ZWANGER WORDEN GING NIET MAKKELIJK! ONS VERHAAL! | Pregnancy Diary III | Laura Ponticorvo

Wat als je ziek wordt voor je zwangerschapsverlof?

Gevraagd door: Luka Weijters M  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (49 stemmen)

Bent u ziek geworden door uw zwangerschap voordat uw zwangerschapsverlof begint? En is dit nog voor de periode van 6 tot 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum (de flexibiliseringsperiode)? Dan heeft u in deze periode recht op een Ziektewet-uitkering. De hoogte van deze Ziektewet-uitkering is 100% van uw dagloon.

Wat als je ziek bent tijdens je zwangerschapsverlof?

Over dagen waarop u ziek bent binnen 6 en 4 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum ( zonder zwangerschapsverlof) krijgt u een ziektewetuitkering. Deze dagen worden aangemerkt als dagen waarover u zwangerschapsverlof heeft genoten en kunnen dus niet meer bij het bevallingsverlof worden geteld.

Hoeveel weken zwangerschapsverlof bij ziekte?

Bij een ziektewetuitkering ten gevolge van de zwangerschap gaat je zwangerschapsverlof altijd 6 weken voor de uitgerekende datum in. Mocht je met je werkgever afgesproken hebben om door te werken tot 4 weken voor de uitgerekende datum dan vervalt die afspraak dus in geval van ziekte.

Hoe lang krijg je 100 ziekengeld?

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Hoe lang recht op Ziektewet na bevalling?

Dan heeft u recht op een Ziektewet-uitkering. Meld u ziek bij uw werkgever. Hij vraagt dan de uitkering voor u aan. De Ziektewet-uitkering is gelijk aan uw dagloon en duurt maximaal 2 jaar.

15 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang ben ik thuis na bevalling?

Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).

Hoe hoog is Ziektewetuitkering bij zwangerschap?

Met een ziektewetuitkering krijgt u 70% van uw dagloon. Als u ziek bent door uw zwangerschap of bevalling, is uw ziektewetuitkering 100% van uw dagloon. Uw dagloon is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd.

Hoeveel uren doorbetalen bij ziekte?

U heeft een min-maxcontract als er een minimaal en een maximaal aantal uren in uw contract staat. U heeft bijvoorbeeld een contract voor minimaal 12 en maximaal 24 uur. Bij ziekte krijgt u minimaal 70% van uw loon betaald over het minimumaantal uren in uw contract.

Hoe lang moet je beter zijn voor nieuwe ziekmelding?

Is uw werknemer tussendoor korter dan 4 weken helemaal beter? Dan tellen wij de dagen van verzuim bij elkaar op. Is uw werknemer 4 weken of langer helemaal beter geweest? Dan zien wij het moment dat hij weer ziek wordt als het begin van een nieuwe ziekteperiode.

Hoe lang ziek depressie?

U krijgt de Ziektewet-uitkering maximaal 2 jaar (104 weken). Uw Ziektewet-uitkering stopt als u volgens ons uw oude werk weer kunt doen. Of als u na de Eerstejaars Ziektewet-beoordeling geen recht meer heeft op een Ziektewet-uitkering.

Heb je recht op vakantiedagen als je ziek bent?

Arbeidsongeschikte werknemers hebben het recht op volledige opbouw van vakantiedagen. De regeling over volledige vakantieopbouw bij ziekte geldt alleen voor de wettelijke vakantiedagen. In een arbeidsovereenkomst of cao kunnen andere afspraken staan over eventuele bovenwettelijke vakantiedagen.

Wat valt onder vangnetregeling?

Met de vangnet regeling wordt bedoeld dat een werkgever de directe loonkosten van een werknemer bij verzuim onder bepaalde condities via UWV ontvangt. Vangnet is een toepassing van de Ziektewet. Een werknemer komt in de navolgende situaties in aanmerking voor vangnet: een tijdelijk contract loopt af tijdens verzuim.

Wat is Flexibiliseringsperiode zwangerschap?

