When your child isn't studying enough | Parenting - 101

Wat als je kind geen motivatie heeft?

Gevraagd door: drs Teun van Ochten  |  Laatste update: 24 februari 2024
Score: 5/5 (19 stemmen)

Als je kind niet gemotiveerd is om taken uit te voeren, kan het helpen om aan een routine te werken. Door je kind dingen op vaste momenten te laten doen, vergroot je de kans dat hij toch de motivatie vindt om ergens mee aan de slag te gaan. Deze tip is onder meer handig als je kind het maken van zijn huiswerk uitstelt.

Hoe krijg je een kind gemotiveerd?

25 Tips om je kind te motiveren
  • 1 - Breek je opdracht in kleinere stukken. Huiswerk maken en leren is niet altijd even leuk. ...
  • 2 - Maak een planning. ...
  • 3 - Begin nu. ...
  • 4 - Bedenk waarom je iets doet. ...
  • 5 - Vraag uitleg. ...
  • 6 - Probeer een routine in te voeren. ...
  • 7 - Autonomie. ...
  • 8 - Stel samen regels op.

Wat moet je doen als je geen motivatie hebt voor school?

7 antwoorden
  • Stel doelen voor jezelf Herinner jezelf waarom je bent begonnen. Door doelen te stellen en te visualiseren wat je wilt bereiken, zal je meer motivatie krijgen om je taken uit te voeren. ...
  • Maak een planning Bij het stellen van doelen, hoort het maken van een planning. ...
  • Gebruik de 2-minuten truc.

Wat moet je doen als je kind geen hulp wilt?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Wat als je kind niets wil?

Probeer contact te maken via een onderwerp dat je kind interesseert zoals een film, muziek of sport. Heb je meerdere kinderen, dan kan het helpen om eens iets alleen met hem of haar te ondernemen.

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoe herken je een ongelukkig kind?

Somberheid bij kinderen en jongeren is te herkennen aan volgende zaken: Ze gaan zich terugtrekken uit contacten, spreken niet meer zo vaak als vroeger met vrienden, hebben geen zin meer om naar hun buitenschoolse activiteiten en hobby's te gaan, zonderen zich thuis vaak af in hun kamer.

Wat te doen bij ongelukkig kind?

Praat met je kind als die zich niet goed voelt

Je kunt bijvoorbeeld letten op: hoe je kind zich gedraagt in verschillende omgevingen. Vraag bijvoorbeeld eens op school, bij de kinderopvang of bij de sportclub hoe je kind zich daar gedraagt. hoe je kind zich tegenover jou gedraagt.

Hoe weet je of je kind psychische problemen heeft?

Uw kind heeft moeite om zijn of haar aandacht ergens bij te houden en is snel afgeleid en erg vergeetachtig. Ook lijkt hij of zij nooit stil te kunnen zitten, praat veel en bemoeit zich met iedereen. Het kan ook zijn dat uw kind vooral druk in zijn/haar hoofd is en veel problemen heeft om op te letten in de klas.

Wat is de meest voorkomende psychische stoornis in de kindertijd?

Meest voorkomende psychische stoornissen

Dit zijn de meest voorkomende stoornissen bij kinderen: ADHD. Je kind heeft moeite om zich te concentreren en is snel afgeleid. Ook kan het zijn dat je zoon of dochter erg druk en impulsief is.

Is een psycholoog gratis voor kinderen?

Uw gemeente vergoedt geestelijke gezondheidszorg voor jongeren (jeugd-GGZ) en beschermd wonen voor jongeren. Dit staat in de Jeugdwet. Hierbij kunt u kiezen uit zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb) via de gemeente.

Hoe jongere motiveren voor school?

Wil jij jongeren motiveren om écht in actie te komen? Zorg dan voor autonomie in de klas. Laat jongeren dus vooral zelf ontdekken wat ze belangrijk vinden en waar zij energie van krijgen. Wees open en nieuwsgierig: sta open voor wat jongeren te vertellen hebben en wees nieuwsgierig naar wat ze delen.

Wat kan je doen om motivatie te krijgen voor school?

Een onderzoek van de VO-raad over motivatie op school formuleert de volgende principes voor het bevorderen van intrinsieke motivatie:
  • Bied keuzevrijheid en geef daarbij voldoende structuur.
  • Maak ruimte voor talenten en interesses.
  • Zorg voor voldoende uitdaging.
  • Laat voortgang zien en geef feedback op het proces.

Hoe komt het dat je geen motivatie hebt?

