Toxoplasmosis & Pregnancy

Wat als je toxoplasmose hebt tijdens de zwangerschap?

Gevraagd door: dr. Norah Scholten D  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (49 stemmen)

Infectie tijdens de zwangerschap
Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen.

Wat is de kans op toxoplasmose tijdens zwangerschap?

De kans om tijdens de zwangerschap besmet te raken met toxoplasmose is klein, ongeveer één op de 400 zwangere vrouwen loopt tijdens de zwangerschap een besmetting op met toxoplasmose.

Wat te doen bij toxoplasmose zwangerschap?

Wat kan je arts doen? Toxoplasmose verdwijnt meestal spontaan. Personen met een ernstige infectie, met een verminderd immuunsysteem en zwangere vrouwen krijgen antibiotica voorgeschreven. Zwangeren worden doorverwezen naar een gynaecoloog voor verdere opvolging.

Hoe weet je of je toxoplasmose hebt zwanger?

Toxoplasmose symptomen

Misschien heb je helemaal geen last van symptomen tijdens de zwangerschap. Maar sommige aanstaande moeders hebben last van griepachtige verschijnselen zoals spierpijn, koorts, vermoeidheid of hoofdpijn. Als je van een van deze symptomen last hebt, dan moet je dit zeker aan je arts laten weten.

Wat moet je doen als je toxoplasmose hebt?

Als toxoplasmose moet worden behandeld, kan dat met verschillende antibiotica. Antibiotica van het sulfonamide-type remmen de groei van Toxoplasma gondii. Deze middelen dringen door in de parasiet en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de parasiet. De parasiet sterft hierdoor.

42 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt toxoplasmose infectie?

Symptomen toxoplasmose

De ziekte kan enkele weken of maanden duren. Iemand met een verminderde weerstand kan ergere klachten krijgen bij een besmetting met Toxoplasma gondii, zoals een oogafwijking, aantasting van het zenuwstelsel, de hartspier of de hersenen.

Waardoor krijg je toxoplasmose?

Toxoplasmose is een voedselinfectie die veroorzaakt wordt door de microbe Toxoplasma gondii. Het is een ziekte die je kan oplopen door het eten van rauw of onvoldoende gaar vlees, door het eten van ongewassen rauwe groenten en fruit en door contact met aarde, besmet met kattenuitwerpselen.

Hoe testen op toxoplasmose?

Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken. De bloedtest kun je bij de huisarts of gynaecoloog laten afnemen. Je kunt binnen ongeveer 24 uur de uitslag van de test verwachten.

Heb ik al toxoplasmose gehad?

Sommige mensen vertonen helemaal geen klachten na infectie. Anderen hebben vage klachten als moeheid, lusteloosheid, opgezwollen klieren, lichte koorts of huiduitslag. Als je al toxoplasmose hebt gehad, ben je er daarna immuun voor en kan een besmetting geen kwaad.

Waar heb je last van als je zwanger bent?

Een zwangerschap vraagt veel energie van je lichaam. Je lichaam verandert iedere dag, waardoor je extra veel rust nodig hebt. Als je niet genoeg rust pakt, kun je last krijgen van vermoeidheid. Vermoeidheid is dan ook een van de eerste zwangerschapssymptomen die aangeven dat je zwanger bent.

Hoe vermijd je toxoplasmose?

Toxoplasmose voorkomen
  • Vermijd rauw vlees en rauwe groenten: ...
  • Groenten wassen vermindert het risico, maar sluit het niet helemaal uit. ...
  • Eet geen gerechten waar rauwe eieren in verwerkt zijn, zoals: ...
  • Laat kattenbakken door iemand anders schoonmaken.

Kan je genezen van toxoplasmose?

Gelukkig is een toxoplasmose-infectie goed te behandelen met een combinatie van medicijnen. Naast antibiotica schrijft de oogarts ontstekingsremmende middelen (corticosteroïden) voor. Zo wordt de parasiet bestreden en de ontstekingsreactie van het lichaam geremd.

Hoe vaak komt toxoplasmose voor zwangerschap?

Zwangerschap en toxoplasmose

gondii, is er een kans van ongeveer 20 tot 50 procent dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De parasiet kan dan via de placenta bij het kind komen. Dit kan leiden tot een miskraam, of het kindje kan ernstige hersen- en/of oogafwijkingen ontwikkelen.

Kan toxoplasmose terugkeren?

De ontsteking, die met name het netvlies en vaatvlies aantast, kan regelmatig terugkomen. Na elke toxoplasmose-infectie ontwikkel je een litteken, vaak klein soms groot.

Wat is incubatietijd toxoplasmose?

De incubatietijd bedraagt 10 tot 23 dagen.

Hoe snel symptomen Listeria?

De tijd tussen besmetting en eerste symptomen (incubatietijd) bedraagt 1 tot 91 dagen. De infectie geeft meestal weinig tot geen klachten bij personen met een normale weerstand.

Kan ik mijn kat laten testen op toxoplasmose?

Met bloedonderzoek kunnen antistoffen tegen Toxoplasma worden aangetoond. Bij aanwezigheid van antistoffen weten we alleen dat de kat ergens in zijn leven Toxoplasma heeft opgelopen. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen of de symptomen door Toxoplasma worden veroorzaakt.

Wat testen ze in je bloed als je zwanger bent?

Bij iedere zwangere vindt aan het begin van de zwangerschap bloedonderzoek plaats voor het bepalen van je bloedgroep, de rhesusfactor, irregulaire antistoffen, hepatitis B, lues (syfilis), HIV (aids virus) en je hemoglobine (Hb) gehalte (ijzergehalte) om te zien of je bloedarmoede hebt.

Wat is het gevaar van de parasiet Toxoplasma?

Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen.

Hoe vaak komt listeria bacterie voor?

Hoe vaak komt listeria voor in Nederland? In Nederland krijgen 4 op de miljoen mensen per jaar een infectie met listeria. De ziekte komt het meest voor bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar. Elk jaar krijgt het RIVM ongeveer 85 meldingen van patiënten met een listeria-infectie.

Hoe gaat toxoplasmose dood?

De parasiet overleeft niet bij extreme temperaturen. Verhitten boven de 70°C of het invriezen van vlees bij -12°C voor minimaal 4 dagen of bij –20°C voor minimaal 3 dagen doodt de parasiet.

Wat voor gevoel in je buik als je zwanger bent?

De meeste moeders beschrijven het gevoel als vlinders in je buik of een kriebelig gevoel in je buik voelen. Naarmate de zwangerschap vordert worden de bewegingen steeds krachtiger voelbaar. Op een gegeven moment is ook aan de buitenkant van je buik zichtbaar dat je baby zich met de voetjes afzet.

Hoe kom je erachter dat je zwanger bent zonder test?

Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.

Wat zijn de eerste symptomen van zwangerschap?

Naast deze symptomen, kunnen ook andere symptomen duiden op een zwangerschap. Deze symptomen zijn vaak minder bekend, maar kunnen zeker voorkomen. Denk hierbij aan droge ogen, brandend maagzuur, veel boeren, vreemde smaak in je mond, steken in je buik, lage rugpijn en meer vaginale afscheiding.

Vorige artikel
Welke oefenbeker baby?