Chronisch zieke Jackie kan energierekening niet meer betalen

Wat als je gas niet meer kan betalen?

Gevraagd door: Jorn Rouwhorst  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (37 stemmen)

Wat kunt u doen als u de rekening niet meer kunt betalen? Neem in ieder geval contact op met uw energieleverancier. Met de meeste leveranciers kunt u een betalingsregeling afspreken. Als dit niet lukt kunt u zich melden bij een schuldhulpverlener.

Wat als ik mijn gasrekening niet meer kan betalen?

Kun je de gemiste rekening niet betalen, neem meteen contact op met het energiebedrijf om een betalingsregeling af te spreken. Kom je er met het energiebedrijf niet uit, vraag dan meteen schuldhulpverlening aan bij je gemeente.

Heb ik recht op 800 euro energietoeslag?

U heeft recht op de energietoeslag als u: minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) netto per maand; een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt. Als u zo'n uitkering ontvangt, dan krijgt u de energietoeslag automatisch van uw gemeente.

Wat als je voorschot energie niet kan betalen?

Als consument kan je in dat geval proactief aankloppen bij je energieleverancier, het OCMW of een erkend schuldbemiddelaar om te onderhandelen over een afbetalingsplan. Dat kan in twee specifieke gevallen: om een bestaande schuld af te lossen of om een hoge eindafrekening of de slotfactuur te betalen.

Hoeveel mensen kunnen de energie niet meer betalen?

47 procent Nederlanders heeft moeite energierekening te betalen bij stijgende prijzen. 47 procent van de Nederlanders stelt dat het lastig wordt de energierekening te betalen als de tarieven in het huidige tempo doorstijgen. Dat toont onderzoek onder 1.000 Nederlanders door Pricewise en Panel Inzicht.

41 gerelateerde vragen gevonden

Wat gaat de gasprijs doen in 2023?

Verwachting energieprijzen 2023

De kale gasprijs op de beurs zal fluctueren tussen de 30 en 60 euro per megawattuur. Voor huishoudens betekent dit een variabele energieprijs rond de 1,30 euro per m3 voor gas en rond de 0,35 euro per kWh voor stroom (inclusief belastingen).

Wat ga ik straks betalen aan energie 2023?

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh.

Wat te doen bij hoge gasrekening?

Gratis bespaargids
  1. Zet de thermostaat een graad lager (bespaar 150 euro per jaar) ...
  2. Schaf een waterbesparende douchekop aan (bespaar 95 euro per jaar) ...
  3. Isoleer je dak (bespaar 1000 euro per jaar) ...
  4. Maak gebruik van tochtstrips (bespaar 128 euro per jaar) ...
  5. Breng vloerisolatie aan (bespaar 450 euro per jaar)

Wat kost tijdelijk afsluiten gas?

Sinds 1 maart 2021 is er een nieuwe, tijdelijke regeling waarbij u geen kosten betaalt voor het verwijderen van uw gasaansluiting. Lees hierover ook het nieuwsbericht.

Hoe lang duurt het voor je afgesloten wordt van energie?

Hoe lang duurt het voordat ik daadwerkelijk afgesloten wordt? U krijgt van uw energieleverancier verschillende brieven met waarschuwingen. Heeft u een brief ontvangen met het bericht over einde levering, dan heeft u nog ongeveer 20 werkdagen stroom.

Hoeveel spaargeld mag je hebben voor energietoeslag?

De regering heeft richtlijnen op gesteld zodat gemeenten de energietoeslag zoveel mogelijk hetzelfde uit kunnen voeren. Spaargeld, vermogen of het hebben van een eigen huis hoeft niet meegeteld te worden voor het inkomen om te kijken of je in aanmerking komt voor de energietoeslag.

Hoeveel inkomen mag je hebben voor energietoeslag?

Gemeenten bepalen of je in aanmerking komt voor energietoeslag. Wel geeft de landelijke overheid een richtlijn . De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het 'sociaal minimum inkomen ' in aanmerking komen voor de energietoeslag.

