met uw ouders? U erft ongeveer 50% van uw DNA van elke ouder, of ongeveer 3700 cM. Merk op dat het percentage niet precies 50% zal zijn, omdat er bepaalde delen van uw DNA zijn die u alleen erft van uw moeder (zoals mitochondriaal DNA) of uw vader (zoals het Y-chromosoom).

Kan roken je DNA veranderen?

Roken verandert het DNA en veroorzaakt zo meer dan tien soorten kanker. Dat is het besluit van een grote internationale DNA-studie naar een van de belangrijkste oorzaken van kanker. De onderzoekers ontdekten dat rokers in elke longcel gemiddeld 150 mutaties opstapelen per jaar dat ze een pakje per dag roken.

Wat erft een baby van de vader?

De erfelijke eigenschappen van je baby zitten in de genen. Die bepalen bijvoorbeeld de kleur ogen, kleur haar en hoe lang hij zal worden. Een baby erft van elk gen twee kopieën: één van de vader en één van de moeder. In de genen zitten ook weer kopieën van opa en oma en verre voorouders.

Hoeveel procent DNA erf je van je ouders?

Van elk chromosomenpaar heb je één chromosoom van je vader gekregen en één van je moeder. Je vader en moeder geven dus ieder de helft van hun DNA door. Die halvering kan je niet automatisch doorzetten naar de generaties daarvoor.

Hoeveel DNA van vader en moeder?

Bij de bevruchting smelt de ei- en zaadcel samen en bevat het nieuwe wezen zo weer 46 chromosomen, 23 van zijn vader (de zaadcel) en 23 van mijn moeder (de eicel). Voor iedere erfelijke eigenschap heb je 2 genen, 1 van je vader en 1 van je moeder.

Kan je 2 soorten DNA hebben?

De mens heeft twee soorten DNA: celkern-DNA (of nucleair DNA) en mitochondriaal DNA (mtDNA). Elke cel in het menselijk lichaam heeft een celkern. In deze celkern bevindt zich een pakketje chromosomen die elk bestaan uit een lange sliert DNA.

Vorige artikel
Wat is de veiligste autostoel?
Volgende artikel
Hoe slim is een kind van 2?