Als je kind niet naar de andere ouder wil gaan

Wat als kind niet naar andere ouder wil?

Gevraagd door: Duuk Glasses  |  Laatste update: 23 februari 2024
Score: 4.9/5 (32 stemmen)

Als je kind niet meer naar jou toe wil Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator of advocaat erbij. Jij hebt in bijna alle gevallen recht op omgang met je kind! Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, bespreek dan jouw situatie met een advocaat en laat je goed adviseren.

Is een kind verplicht om naar zijn vader te gaan?

Recht op omgang met je kind is dus een wettelijk recht voor vaders. De wet geeft aan dat alleen in uitzonderlijke gevallen dit recht van vader op een omgangsregeling kan komen te vervallen. Moeder kan niet zomaar een omgangsregeling van vader weigeren en het kind weghouden bij vader.

Welke leeftijd mag een kind zelf beslissen?

Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen. Dat kan bij een van de ouders zijn, maar zij kunnen vanaf dat moment ook zonder toestemming van de gezaghebbende(n) zelfstandig gaan wonen.

Wat moet je doen als je kind geen contact wil?

Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.

Kan een kind zelf kiezen bij welke ouder?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: nee, dat mag niet. Dat kinderen van twaalf jaar en ouder zelf mogen kiezen bij wie zij bijvoorbeeld na de scheiding zullen gaan wonen, of op welke dagen zij bij welke ouder verblijven, is een veelvoorkomend misverstand.

39 gerelateerde vragen gevonden

Kan vader kind bij moeder weghalen?

Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.

Hoe hoofdverblijfplaats kind wijzigen?

Als u de hoofdverblijfplaats van uw kind wil wijzigen, moeten allebei de gezaghebbende ouders toestemming geven. U mag dus niet zelf zomaar naar de gemeente stappen om het hoofdverblijf van uw kind te veranderen.

Wat valt onder Ouderverstoting?

Van ouderverstoting is sprake als een kind een ouder, waarmee het kind voorheen een goede relatie had niet meer wil zien. Ouderverstoting is onderdeel van het beëindigen van de relatie tussen ouders. Soms manifesteert ouderverstoting zich pas jaren na de feitelijke scheiding.

Wat als je je kind niet meer aan kan?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Wat moet je doen als je kind is weggelopen?

Als je kind is weggelopen en je wilt graag hulp, kun je contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt. Zij kunnen je doorverwijzen naar geschikte hulp. Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Wat als een vader zijn kinderen ineens niet meer wil zien?

Wenst de vader het kind niet te erkennen, dan kan de moeder een procedure starten tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Dit komt vaak aan de orde in het kader van een eventuele alimentatieplicht.

Kan ik mijn kind weghouden bij vader?

Is het strafbaar als een kind wordt weggehouden bij de vader? Helaas zijn er geen wettelijke sancties geformuleerd als een kind doelbewust wordt weggehouden bij de vader of als er andere regels en afspraken niet worden nagekomen.

Hoe krijg ik volledig gezag over mijn kind?

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen beide ouders samen gezag over een kind. Is dit niet zo, dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag. Om gezag te krijgen of hebben, mag u niet jonger zijn dan 18 jaar, onder curatele staan of een geestelijke stoornis hebben.

Hoe kun je een vader uit de ouderlijke macht?

Ontheffing van een ouder uit de ouderlijke macht kan uitgesproken worden op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Een ontheffing kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn. Bij vrijwillige ontheffing stemt de ouder in met de maatregel.

Is ouder verstoting strafbaar?

Ouderverstoting is strafbaar volgens art. 279 en 300 Wetboek van strafrecht! Veel kinderen van verstoten ouders ontwikkelen op latere leeftijd zelf psychische en emotionele problemen.

Kan een kind omgangsregeling weigeren?

Ja, je kunt de vader van je kind het ouderlijk gezag weigeren, tenzij jullie kind uit een wettelijke verbintenis wordt geboren. Dan heeft de vader automatisch ook gezag. Bij kinderen uit zgn 'affectieve relaties' was er apart toestemming van de moeder nodig voordat gezamenlijk gezag tot stand kon komen.

Wat is de meest voorkomende psychische stoornis in de kindertijd?

Meest voorkomende psychische stoornissen

Dit zijn de meest voorkomende stoornissen bij kinderen: ADHD. Je kind heeft moeite om zich te concentreren en is snel afgeleid. Ook kan het zijn dat je zoon of dochter erg druk en impulsief is.

Wat is een parentale burn-out?

Zie je er als ouder steeds vaker tegenop om tijd met je kinderen door te brengen en heb je het gevoel er helemaal doorheen te zitten in het ouderschap? Dan kan dat zomaar een parentale burn-out zijn, ofwel een ouderschapsburn-out.

Wat zijn de symptomen van ADHD bij een kind?

Misschien herkent u dit:
  • Uw kind is druk, altijd bezig en met van alles tegelijk.
  • Stilzitten is lastig voor uw kind.
  • Uw kind heeft moeite met opletten.
  • Lang aan iets werken lukt niet goed.
  • Uw kind is vaak dingen kwijt of vergeet dingen.
  • Uw kind is erg dromerig en presteert niet goed op school.

Hoe toon je ouderverstoting aan?

Feitelijk is de enige mogelijkheid die je hebt om oudervervreemding aan te tonen, door een dossier op te bouwen van onwil of inactie van de andere ouder om het contact tussen je kind en jou te bevorderen.

Kan ik aangifte doen van ouderverstoting?

U kan aangifte doen als sprake is van een strafbaar feit. Als een ouder een kind bewust onttrekt aan het gezag van de andere ouder, dan is dat een strafbaar feit volgens artikel 279 van het Wetboek van Strafrecht. Om een melding of aangifte te doen kunt u bellen met 0900-8844.

Wat is het pas syndroom?

Een aantal kenmerken van het ouderverstotingssyndroom:

Hardnekkige minachtig tegen de ouder waar het kind niet (dagelijks) verblijft; Een nageprate “geheel eigen mening” van het kind; Vaak ook vijandig naar de rest van de familie van die gehate ouder.

Hoe ver mag een ouder verhuizen?

Hoe ver mogen beide ouders uit elkaar wonen? Er wordt wel eens gezegd dat gescheiden ouders niet verder dan een bepaalde afstand van elkaar mogen wonen, maar officieel bestaat er geen maximumafstand. Het is echter wel zo dat een ouder toestemming nodig heeft van de andere ouders als hij of zij verder wil gaan wonen.

Kun je een kind op twee adressen ingeschreven staan?

U mag zelf bepalen op welk adres u uw minderjarige kinderen laat inschrijven. U moet onderling afspraken maken over de financiële consequenties van de inschrijving. Het kind kan maar op één adres ingeschreven staan.

Wat te doen als kind bij andere ouder wil wonen?

Houdt je kind vast aan de wens om bij de andere ouder te gaan wonen, neem dit dan serieus. Kraak jezelf niet af dat je het niet goed doet, maar bekijk het vanuit de behoefte van je kind. Overleg met de andere ouder of het reëel is en wat het van jullie allebei vraagt om de wens van je kind te realiseren.

Volgende artikel
Wat kost een gastouder per maand?