Wat houdt co-ouderschap in? En bij geen ouderlijk gezag, hoe kan ik dan co-ouderschap regelen?

Wat als kind geen co-ouderschap meer wil?

Gevraagd door: Olivier van Loon  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (17 stemmen)

Als een van jullie voor de scheiding al aangeeft geen co-ouderschap te willen dan kunnen jullie de afspraken in het ouderschapsplan daarop aanpassen. Je kunt dan een omgangsregeling treffen. Het kan ook zijn dat je het co-ouderschap wilt toepassen, maar een van jullie het in een latere periode wil stopzetten.

Kan je co-ouderschap stoppen?

Een co ouderschap beëindigen is niet zomaar mogelijk. De afspraken hiervoor zijn namelijk bij uw scheiding vastgelegd in het ouderschapsplan. Deze kunnen niet zomaar worden veranderd. Dat is alleen mogelijk als zowel u als uw ex-partner achter deze beëindiging staan.

Wat als je kind geen contact meer wil?

Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.

Kan een kind van 12 jaar wil niet naar vader?

Een kind heeft altijd recht op omgang met de niet-verzorgende ouder (of die nu gezag heeft of niet). Ten aanzien van een kind dat 12 jaar en ouder is en dat bij de kinderrechter 'van ernstige bezwaren tegen omgang met zijn ouder heeft doen blijken' kan een verzoek tot omgang worden afgewezen.

Hoe oud moet een kind zijn om zelf te beslissen?

Kinderen worden op hun 18e verjaardag meerderjarig. Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken.

27 gerelateerde vragen gevonden

Is ouder verstoting strafbaar?

Ouderverstoting is strafbaar volgens art. 279 en 300 Wetboek van strafrecht! Veel kinderen van verstoten ouders ontwikkelen op latere leeftijd zelf psychische en emotionele problemen.

Wat te doen als kind bij andere ouder wil wonen?

Houdt je kind vast aan de wens om bij de andere ouder te gaan wonen, neem dit dan serieus. Kraak jezelf niet af dat je het niet goed doet, maar bekijk het vanuit de behoefte van je kind. Overleg met de andere ouder of het reëel is en wat het van jullie allebei vraagt om de wens van je kind te realiseren.

Hoe krijg je een vader uit de ouderlijke macht?

Gezamenlijk ouderlijk gezag stoppen

U moet hiervoor een verzoek tot verkrijgen van gezag indienen bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek alleen bij hoge uitzondering inwilligen, als dat voor uw kind echt nodig is.

Kan co-ouderschap gewijzigd worden?

Je kunt de omgangsregeling niet zomaar laten wijzigen. Er zijn goede redenen voor nodig om dit langs de rechter te krijgen. De reden die wij het meeste zien, zijn de volgende. Een van de partners houdt zich niet aan de afspraken of verhuisd naar een locatie op grote afstand.

Kan de moeder co-ouderschap weigeren?

Het is niet mogelijk om eenzijdig een co-ouderschap te weigeren dan wel af te dwingen. Reden hiervoor is dat u bij gezamenlijk gezag verplicht bent om samen afspraken te maken over de zorg voor de kinderen.

Wat doe je als je kind je negeert?

Negeert je kind je?
  1. Haal afleidingen weg. Bepaal als eerste of je kind je met opzet negeert of dat hij je echt niet hoort. ...
  2. Vraag of je kind je wil herhalen. ...
  3. Geef een waarschuwing. ...
  4. Volg met consequenties. ...
  5. Maak een plan. ...
  6. Sluit onderliggende problemen uit. ...
  7. Vermijd valkuilen die je kind aanmoedigen om je te negeren.

Kan ik aangifte doen van Ouderverstoting?

Nee, het strafrecht is (nog) niet toegerust om om te gaan met oudervervreemding en ouderverstoting. Binnen het huidige kader is het onwaarschijnlijk dat er een aangifte wordt opgenomen, laat staan dat deze tot vervolging leidt.

Hoe herken je Ouderverstoting?

