What NOT to Say When Negotiating Your Parenting Plan with Attorney Susan Guthrie

Wat als je je niet houdt aan ouderschapsplan?

Gevraagd door: ir. Livia Stoffel M  |  Laatste update: 14 december 2023
Score: 4.3/5 (14 stemmen)

Het niet naleven van het ouderschapsplan heeft gevolgen. Als de rechter beslist dat je ex-partner de afspraken moet nakomen, kan het zijn dat de rechter een dwangmiddel inzet. Dit kan bijvoorbeeld een boete zijn (dit heet een dwangsom). Je ex-partner krijgt dan telkens een boete als hij of zij de afspraak niet nakomt.

Is een ouderschapsplan verplicht?

Ouderschapsplan verplicht

Het ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor: ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben (met of zonder gezamenlijk gezag); samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

Kun je scheiden zonder ouderschapsplan te overleggen?

Indien ouders van minderjarige kinderen willen gaan scheiden, zijn zij in beginsel verplicht om ten overstaan van de rechter een ouderschapsplan te overleggen.

Wie controleert of ouderschapsplan?

De rechtbank controleert ook of partijen in het ouderschapsplan geen afspraken hebben gemaakt waarover zij zelf niet vrij kunnen beslissen, bijvoorbeeld het gezag. In het ouderschapsplan kan dus niet worden afgesproken dat met de echtscheiding het gezamenlijk gezag wordt omgezet in eenhoofdig gezag.

Wat als moeder omgangsregeling niet nakomt?

Wanneer een ouder de omgangsregeling niet nakomt kan een ouder met gezag aangifte doen wegens onttrekking van het kind aan het gezag. Onttrekking aan het ouderlijk gezag is strafbaar op grond van artikel 279 Wetboek van Strafrecht. Een aantal uitspraken van de Hoge Raad verduidelijken het begrip 'onttrekken'.

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoe rechtsgeldig is een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is bindend als het document rechtsgeldig is. Dit houdt in dat beide partijen hun handtekening hebben gezet onder het plan en dat er geen ongeldige afspraken in staan. Zo mogen de afspraken niet in strijd zijn met de wet of de regels van de overheid.

Kan vader kind bij moeder weghalen?

Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.

Kan een ouderschapsplan gewijzigd worden?

Kun je een ouderschapsplan zomaar aanpassen? Je kunt een ouderschapsplan in goed overleg met je ex-partner wijzigen. Dat betekent dat je opnieuw rond de tafel moet om de wijzigingen te bespreken. Wel belangrijk is dat de afspraken niet in strijd zijn met de Nederlandse wetten en regels.

Hoe lang is een ouderschapsplan geldig?

Een ouderschapsplan is in principe geldig totdat het kind de leeftijd van 18 jaar bereikt. Zij zijn dan meerderjarig en kunnen zelf beslissen hoe ze het contact met hun ouders willen onderhouden. Ook kunnen ze zelf bepalen waar ze willen wonen.

Waarom is een ouderschapsplan belangrijk?

Als ouders uit elkaar gaan en er zijn minderjarige kinderen, zijn zij wettelijk verplicht een ouderschapsplan te maken. Het plan regelt afspraken over de verzorging en de opvoeding hun kinderen.

Heeft de vader net zoveel rechten als de moeder?

Wij komen veel mensen tegen met vragen over de rechten van ouders bij een scheiding. Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.

Kan de moeder co-ouderschap weigeren?

Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader. De vader heeft net zo veel recht als de moeder om co-ouderschap te weigeren. Co-ouderschap is namelijk, zoals eerder al benoemd, geen wettelijke verplichting.

Kan vader co-ouderschap weigeren?

Het staat je vrij om co-ouderschap te weigeren, al ben je de vader of de moeder. Als je denkt dat co-ouderschap in jullie situatie niet geschikt is, dan is het altijd goed om dat uit te spreken. Het helpt als je met een ander voorstel komt waarvan je denkt iedereen tegemoet te komen.

Kun je co-ouderschap eisen?

In de wet staan geen regels voor co-ouderschap. U spreekt zelf af hoe u de omgang met de kinderen en de zorg en opvoeding verdeelt. Bij co-ouderschap komen die afspraken hierop neer: U spreekt gelijke verdeling af van de zorgtaken en opvoedtaken.

Is een omgangsregeling verplicht?

Ouders zijn verplicht een zorgregeling overeen te komen of een omgangsregeling.

Hoe duur is een ouderschapsplan?

Uitgaand van een tarief tussen 150 en 200 euro voor beide dienstverleners kom je dan ook uit op een bedrag tussen 300 en 500 euro. Hoe lang er aan gewerkt moet worden is afhankelijk van de situatie zoals die ligt tussen de beide ex-partners en de leeftijd van de kinderen.

Is kinderalimentatie verplicht?

Kinderalimentatie tot 21 jaar

De onderhoudsplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. In bijzondere gevallen is er ook daarna nog een onderhoudsplicht. Bijvoorbeeld als het kind gehandicapt is en niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien.

Wat moet je doen als je je kind niet mag zien?

Maak samen afspraken

Als juridisch ouder heeft u beiden recht op omgang met uw kind. U mag de omgangsregeling samen maken. U moet in elk geval afspreken waar de kinderen gaan wonen. Op dit adres staan uw kinderen ingeschreven bij de gemeente.

Wat kun je doen als convenant niet wordt nagekomen?

Wanneer afspraken in het echtscheidingsconvenant door uw ex niet worden nageleefd, kunt u uw ex-partner hierop aanspreken en naleving van de afspraken eisen. Het is ook mogelijk om het nakomen van de afspraken via de rechter af te dwingen. Hiervoor dient u een advocaat in de armen te nemen.

Hoe bepaalt een rechter een omgangsregeling?

Toestemming van je ouders is hiervoor niet nodig. Zij reageren bij de rechter. De rechter beslist in jouw belang, al kan hij dat anders zien dan jijzelf. Als er een rechtszaak is, nodigt de rechter je uit voor een kindgesprek om je mening te geven.

Waar leg je een ouderschapsplan vast?

Ouderschapsplan vastleggen bij notaris

Net zoals alle afspraken op papier rechtsgeldig zijn. Als je echter onenigheid krijgt over deze afspraken, moet je eerst naar de rechter om de afspraken af te dwingen. Als je het ouderschapsplan laat vastleggen bij de notaris hoeft dat niet. Je hoeft dan niet naar de rechter.

Hoe ouderschapsplan bekrachtigen?

Ouders kunnen deze overeenkomst ook op eenzijdig of gezamenlijk verzoek door de rechter laten bekrachtigen. Ze dienen dan met behulp van hun advocaat of advocaat/mediator een al dan niet gezamenlijk verzoekschrift in. De rechter toetst de nieuwe afspraken aan de hand van de wet en geeft een executoriale titel.

Kan ik mijn kind weghouden bij vader?

Is het strafbaar als een kind wordt weggehouden bij de vader? Helaas zijn er geen wettelijke sancties geformuleerd als een kind doelbewust wordt weggehouden bij de vader of als er andere regels en afspraken niet worden nagekomen.

Welke leeftijd beslissen waar je woont?

Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen.

Is ouder verstoting strafbaar?

Ouderverstoting is strafbaar volgens art. 279 en 300 Wetboek van strafrecht! Veel kinderen van verstoten ouders ontwikkelen op latere leeftijd zelf psychische en emotionele problemen.

Vorige artikel
Hoeveel schermtijd 1 jaar?