Gebrek aan motivatie: Een gebrek aan motivatie kan worden veroorzaakt door depressie. Ook andere psychische aandoeningen, zoals stress en hoge en lage lichamelijke opwinding, kunnen je motivatie verzwakken.

Waar maak je een kind blij mee?

Deze 6 tips zorgen voor een gelukkiger kind
  1. Rennen, springen, fietsen, zwemmen, klauteren. Bewegen is niet alleen gezond, maar het maakt ook gelukkig. ...
  2. Grenzen stellen. Wie z'n kind gelukkig wil zien zegt misschien vaak ja, waar je eigenlijk nee zou willen zeggen. ...
  3. Knutselen. ...
  4. Lol maken. ...
  5. Meer aandacht aan jezelf. ...
  6. Fysiek contact.

Hoe moedig je je kind aan?

Voer kleine gesprekjes. Neem de tijd om samen dingen te doen. Door positief te reageren, zoals met een knuffel, een compliment (bijvoorbeeld op het gedrag) of een kleine beloning, moedig je je kind aan als het zich goed gedraagt. Kinderen voelen zich daardoor gewaardeerd en gezien en krijgen een positief zelfbeeld.

Hoe stimuleer je motivatie?

Intrinsieke motivatie
  1. Tip 1 – Stel hoge maar realistische doelen. Stel een echt doel. ...
  2. Tip 2 – Ga voor feedback. ...
  3. Tip 3 – Ontdoe jezelf van onnodige gewoonten. ...
  4. Tip 4 – Blijf altijd leren. ...
  5. Tip 5 – Vier al je prestaties. ...
  6. Tip 6 – Neem risico's. ...
  7. Tip 7 – Neem regelmatig een pauze. ...
  8. Tip 8 – Ga vriendelijk met jezelf om.

Wat zijn de 5 meest voorkomende stoornissen?

2. De meest voorkomende psychische aandoeningen
  • Angst en paniek stoornissen.
  • Depressie.
  • Persoonlijkheidsstoornis (o.a. borderline)
  • Psychotische stoornis.
  • Eetstoornis (anorexia nervosa en boulimie)
  • Autisme.

Wat zijn symptomen van psychische problemen?

Wat zijn psychische klachten? Psychische klachten komen veel voor. U voelt zich bijvoorbeeld somber, verward, angstig of gespannen. Hierdoor kunt u zich misschien moeilijk concentreren, piekert u veel, slaapt u slecht of heeft u geen zin in contact met anderen.

Hoe herken je een psychische stoornis?

Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs. Reacties en emoties. Wanneer we (even) niet lekker in ons vel zitten, merk je dat aan de manier waarop we ons uiten.

Hoe herken je een kind met gedragsproblemen?

We spreken van gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt. het kind, de ouders of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervinden.

Hoe herken je een depressie bij een kind?

Depressieve klachten kunnen bij een kind of jongere anders zijn dan bij volwassenen. Kenmerken van een depressie zijn: Somber of geïrriteerd, weinig lachen weinig of heel veel huilen. Verlies van de eetlust, of juist erg veel eten.

Wat doet stress met je kind?

Door chronische stress kunnen kinderen moeite hebben emoties te begrijpen, te beheersen en te uiten. Kinderen voelen zich snel overprikkeld en kunnen daardoor emotionele uitbarstingen krijgen, zoals huilbuien, uitbarstingen van woede of extreme schrikreacties.

Hoe ontstaat depressie bij kinderen?

Kinderen en adolescenten die snel boos, angstig of verdrietig zijn, lopen een groter risico op het krijgen van een depressie. Andere risicofactoren zijn een naar binnen gekeerde houding, een geringe mate van autonomie, een lage zelfwaardering en de neiging negatief over zichzelf te denken bij tegenslag.

Hoe haal ik mijn kind uit een depressie?

Omgaan met een depressief kind
  1. Leg de nadruk op die dingen die goed gaan. ...
  2. Stimuleer dat je kind die dingen gaat doen waar hij/zij plezier in heeft.
  3. Blijf positief.
  4. Blijf luisteren, oordeel niet. ...
  5. Blijf in gesprek met je kind. ...
  6. Informeer naar de klachten en neem die serieus.

Wat maakt een kind verdrietig?

Stemmingsproblemen kunnen verschillende vormen aannemen. Een kind kan bijvoorbeeld erg verdrietig zijn door een ingrijpende gebeurtenis: een verhuizing, een echtscheiding of een opa die overlijdt. Soms gaat het verdriet niet over en helpt afleiding niet. Er zijn ook kinderen die depressieve klachten hebben.

Volgende artikel
Hoeveel pakjes bij geboorte?