dokterdokter: psychische problemen bij kinderen

Wat als je kind psychische problemen heeft?

Gevraagd door: Sophia Timmermans  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (50 stemmen)

Als u merkt dat uw kind psychische klachten heeft, is het goed om daar over te praten. Toon begrip voor uw kind. De huisarts of een andere hulpverlener kan samen met u en uw kind bekijken of er hulp nodig is. Neem direct contact op als uw kind een gevaar is voor zichzelf of anderen.

Wat is de meest voorkomende psychische stoornis in de kindertijd?

Meest voorkomende psychische stoornissen

Dit zijn de meest voorkomende stoornissen bij kinderen: ADHD. Je kind heeft moeite om zich te concentreren en is snel afgeleid. Ook kan het zijn dat je zoon of dochter erg druk en impulsief is.

Heeft mijn kind een psycholoog nodig?

Hulp van psycholoog of psychiater: Jeugd-ggz

De jeugd-GGZ (geestelijke gezondheidszorg) biedt hulp als uw kind psychische problemen heeft. Denk aan een eetstoornis, ernstige ADHD, autisme of depressie. Uw kind heeft een verwijzing nodig voor deze hulp van bijvoorbeeld de huisarts.

Wat moet je doen als je kind geen hulp wilt?

Benoem dat je graag wilt dat je kind zich fijn voelt en dat jij je ook prettig wilt voelen. Laat het kind meedenken om tot een oplossing te komen. Leid het kind even af. Het kan ook helpen om je kind even helemaal op andere gedachten te brengen: neem even de tijd om een spelletje te spelen.

Hoe help ik mijn kind?

En het gedrag kan zo erg zijn dat je kind erdoor in de problemen komt. Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind.

33 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen bij ongelukkig kind?

Als je je zorgen maakt of je kind ongelukkig is, moedig hem of haar dan aan om te spreken over waar ze mee bezig zijn. Soms zal een kind het makkelijker vinden om met iemand anders te praten dan een ouder, dus misschien kan je de hulp van een grootouder, leerkracht, oom of tante inschakelen om je kind te helpen.

Hoe om te gaan met kind met gedragsproblemen?

We geven graag 5 tips hoe om te gaan met kinderen met gedragsproblemen.
  1. Bied structuur. Zorg voor veel duidelijkheid en structuur in huis. ...
  2. Luister en praat. Luister en praat met je kind en neem emoties en gevoelens serieus. ...
  3. Onderscheid lastig en niet lastig gedrag. ...
  4. Samen dingen doen. ...
  5. Doe het niet alleen.

Kan je kind uit huis zetten?

Ook kinderen jonger dan 18 jaar mag je uit huis zetten. De wet zegt dat je – als gezaghebbende ouder – onderdak moet geven aan je minderjarige kind (of kinderen), maar niet dat dit per se in je eigen huis hoeft te gebeuren. Op grond daarvan kun je een minderjarig kind de deur wijzen.

Kan je je zoon uit huis zetten?

Als uw zoon meerderjarig is, kan uw ex-man hem inderdaad uit zijn huis zetten als hij dat wil, zelfs al had uw zoon geen eigen inkomen. Uw zoon heeft geen argumenten om toch in het huis te mogen blijven, zelfs niet als hij maandelijks een vergoeding zou betalen voor kost en inwoning.

Waarom is mijn kind zo moeilijk?

Veel voorkomende redenen van lastig gedrag (boos zijn, iets niet willen, niet luisteren) zijn moeheid, dorst en trek. Daar doe je iets aan door je kind wat te eten of te drinken geven en een rustige activiteit. Ook is het slim om je verwachtingen dan bij te stellen.

Wat doet een kinder psychiater?

Kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie. We onderzoeken en behandelen kinderen en jongeren met (mogelijk) ernstige psychische klachten en psychiatrische aandoeningen. Deze kinderen en jongeren hebben vaak ook lichamelijke klachten, ziekten of syndromen.

Heeft mijn kind een stoornis?