Als uw werknemer zwanger is van een tweeling of meerling kan zij ervoor kiezen om het zwangerschapsverlof in te laten gaan tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode van 2 weken heet de flexibiliseringsperiode.

Is het gevaarlijk om griep te hebben tijdens zwangerschap?

Het hebben van griep is meestal niet schadelijk voor je zwangerschap en ongeboren baby. Vertrouw je het niet of heb je een paar dagen achter elkaar koorts of is de koorts meer dan 38,5 graden, ga dan naar je huisarts. Hoge koorts kan bijvoorbeeld vroegtijdig weeën opwekken.

Hoeveel inkomen tijdens zwangerschapsverlof?

De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.

Kan je ontslag nemen tijdens zwangerschapsverlof?

Je kunt altijd zelf ontslag nemen. Als je 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof wilt, let dan goed op je ontslagdatum. Let op: Je hebt alleen recht op 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof, als je uitgerekende bevallingsdatum binnen 10 weken na je ontslagdatum valt.

Wie bepaalt Betermelding?

Als de werknemer na een langdurige ziekte zich beter meldt, dan kan de werkgever besluiten om het oordeel van de bedrijfsarts in te roepen. Bij ziekte moet de werkgever maximaal 104 weken het loon doorbetalen aan de zieke werknemer.

Hoeveel weken ziek?

Verzuim wordt opgeteld als je werknemer binnen vier weken (28 dagen) na zijn betermelding opnieuw ziek wordt. Dit wordt ook wel samengesteld verzuim genoemd. Je hoeft dus niet iedere keer opnieuw te beginnen met tellen. Als de opgetelde periodes samen 104 weken (twee jaar) bedragen, stopt de loondoorbetaling.

Wat als je langer dan 1 maand ziek bent?

Blijf je toch langer ziek, dan moet je onmiddellijk een nieuw 'getuigschrift van arbeidsongeschiktheid' naar je ziekenfonds sturen. Op dat getuigschrift moet de dokter de nieuwe einddatum noteren. Anders zal je geen ziekte-uitkeringen meer ontvangen.

Hoeveel loon na 1 maand ziekte?

Ben je bediende, dan betaalt je werkgever je loon van de eerste maand volledig uit. Het gewaarborgd loon van een arbeider bedraagt twee weken loon. Als je langer dan 1 maand ziek bent of dan die twee weken, springt het RIZIV bij.

Welke tijden moet je thuis zijn bij ziekte?

Uw werkgever mag u niet zomaar vragen om de hele dag thuis te blijven. Hij mag u wel vragen om u aan de regels te houden van het bedrijf. In die regels kan staan dat u tijdens ziekte op een vast moment beschikbaar moet zijn voor controle of overleg. Bijvoorbeeld iedere ochtend van 10 uur tot 12 uur.

Wat is beter Ziektewet of WW?

Na 13 weken bent u nog steeds ziek en krijgt u een Ziektewet-uitkering. U heeft op dat moment dan 6 + 13 = 19 weken WW gehad. Uw maximale uitkeringsduur van 52 weken is dus nog niet bereikt. Nadat u 10 weken een Ziektewet-uitkering heeft gehad, bent u weer beter.

Welke inkomsten hebben invloed op mijn Ziektewetuitkering?

de huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag die u van de Belastingdienst ontvangt. een onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk. een PAWW (Private Aanvulling WW en WGA), behalve als u een toeslag ontvangt.

Wat gebeurt er als je 2 jaar in de Ziektewet zit?

Na 2 jaar (104 weken) stopt uw Ziektewet-uitkering. Het is belangrijk dat u zich ruim voor die tijd alvast informeert over een WIA-uitkering. WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. U kunt een WIA-uitkering aanvragen als u door ziekte niet of minder kunt werken.

Hoeveel dagen vaderschapsverlof 2021?

Dit betekent dus dat de werknemer recht heeft op: 10 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vóór 1 januari 2021; 15 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vanaf 1 januari 2021 en vóór 1 januari 2023; 20 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vanaf 1 januari 2023.