My HCG Levels Are Not Doubling But Rising

Wat als mijn hCG stijgt maar niet verdubbeld?

Gevraagd door: Aaliyah de la Rive Box  |  Laatste update: 3 maart 2024
Score: 4.5/5 (2 stemmen)

De gynaecoloog onderzoekt of het HCG voldoende daalt. Mogelijk heb je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap die vanzelf verdwijnt. Als het HCG bij herhaling maar een beetje stijgt of te weinig daalt, dan kun je nog een week afwachten in overleg met de gynaecoloog.

Wat als hCG niet verdubbeld?

Als het HCG niet goed stijgt en niet goed daalt, dan ontwikkelt de zwangerschap zich niet goed. Het is niet zeker of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt of een miskraam krijgt. Je krijgt na twee dagen opnieuw bloedonderzoek. De gynaecoloog vervolgt of het HCG voldoende daalt.

Wat als hCG heel langzaam stijgt?

Als je hCG-concentratie constant laag is, zonder stijging of daling, of als je pijn of bloedingen hebt, ga dan onmiddellijk naar je arts om het risico van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit te sluiten (dit betekent dat de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder heeft genesteld)11.

Kan je te weinig hCG aanmaken?

Een lage hCG-waarde is niet direct aanleiding tot paniek, maar wel is het zo dat wanneer het hCG laag begint en laag blijft, dit zou kunnen duiden op een aanstaande miskraam. Het zou kunnen betekenen dat het lichaam zich voorbereidt op afstoting van het embryo en het afbreken van baarmoederslijmvlies.

Kan je hCG dalen en weer stijgen?

In het geval van een Gestational Trophoblastic Neoplasia (vroeger persisterende trofoblast genoemd) dalen de hCG waardes afwijkend of niet en kunnen ze zelfs weer stijgen na verloop van tijd.

32 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je nog steeds zwanger bent?

Bij de drogisterijen zijn allerlei zwangerschapstesten te koop die met grote zekerheid kunnen vertellen of je zwanger bent. Als je daarna nog twijfels hebt dan kun je altijd bij een deskundige langs om een controle te doen. Denk aan een huisarts en ook een verloskundige.

Hoe snel verdubbeld hCG?

HCG verdubbelt zich elke 48 uur in de eerste maand van de zwangerschap en stijgt daarna nog door tot week 1-12, waarna waarden zakken tot de 20ste week en daarna constant blijven. Er zijn grote verschillen tussen vrouwen in de exacte hCG waarden.

Wat is een lage hCG waarde?

Een waarde van dit hormoon van minder dan 5mlU/ml is een negatieve uitslag voor de zwangerschap, en een waarde van boven de 25mlU/ml is een positieve uitslag voor de zwangerschap. Daarnaast heb je twee verschillende soorten hCG testen.

Hoeveel stijgt hCG per dag?

Het hCG hormoon verdubbelt zich elke twee dagen. Daarom zie je de streep op de zwangerschapstest naarmate je verder zwanger bent ook steeds donkerder worden. De meeste zwangerschapstesten slaan positief uit als de waarde boven de 25 IU/l is.

Hoe weet je of je hCG stijgt?

De hCG concentratie stijgt snel in de eerste dagen van de zwangerschap en kan ongeveer 8 dagen na de conceptie in je bloed worden gemeten. Testen die jezelf kan uitvoeren tonen het zwangerschapshormoon aan in je urine. De hCG concentratie stijgt snel aan het begin van je zwangerschap en verdubbelt elke 2 dagen.

Hoe hoog is hCG bij tweeling?

Beta HCG niveaus bij het verwachten van een tweeling

In het algemeen is het twee keer zo hoog wanneer men twee baby's verwacht. Een hoge HCG-bèta-spiegel is echter geen garantie voor een tweeling of meer. Bij veel tweelingzwangerschappen is namelijk geen verhoogd gehalte geconstateerd.

Wat stimuleert hCG?

HCG is een lichaamseigen hormoon aangemaakt door de placenta (moederkoek). Bij vrouwen stimuleert HCG de eisprong, het stimuleert de eierstokken om het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen te maken en het zorgt dat de baarmoederwand gereed is voor innesteling van een bevruchte eicel.