Als een kind of een jongere minimaal 6 maanden lang opstandig, negatief, vijandig en zelfs gewelddadig gedrag vertoont wordt dit gedefinieerd als een gedragsstoornis. De twee belangrijkste gedragsstoornissen zijn de ODD (oppositional defiant disorder) en CD (conduct disorder).

Waarom met je kind naar een kinderpsycholoog?

Een kinderpsycholoog kan jouw kind leren om te gaan met situaties waarin hij of zij zich niet fijn voelt. Door middel van therapie kan er alles aan gedaan worden om jouw kind te helpen met bepaalde situaties waarin hij of zij tegen problemen aan loopt.

Hoe herken je iemand met psychische problemen?

Mensen met psychisch problemen vertonen vaak veranderingen in hun gedrag zoals:
  • concentratieproblemen;
  • alcohol- of druggebruik;
  • roekeloos gedrag;
  • gejaagdheid;
  • onrust;
  • opvliegendheid;
  • overmatige bezorgdheid;
  • eetproblemen.

Wat is een psychisch signaal van psychische klachten?

Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs. Reacties en emoties. Wanneer we (even) niet lekker in ons vel zitten, merk je dat aan de manier waarop we ons uiten.

Wat is het verschil tussen psychische en psychiatrische problemen?

'Onder psychiatrische aandoeningen versta ik de ernstigere ziektebeelden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om ernstige depressies, angststoornissen en psychoses of psychiatrische problematiek bij dementie. Bij psychische aandoeningen gaat het om lichtere vormen daarvan, zoals somberheid bij rouw.

Kan je je kind zomaar op straat zetten?

Zolang kinderen minderjarig zijn, kan je ze als ouder nooit de toegang van het ouderlijke huis verbieden. Ouders hebben de plicht om kinderen tot hun achttiende verjaardag op te voeden, te ondersteunen en te onderhouden. Dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn wanneer een gezinssituatie onhoudbaar wordt.

Hoe lang ben je verantwoordelijk voor je kind?

Echtgenoten en geregistreerde partners moeten elkaar onderhouden. Ook na de scheiding. Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.

Kan mijn zoon mijn huurwoning overnemen?

U mag als meerderjarige inwonende wees (18 t/m 27 jaar) in de huurwoning van uw overleden ouder(s) blijven wonen. Voorwaarde is dat de woning bij de grootte van uw huishouden en inkomen moet passen. Is de woning bijvoorbeeld te groot of te duur? Dan mag u maximaal 2 jaar in uw ouderlijke woning blijven wonen.

Waar kan ik heen als ik niet meer thuis wil zijn?

Wanneer je als meerderjarige niet meer welkom bent thuis en je in een crisissituatie bevindt dan kan je terecht bij het CAW en/of bij het JAC (tot 25 jaar). Je kan langsgaan bij een onthaal in je buurt of telefonisch contact opnemen.

Kun je veilig thuis weigeren?

Ik wil niet met Veilig Thuis praten over mijn gezinssituatie. Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou.

Wie bepaalt of een kind uit huis wordt geplaatst?

Bij een gedwongen uithuisplaatsing beslist de kinderrechter dat het beter is dat het kind tijdelijk ergens anders woont. Het kind wordt dan onder toezicht gesteld. De rechter geeft een machtiging uithuisplaatsing.

Hoe herken je gedragsproblemen kind?

We spreken van gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt. het kind, de ouders of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervinden.

Hoe reageren op kind dat niet luistert?

Als je kind niet luistert, ga dan dicht bij hem staan. Roep niet naar hem vanaf de andere kant van de kamer. Raak hem even aan, maak oogcontact en vertel kort en duidelijk wat je wilt: 'niet aankomen' bijvoorbeeld. Steeds als hij het weer doet, zeg je hetzelfde.

Wat is een moeilijk kind?

We spreken van ernstige gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, en/of gauw geprikkeld is en driftig wordt, en/of anderen ergert, en/of antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen), en/of zich agressief gedraagt; èn. het kind, u of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervindt; èn.