Ouderverstoting kenmerken

Het saboteren van afgesproken/opgelegde omgang. Kinderen regelmatig weghouden tijdens omgangsmomenten. Valse beschuldigingen uiten over de andere ouder. De kinderen volledig willen controleren.

Is een co-ouderschap verplicht?

Co-ouderschap staat niet in de wet

Een co-ouderschap heeft geen wettelijke basis. In ons wetboek kom je deze term dus niet tegen. Dat betekent, dat je bij een rechter in beginsel niet kunt verzoeken een co-ouderschap vast te leggen. Van een verplichting tot een co-ouderschap is dus evenmin sprake.

Wat zijn de nadelen van co-ouderschap?

De nadelen van co-ouderschap zijn:
  • Er zal veel contact zijn tussen vader en moeder.
  • Co-ouderschap kan moeilijk te combineren zijn met het werk.
  • De kosten zijn hoger, omdat veel zaken dubbel aangeschaft moeten worden. ...
  • Er moet telkens 'verhuisd' worden, dit kan voor sommige kinderen erg belastend en onrustig zijn.

Kan mijn ex co-ouderschap eisen?

Co-ouderschap kan alleen worden overeengekomen en niet worden geëist. De regeling die u afspreekt moet zoveel mogelijk in het belang van de beiden kinderen zijn. Hierbij gaat het dan om regelmaat, zonder teveel wisselingen.

Wat te doen als co-ouderschap niet werkt?

Als het co-ouderschap niet werkt

Hoofdregel is dat ouders en kinderen altijd het recht hebben om elkaar te zien. Daarom zullen je in plaats van het co ouderschapsplan een omgangsregeling moeten afspreken. Het kan zijn dat je het co- ouderschap beëindigen wilt, omdat je ex het ouderschapsplan niet wil nakomen.

Wat mag een kind van 12 jaar beslissen?

Als je tussen de 12 jaar en 16 jaar bent dan moeten jouw ouders luisteren naar jouw mening, maar uiteindelijk beslissen zij dingen als: bij wie je gaat wonen, wanneer en hoe vaak je de ouder ziet waar je niet woont etc. Als je ouders er niet uitkomen, dan beslist de kinderrechter wat goed voor jou is.

Wat zijn je rechten en plichten bij co-ouderschap?

In de wet staan geen regels voor co-ouderschap. U spreekt zelf af hoe u de omgang met de kinderen en de zorg en opvoeding verdeelt. Bij co-ouderschap komen die afspraken hierop neer: U spreekt gelijke verdeling af van de zorgtaken en opvoedtaken.

Wat kost eenhoofdig gezag?

Kosten procedures Verzoek gezag en Verzoek meerderjarigheidsverklaring. Voor de procedures Verzoek gezag en Verzoek meerderjarigheidsverklaring bij de rechter moet u griffierechten betalen. De griffierechten bedragen € 314.

Kan vader kind afnemen van moeder?

De ene ouder is ongeschikt of niet in staat tot omgang

Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.

Hoe krijg ik volledig gezag over mijn kind?

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen beide ouders samen gezag over een kind. Is dit niet zo, dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag. Om gezag te krijgen of hebben, mag u niet jonger zijn dan 18 jaar, onder curatele staan of een geestelijke stoornis hebben.

Hoe ver mag een ouder verhuizen?

Kort samengevat: voor gescheiden ouders (of ouders die gezamenlijk gezag over een kind hebben) bestaat in principe geen maximumafstand om uit elkaar te gaan wonen. Het hangt af van alle omstandigheden van het geval en de betrokken belangen.

Hoe ver mag een ouders uit elkaar wonen?

Verhuizen. Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.

Wat is de minimale omgangsregeling?

Minimale omgangsregeling

Wanneer er geen bijzonderheden zijn, dan wordt een regeling van om-de-week een weekend (vrijdag-zondag) en (2)wekelijks een vaste dag doordeweeks doorgaans als minimum gezien. Je bent als ouder verplicht om het contact met de andere ouder te bevorderen.

Volgende artikel
Hoe snel hechten na bevalling?