Hebben AOW ers ook recht op energietoeslag?

Mensen die via hun gemeente een uitkering krijgen, ontvangen de energietoeslag automatisch. Alle anderen moeten de toeslag zelf aanvragen. Dit gaat onder anderen om ouderen met alleen een AOW-uitkering.

Waar kan ik terecht als ik mijn energierekening niet kan betalen?

De energieleverancier moet contact met u opnemen om een betalingsregeling aanbieden. Dit doet hij op verschillende manieren: per brief, mail of telefoon. Een betalingsregeling betekent dat u de rekening in delen betaalt. U moet nog steeds het hele bedrag betalen, maar dat hoeft niet meteen in 1 keer.

Hoe krijg je de 400 euro energie compensatie?

Hoe ontvang ik compensatie van de overheid? Iedereen krijgt in 2022 meer vermindering energiebelasting dan in 2021. Om deze vermindering energiebelasting te ontvangen, hoef je niets te doen. Deze verrekent de energieleverancier in het voorschotbedrag dat je betaalt of bij de eindafrekening.

Kan je afgesloten worden van gas?

U mag niet zomaar worden afgesloten van gas en licht door een energieleverancier. Hiervoor moet een duidelijke reden zijn, bijvoorbeeld als er sprake is van een betalingsachterstand. De energieleverancier moet hiervoor van tevoren meerdere betalingsherinneringen gestuurd hebben.

Wat kost het om volledig van het gas af te gaan?

Tot die tijd - sinds 1 maart 2021 - worden er geen kosten in rekening gebracht en is het dus gratis om je aardgasaansluiting te laten verwijderen.

Hoe kom ik van mijn gasaansluiting af?

Hoe laat ik mijn gas a verwijderen? Het verwijderen van uw aansluiting kunt u aanvragen op mijnaansluiting.nl. Uw netbeheerder voert vervolgens de opdracht uit. Vanaf maart 2021 hoeft u voor de verwijdering van de gasaansluiting niks meer te betalen.

Kan ik mijn gasaansluiting opzeggen?

Zeg altijd eerst het leveringscontract met uw energieleverancier op. De opzegtermijn hiervoor is 30 dagen. Vraag uw leverancier ook om uw aansluitovereenkomst en transportovereenkomst op te zeggen. De opzegtermijn hiervoor is 10 werkdagen.

Wat kost het meeste gas in huis?

Verwarmen

Veruit het grootste deel van het aardgasverbruik in huis, ongeveer drie kwart, gaat op aan verwarming. De nummer één gasslurper is dan ook je cv-ketel, die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt.

Wat is de grootste gasverbruiker in huis?

Verwarming: 75 procent van gasverbruik

Het verwarmen van de woning is verantwoordelijk voor het meeste gasverbruik. Zeker als je een beetje een koukleum bent en in een groot huis woont. Ongeveer 75 procent van het totale gasverbruik gaat op aan verwarming.

Hoeveel hoger wordt mijn gasrekening?

Je betaalt in 2023 ongeveer 0,85 euro per kubieke meter gas en 0,22 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en 21% btw). Voor gas is dat 5 cent hoger dan vorig jaar. Voor stroom is het dit jaar zo'n 7 cent hoger dan vorig jaar. Dit komt doordat er in 2022 tijdelijk een lagere energiebelasting voor stroom was.

Wat betaalt een gemiddeld gezin aan energiekosten 2023?

Bij een gemiddeld energieverbruik (2.479 kWh stroom en 1.169 m3 gas) betaalt een huishouden komend jaar iets meer dan 224 euro per maand, blijkt uit berekeningen van deze site. Totaal stroom en gas: € 2.693,90 in 2023.

Wat als je een vast energiecontract hebt?

Maakt u een afspraak over de energieprijs? Dan hebt u een vast tarief en betaalt u dezelfde prijs voor stroom of gas zolang uw contract loopt. Bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Met een vast tarief hebt u geen voordeel van tussentijdse prijsdalingen, maar ook geen risico als de prijzen stijgen.

Vorige artikel
Kan je luizen voelen?