Vaginale afscheiding - Wat is het?

Wat als je geen Witverlies hebt?

Gevraagd door: drs Aimée van der Zijl  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (69 stemmen)

Een jong meisje heeft weinig of geen witverlies. Tijdens de vruchtbare periode is er meer witverlies onder invloed van de aanwezige hormonen. Een anticonceptiepil kan de hoeveelheid afscheiding veranderen, maar er is vaak minder variatie doorheen de cyclus.

Wat betekent het als je geen afscheiding hebt?

Ook wanneer je plots geen afscheiding meer hebt, raden we aan om je huisarts te raadplegen. Sommige vrouwen maken meer vaginale afscheiding aan dan andere vrouwen. Dit is heel normaal. Vaak hangt de hoeveelheid, de geur, de kleur en de structuur samen met je menstruatiecyclus.

Is het normaal om altijd afscheiding te hebben?

Vocht en slijm uit uw vagina is normaal. De wand (slijmvlies) van uw vagina en de baarmoederhals maken het. Er leven ook bacteriën en schimmels in uw vagina. Ook dat is normaal.

Waardoor krijg je witte afscheiding?

Witte afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is de manier van je lichaam om de boel schoon te houden. Het wordt op een natuurlijke manier aangemaakt in de baarmoederhals of de cervix, en de hoeveelheid varieert gedurende je menstruatiecyclus. De meeste vrouwen hebben vlak voor ze ongesteld worden veel afscheiding.

Wat zegt afscheiding over vruchtbaarheid?

Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Je merkt misschien dat je vaginale afscheiding wat waterig en draderig is in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je anders hebt.

15 gerelateerde vragen gevonden

Heb je altijd slijm bij eisprong?

Belangrijke lichaamssignalen bij een eisprong

Een paar dagen voor de eisprong produceren de kliertjes in de baarmoederhals een speciaal soort slijm. Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar.

Kun je voelen wanneer je vruchtbaar bent?

De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.

Waarom is mijn onderbroek nat?

Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.

Welke leeftijd begint afscheiding?

Sommige meisjes krijgen witverlies op de leeftijd van negen jaar, terwijl andere dat pas veel later krijgen. *Als je, in tegenstelling tot de natuurlijke vaginale afscheiding, een afscheiding ziet die er groen-geelachtig en klonterig uitziet, anders ruikt of de huid irriteert, raadpleeg dan je huisarts. .

Wat zegt witverlies?

Vaginale afscheiding of witverlies maakt deel uit van een natuurlijk reinigingsproces. De vagina en kliertjes in de vagina produceren vocht om infecties en uitdroging van de vagina te voorkomen. Het is dus normaal en een teken dat je vagina gezond is.

Hoe zorg ik dat ik nat word?

'Nat worden is een natuurlijk proces om je voor te bereiden op seks', zegt sekstherapeut Dr. Misty Smith. Je wordt nat als je opgewonden bent, dus het is belangrijk om te weten wat je opwindt. Als je je partner heel sexy vindt en de aanrakingen nog sexier zijn, is de kans groter dat je nat wordt.

Hoe ruikt gezonde afscheiding?

Gezonde afscheiding is wit, vloeibaar en doorzichtig. Het kan wat zuur ruiken, maar kan ook geurloos zijn.

Wat zegt je afscheiding over je gezondheid?

Vloeibaar en transparant vocht uit je vagina

Dat kan te maken hebben met bijvoorbeeld stress, cyclus of als je ziek bent geweest. Niks om je zorgen over te maken dus als je af en toe wat meer afscheiding produceert. Dat is volkomen normaal. Voor je eisprong en na je eisprong verandert je afscheiding weer meer.

Wat voor afscheiding begin zwangerschap?

Afscheiding begin zwangerschap

Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan en is geurloos of iets zurig van geur. Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.

Heb je nog steeds afscheiding als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap heb je waarschijnlijk meer afscheiding dan normaal. Hoe langer je zwanger bent, hoe meer afscheiding je hebt. De afscheiding is bovendien dunner en wateriger tijdens je zwangerschap. Net als voor je zwangerschap maakt je lichaam deze afscheiding aan om je vagina en baarmoeder te beschermen.

Hoe ziet de afscheiding eruit als je zwanger bent?

Een normale afscheiding tijdens de zwangerschap is helder of wit en meestal een beetje plakkerig; het zou geen merkbare geur mogen hebben. Het is prima als je afscheiding een beetje gelig is op je ondergoed of inlegkruisje.

Hoelang duurt het voordat je ongesteld wordt na afscheiding?

Witverlies, ook vaginale afscheiding of leukorroe genoemd, is een natuurlijke slijmafscheiding uit de vagina. Die witte of doorzichtige secreties met kleverige textuur komen voor tijdens het volledige vruchtbare leven van de vrouw, van enkele jaren vóór de eerste menstruatie tot de menopauze.

Hoe ziet je onderbroek eruit als je voor het eerst ongesteld bent?

De weken tot maanden voordat je voor het eerst ongesteld wordt, kun je meer vaginale afscheiding krijgen. Het kruisje van je onderbroek wordt dan vochtig. De meeste meiden merken dat ze voor het eerst ongesteld zijn doordat ze een bloedvlekje in hun onderbroek zien als ze naar het toilet gaan.

Waarom elke dag afscheiding?

Wanneer je plotseling last hebt van meer afscheiding kan dit verschillende oorzaken hebben. Meer afscheiding kan het gevolg zijn van een zwangerschap, hormonen of seksuele opwinding. Andere oorzaken van veel afscheiding kunnen zijn: irritatie aan de vaginawand, een vaginale schimmel, een soa of een bekkenontsteking.

Wat gebeurd er als je een week geen onderbroek draagt?

Geen onderbroek dragen haalt beschermlaagje weg

En hoe zit het met de huid rondom je vagina en vulva, maakt het daarvoor nog uit of je wel of geen onderbroek draagt? Dermatoloog Thomas Maselis heeft een geruststellend antwoord: volgens hem is er helemaal niks mis met het dragen van een onderbroek.

Hoeveel dagen kan je een onderbroek aan?

Je kunt je ondergoed het beste wassen na 1 keer dragen, maar als je je ondergoed een keer 2 dagen draagt, is er nog geen man overboord. Microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen beaamt dat, maar raadt toch wel aan om elke dag een schone string, onderbroek of boxer aan te trekken.

Hoe lang kan je een onderbroek aan?

Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is. Elastiek begint te lubberen, de vorm is niet meer wat het geweest is en misschien is er wel hier en daar een klein gaatje ontstaan.

Hoe ben je meer vruchtbaar?

Vruchtbare tips voor jou

Eet gezonde en gevarieerd. Eten voor twee is niet nodig, maar het is wel belangrijk om te zorgen voor voldoende vitamines, mineralen en foliumzuur. Pas op met rauw voedsel; daarin zitten parasieten of bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kindje.

Is er elke maand een eisprong?

Als je regelmatig ongesteld bent, is er bijna zeker elke maand een eisprong. Je kunt voorspellen op welke datum je weer ongesteld wordt. Je eisprong is ongeveer 2 weken voor die datum.

Wat is je meest vruchtbare dag?

In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.