Wat is zwangerschapsdiabetes?

Wat als je suiker te hoog is tijdens de zwangerschap?

Gevraagd door: Maryam Koster  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (57 stemmen)

Behandeling van zwangerschapsdiabetes
Als er iets te veel suiker in je bloed zit, verwijst je verloskundige je meestal naar de diëtist. Vaak is het dan genoeg om je voeding aan te passen en meer te bewegen. Zit er erg veel suiker in je bloed, dan verwijst je verloskundige je naar de gynaecoloog.

Hoe hoog mag je suiker zijn als je zwanger bent?

Het doel van de behandeling

Bij zwangerschapsdiabetes streven we naar bloedglucosewaarden tussen 4 en 6.7 mmol/L. De nuchtere bloedsuiker mag, na zelfcontrole van de bloedglucose, maximaal 5.3 mmol/L zijn en 2 uur na het eten mag de bloedsuiker maximaal 6.7 mmol/L zijn.

Wat als je teveel suiker eet tijdens zwangerschap?

Het meeste risico dat je loopt als je te veel suiker eet tijdens je zwangerschap, is dat je zwangerschapssuiker of diabetes ontwikkelt. Ongeveer 4% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapssuiker of diabetes. De meeste vrouwen zijn geen suikerpatiënt meer als ze bevallen zijn.

Is zwangerschapsdiabetes schadelijk voor de baby?

Baby's van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak te groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker kan zijn. Na de geboorte kan de baby een te lage bloedsuiker krijgen, dit kan schadelijk zijn. Ook kan de baby geel worden, dit gaat meestal na een paar dagen vanzelf weer over.

Wat zijn goede glucosewaarden zwangerschap?

We streven naar een bloedglucosewaarde: nuchter ≤ 5,3 mmol/l en 2 uur na de maaltijd ≤ 6,7 mmol/l; normale groei van uw kind; normale gewichtstoename tijdens de zwangerschap; Streven naar een gezonde voedselinname tijdens de zwangerschap.

18 gerelateerde vragen gevonden

Hoe hoog mag je glucose zijn?

Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.

Wat zijn de risico's van zwangerschapsdiabetes?

Risico's voor de moeder
  • Keizersnede en problemen bij de bevalling.
  • Te veel vruchtwater. ...
  • Problemen met hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.
  • Urineweginfecties.
  • Grote kans om opnieuw diabetes te ontwikkelen bij een volgende zwangerschap.
  • 50% meer kans om later diabetes type 2 te ontwikkelen.

Kun je van zwangerschapsdiabetes afkomen?

Als je diabetes krijgt terwijl je zwanger bent, heet dat zwangerschapsdiabetes. Het aantal zwangere vrouwen met diabetes stijgt hard. Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen en je kunt een gezonde baby krijgen. Over het algemeen verdwijnt de diabetes na de bevalling.

Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen tijdens zwangerschap?

Heb jij zwangerschapsdiabetes? Het was vast flink schrikken toen je hoorde dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak direct na de bevalling, maar tijdens je zwangerschap zijn een dieet en meer bewegen belangrijk zodat je de gevolgen voor jou en je kind zo klein mogelijk houdt.

Waarom zoveel honger tijdens zwangerschap?

Vreetbuien kunnen voortkomen uit de hormonale onbalans of de hevige emoties die je ervaart tijdens je zwangerschap. Daarnaast zou het te maken kunnen hebben met een verbeterde smaak- en reukzin. Er bestaat nog een theorie waarom je soms de gekste combinaties wilt verorberen.

Hoeveel gram suiker mag je op een dag?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet meer dan 10% van je calorie-inname aan suiker te eten. Dit is maximaal 50 gram suiker voor vrouwen en (omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben) 62 gram voor mannen.

Waaraan kun je zien dat iemand diabetes heeft?

vaak dorst en veel plassen. vaak vermoeid zijn. last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbelzien of slecht zien. slecht genezende wondjes.

Is een Suikertest bij zwangerschap verplicht?

Viewer voor webcontent. De verloskundige of gynaecoloog heeft je aangeraden om een suikertest (orale glucose tolerantietest) te laten doen. Je hebt een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Je krijgt deze test tussen 24 en 28 weken.

Wat zijn de symptomen van zwangerschapsvergiftiging?

Bel je verloskundige of gynaecoloog bij een van de volgende klachten:
  • hoofdpijn.
  • pijn boven in je buik of aan de zijkant van je buik.
  • pijn in je rug of boven in je rug.
  • misselijk zijn.
  • overgeven.
  • sterretjes zien of wazig zien.
  • trekkingen van armen en benen.
  • dikker gezicht, handen of enkels (vocht vasthouden)

Welke week zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.

Hoe groot is de kans op diabetes na zwangerschapsdiabetes?

Omdat u zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is er namelijk 50% kans dat u binnen tien jaar diabetes type 2 krijgt. Voor deze controles kunt u terecht bij uw huisarts. Behalve uw bloedsuikergehalte kan de huisarts ook het vetgehalte van uw bloed, uw bloeddruk, uw gewicht, uw BMI en uw tailleomvang controleren.

Welke voeding vermijden bij zwangerschapsdiabetes?

Kies liever niet voor:
  • frisdrank en vruchtensappen.
  • wit brood en producten van wit meel.
  • koekjes, gebak, snoep en chocola.
  • ontbijtgranen met maar weinig vezels (zoals cornflakes)
  • witte rijst, witte pasta, pizza of friet.

Welke tussendoortjes bij zwangerschapsdiabetes?

Kies voor tussendoortjes zoals een stuk fruit, een schaaltje yoghurt, een handje nootjes of een cracker. Vermijd zoete tussendoortjes, zoals chocolade, taart, koekjes en toetjes met suiker.

Hoeveel koolhydraten per maaltijd bij zwangerschapsdiabetes?

Zwangere vrouwen met diabetes of zwangerschapsdiabetes zouden dagelijks minimaal 175 gram koolhydraten moeten binnenkrijgen. Dat staat in het in januari gepubliceerde standpunt van Stichting DNO Diabetesdiëtist (Diabetes and Nutrition Organization).

Welke bloedsuiker is acceptabel?

Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.

Welke suikerwaarde is gevaarlijk?

Als je nog niet gegeten hebt, is je bloedsuiker verhoogd als het boven de 8 mmol/L is. Binnen 2 uur na het eten geldt een grens van 9 mmol/L. Als je bloedsuikerwaarde boven de 15 mmol/L komt, kan het gevaarlijk worden, zeker als je langer verhoogde waarden hebt.

Wat is een te hoog suikergehalte?

Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.

Kan ik zelf testen of ik suiker heb?

U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.

Kan je diabetes hebben zonder het te weten?

Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.

Volgende artikel
Waar babybad plaatsen?