Hoe meer hCG hoe duidelijker de streep?

Bij een positief streepje, ongeacht hoe licht of hoe duidelijk het streepje is, is de uitslag 'zwanger'. De hCG-waarden in uw lichaam zullen in de loop van de zwangerschap toenemen. Als u vroeg test, kan het zijn dat uw hCG-waarden nog aan de lage kant zijn en dan ziet u een licht positief streepje.

Hoe vaak geen kloppend hartje eerste echo?

Het kan zijn dat je toch een paar dagen minder ver zwanger bent dan je dacht. Als je dan te vroeg een echo maakt, zie je helaas nog geen kloppend hartje. Daarom is het beter om te wachten tot 7-8 weken met het maken van de eerste echo, dan weten we zeker dat we een kloppend hartje moeten zien.

Hoe herken je vruchtje bij miskraam?

Wanneer de pijn en bloedverlies op zijn heftigst is verlies je meestal het vruchtzakje ( met of zonder vruchtje) erin. Het vruchtzakje ziet eruit als een klein blaasje, waar pluizige vlokken aan vast kunnen zitten, vaak is het weefsel wat lichter van kleur en voelt een beetje sponsachtig aan.

Kan je zwanger zijn zonder hCG?

Ja, dat is mogelijk. Een negatieve uitslag betekent niet dat u niet zwanger bent, het houdt in dat uw hCG-waarden nog niet hoog genoeg zijn voor de test om het hormoon in uw urine te detecteren.

Kan je hCG stijgen bij een miskraam?

Bij een spontane miskraam zijn de hCG-waarden meestal veel lager dan in een normale zwangerschap omdat er vaak sprake is van een aanlegstoornis. Voor het verdwijnen van hCG na een miskraam wordt 9-35 dagen (mediaan 19 dagen) aangehouden.

Kan je zwanger worden als er nog hCG in je bloed zit?

Indien er HCG in je bloed wordt aangetroffen, ben je zwanger. Is dit niet het geval, dan ben je niet zwanger. Een bloedtest kan al een week na je eisprong worden uitgevoerd. Omdat de bloedafname voor deze test in het ziekenhuis plaatsvindt, heb je hiervoor een verwijsbrief van je huisarts nodig.

Wat is een mola zwangerschap?

Bij een molazwangerschap gaat er tijdens of kort na de bevruchting iets mis. Daardoor groeit er geen embryo in uw baarmoeder. Wel groeit de placenta door, waardoor het in het begin lijkt of u 'gewoon' zwanger bent.

Hoeveel hCG als je zwanger bent?

Door de hCG waarde te bepalen kun je ook een schatting maken hoeveel weken je zwanger bent. De gebruikelijke zwangerschapstest is een urinetest. Deze testen hebben verschillende gevoeligheden, variërend van 20 tot 100 eenheden per liter. Als je urine verdunt is, dan heb je kans op een onterechte negatieve uitslag.

Hoeveel hCG per dag na innesteling?

Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen. De concentratie van hCG ligt bovendien hoger naarmate je langer wacht.

Hoe merk je dat hCG daalt?

Bij een persisterende trofoblast daalt de waarde van het hCG onvoldoende. Meestal zijn er geen klachten, maar soms krijgt u weer zwangerschapsverschijnselen, of is er vaginaal bloedverlies. Het komt een enkele keer voor dat de mola zich naar de longen uitbreidt.

Kan hCG later komen?

Doe daarom bij voorkeur een test met ochtendurine, aangezien die vaak het meest geconcentreerd is. Je bent net zwanger, en je hCG is nog te laag. Dit kan komen als je eisprong of je innesteling later heeft plaatsgevonden dan je zelf denkt. Je kunt overwegen een 'vroege zwangerschapstest' te kopen.

Hoe hoog hCG bij 2 weken zwangerschap?

Kort na de innesteling van het bevrucht ei in de baarmoederwand, begint de trofoblast HCG te produceren. Tijdens een normale zwangerschap zal de HCG-waarde ongeveer 50 U/L zijn tijdens de eerste week na de bevruchting en zal verdubbelen elke 1.5 tot 3 dagen gedurende de eerste 6 weken van de zwangerschap.