Eet je beter geen suiker als je zwanger bent?

Wat als je teveel suiker eet tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Azra Wolters  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (69 stemmen)

Het meeste risico dat je loopt als je te veel suiker eet tijdens je zwangerschap, is dat je zwangerschapssuiker of diabetes ontwikkelt. Ongeveer 4% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapssuiker of diabetes. De meeste vrouwen zijn geen suikerpatiënt meer als ze bevallen zijn.

Hoe hoog mag je suiker zijn als je zwanger bent?

De nuchtere bloedsuiker mag, na zelfcontrole van de bloedglucose, maximaal 5.3 mmol/L zijn en 2 uur na het eten mag de bloedsuiker maximaal 6.7 mmol/L zijn.

Wat als je teveel eet tijdens zwangerschap?

Alles wat je meer eet en drinkt dan je nodig hebt, kom je extra aan. En dat moet er na de zwangerschap ook weer af om op je oude gewicht te komen. Sommige vrouwen gebruiken de zwangerschap als excuus om net iets meer te eten dan nodig is. Naast dat je extra aankomt, heb je ook iets meer kans op een zware baby.

Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk voor de baby?

Zwangerschapsdiabetes kan (onbehandeld) wel aanleiding geven tot: Een te zware baby. Dit vergroot de kans op problemen bij de bevalling (zoals keizersnede, schouderontwrichting). Hypoglycemie bij uw baby kort na de bevalling.

Hoe krijgt een baby diabetes?

Bij baby's met een hoog geboortegewicht en bij baby's waarvan de moeder suikerziekte (diabetes) heeft: uw kindje krijgt dan veel glucose binnen via de navelstreng. Het past zich hierop aan en produceert meer insuline. Dit is een hormoon dat de glucose transporteert naar de cellen.

23 gerelateerde vragen gevonden

Kun je van zwangerschapsdiabetes afkomen?

Als je diabetes krijgt terwijl je zwanger bent, heet dat zwangerschapsdiabetes. Het aantal zwangere vrouwen met diabetes stijgt hard. Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen en je kunt een gezonde baby krijgen. Over het algemeen verdwijnt de diabetes na de bevalling.

Is suiker slecht als je zwanger bent?

Het meeste risico dat je loopt als je te veel suiker eet tijdens je zwangerschap, is dat je zwangerschapssuiker of diabetes ontwikkelt. Ongeveer 4% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapssuiker of diabetes. De meeste vrouwen zijn geen suikerpatiënt meer als ze bevallen zijn.

Hoeveel suiker zwangerschapsdiabetes?

Tijdens de zwangerschap wordt een bloedsuikerwaarde tussen de 4 en 7 millimol per liter als goed beschouwd. Dit wordt onder andere beïnvloed door uw voeding. De glucose in het bloed is afkomstig van de koolhydraten in de voeding. Koolhydraten is de verzamelnaam voor de verschillende soorten suikers en zetmeel.

Hoeveel gram suiker per dag is normaal?

Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.

Waarom zoveel honger tijdens zwangerschap?

Hierover zijn de meningen verdeeld. Vreetbuien kunnen voortkomen uit de hormonale onbalans of de hevige emoties die je ervaart tijdens je zwangerschap. Daarnaast zou het te maken kunnen hebben met een verbeterde smaak- en reukzin. Er bestaat nog een theorie waarom je soms de gekste combinaties wilt verorberen.

Hoeveel mag je eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, heb je ongeveer 300 calorieën per dag extra nodig. Dit zijn ongeveer twee bekers magere melk, één ijsje, een bagel met roomkaas of een broodje tonijn.

Hoeveel calorieën mag een zwangere vrouw per dag?

Voor twee eten? Een volwassen vrouw heeft zo'n 2.000 kcal per dag nodig en tijdens de laatste 3 maanden van je zwangerschap neemt dit toe met 300-400 kcal. Dit komt neer op een extra boterham, een schaaltje yoghurt of wat meer vlees, vis of vleesvervanger.

Hoe hoog mag het suikergehalte zijn?

Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.

Hoe herken je zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat meestal tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap en verdwijnt weer na de bevalling.
...
Je kunt zwangerschapsdiabetes herkennen aan de volgende signalen:
  1. Je baby groeit harder dan normaal.
  2. Je hebt veel dorst, vooral in de nacht.
  3. Je moet heel erg vaak plassen.

Wat mag ik eten als ik zwangerschapsdiabetes heb?

Belangrijke adviezen:
  • Eet elke dag 3 gezonde maaltijden.
  • Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood.
  • Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola.
  • Drink geen frisdrank en vruchtensap.

Welke zijn de risicofactoren om type 2 diabetes te krijgen geef er zes?

Wie loopt meer risico op diabetes?
  • als je ouder bent, wordt de kans op diabetes type 2 steeds groter.
  • als je overgewicht hebt, vooral rond de buik.
  • als je een te hoog cholesterol hebt.
  • als je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2.
  • als je hoge bloeddruk hebt.
  • als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad.

Wat doet suiker met baby?

Suiker kan een kind mogelijk onrustig maken. Kinderen die veel fructose (fruitsuiker) binnenkrijgen, kunnen last krijgen van hoofdpijn of darmklachten. Deze klachten kunnen leiden tot onrustig gedrag. Suiker kan een kind ook blij maken, omdat het beloningscentrum in de hersenen wordt geactiveerd.

Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen tijdens zwangerschap?

Heb jij zwangerschapsdiabetes? Het was vast flink schrikken toen je hoorde dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak direct na de bevalling, maar tijdens je zwangerschap zijn een dieet en meer bewegen belangrijk zodat je de gevolgen voor jou en je kind zo klein mogelijk houdt.

Hoe groot is de kans op diabetes na zwangerschapsdiabetes?

Omdat u zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is er namelijk 50% kans dat u binnen tien jaar diabetes type 2 krijgt. Voor deze controles kunt u terecht bij uw huisarts. Behalve uw bloedsuikergehalte kan de huisarts ook het vetgehalte van uw bloed, uw bloeddruk, uw gewicht, uw BMI en uw tailleomvang controleren.

Hoe groot is de kans op zwangerschapsdiabetes?

Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij ongeveer 1 op de 20 zwangeren.

Wat zijn de eerste symptomen van suikerziekte?

Symptomen diabetes
  • veel dorst en veel plassen.
  • afvallen zonder dat daar een reden voor is.
  • in korte tijd ziek en beroerd voelen.
  • veel honger hebben, of juist helemaal niet.
  • wazig zien.
  • misselijk zijn of overgeven.

Waarom mag een baby geen suiker?

Als je kind op jonge leeftijd went aan suiker, zal hij er later ook meer behoefte aan hebben. Het gevolg hiervan is een grotere kans op gewichtsproblemen of tandbederf. Als je het geven van zoetigheid zo lang mogelijk uitstelt, krijgt je kind de kans om een voorkeur voor andere smaken te ontwikkelen.

Volgende artikel
Wie ben ik vragen kinderen?