Broertje Overleden Door Auto Ongeluk 💔 I Podcast #45

Wat als je broer sterft?

Gevraagd door: Nadia Farah  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.3/5 (5 stemmen)

Overleden broer of zus
Je bent de erfgenaam van je broer of zus als die zelf geen erfgenamen in de eerste graad had, dus geen kinderen en geen echtgenoot (of geregistreerd partner). Je broer of zus moet ook geen testament hebben gemaakt, waarin hij of zij andere erfgenamen aanwees.

Hoeveel dagen krijg je als je broer sterft?

Woont je familielid niet in bij jou, dan krijg je enkel de dag van de begrafenis. Deze dagen zijn betaald volgens het aantal uren dat je normaal moet werken die dag. Je werkgever kan een bewijs van het overlijden vragen, maar kan de datum of het verlof zelf niet weigeren.

Wat te doen bij overlijden broer?

Wie zijn de erfgenamen bij het overlijden van een broer of zus?
  1. Kinderen en/of de echtgenoot (of geregistreeerd partner) van uw broer of zus zijn de eerst aangewezen erfgenamen, of (achter)kleinkinderen;
  2. Daarna volgen ouders, broers en zussen en hun afstammelingen.

Wie erft van alleenstaande broer?

Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet. Als er ook geen ouders, broers of zussen waren, dan moet een generatie verder teruggekeken worden: de grootouders en hun nakomelingen.

Hoeveel erven broers en zussen?

De wet bepaalt dat halfbroers en halfzussen slechts de helft van het erfdeel van een volle broer of volle zus krijgen. Ouders mogen nooit minder erven dan een kwart. Het kan gebeuren dat de overledene geen testament heeft opgemaakt. In dat geval bepaalt de wet wie erft.

19 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel successierechten betalen als broer of zus?

Tussen broers en zussen gelden dan weer de volgende tarieven: 20 procent op de schijf tot 12.500 euro. 25 procent op de schijf tussen 12.500,01 en 25.000 euro. 35 procent op de schijf tussen 25.000,01 euro en 75.000 euro.

Wat is het verschil tussen successierechten en erfbelasting?

Erfbelasting is de belasting die je betaalt over de erfenis die je hebt gekregen, als je tenminste meer geld ontvangt dan het bedrag waar een vrijstelling voor geldt. Erfbelasting werd vroeger successierechten genoemd. Deze twee begrippen betekenen dus hetzelfde.

Wie erft van zus?

Eerste groep: kinderen en echtgenoot/geregistreerd partner. Als je kinderen niet meer leven, dan erven je kleinkinderen in hun plaats. Tweede groep: ouders, broers en zussen. Als je broers of zussen niet meer leven, dan erven de kinderen van je broers of zussen in hun plaats.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Die persoon kan ook iemand anders machtigen, maar dat moet dan via een afspraak aan de balie. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Wie erft er als er geen testament is?

Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.

Wie erft eerst ouders of broers en zussen?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Kan je erven van broer?

Je bent de erfgenaam van je broer of zus als die zelf geen erfgenamen in de eerste graad had, dus geen kinderen en geen echtgenoot (of geregistreerd partner). Je broer of zus moet ook geen testament hebben gemaakt, waarin hij of zij andere erfgenamen aanwees.

Wie betaalt de notaris bij erfenis?

De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.

Hoe weet je of je recht hebt op een erfenis?

Informatie over een erfenis kunt u vinden in het boedelregister. Bijvoorbeeld welke notaris (boedelnotaris) de erfenis gedaan heeft. In het boedelregister vindt u ook de verklaringen van erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard of verworpen.

Hoe snel moet je een overlijden melden bij de bank?

Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene. De bank blokkeert dan de rekeningen die op naam staan van de overledene. Er kan dan niets meer van de rekening worden afgeschreven.

Hoe voorkom ik dat ik erfbelasting moet betalen?

Wat kan ik doen om te besparen op de erfbelasting?
  1. Schenken.
  2. Schenken op papier.
  3. Gebruik maken van de WOZ-waarde.
  4. Check jouw huwelijkse voorwaarden.
  5. Stel een goed testament op.
  6. Denk na over wie er erven.
  7. Verspreid jouw erfenis over zoveel mogelijk erfgenamen.
  8. Geef aan een goed doel.

Hoe lang na overlijden moet je erfbelasting betalen?

Uw aangifte erfbelasting moet bij ons binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Deze datum ligt 8 maanden na de overlijdensdatum.

Wie moet overlijden melden bij de bank?

Overlijden van een rekeninghouder (geen en/of rekening, zie hierna) moet u doorgeven aan een bank en andere financiële instellingen zoals creditcardmaatschappijen, verzekeraars, beleggingsinstellingen en pensioenfondsen.

Kan je geld afhalen na overlijden?

Overgebleven rekeninghouder bij gezamenlijke rekening

De nog levende partner mag echter niet onbeperkt geld opnemen van die rekening. De regel is dat u alleen geld mag opnemen tot het bedrag dat u zelf op de bankrekening heeft gestort. U mag dus geen geld opnemen dat de overledene op de rekening heeft gestort.

Wat gebeurt er na de dood met je bankrekening?

De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.

Hoeveel dagen mag je thuis blijven bij overlijden?

Rouwverlof: klein verlet bij overlijden

De wetgeving voorziet dat je alle dagen rouwverlof op een ander ogenblik kan opnemen als je werkgever akkoord gaat. Van de partner of van een kind van de werknemer of van de partner: 10 dagen.

Hoe lang thuis bij sterfgeval?

Concreet heeft de werknemer voortaan recht op 10 dagen rouwverlof bij overlijden van: de echtgenoot/echtgenote of samenwonende partner van de werknemer; een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner.

Is rouwverlof betaald?

Rouwverlof betaald of niet? De dagen van je rouwverlof zijn betaalde afwezigheidsdagen van klein verlet. Dit betekent dat je als werknemer de eerste 3 dagen een gewaarborgd loon krijgt wegens ziekte.

Wie erft het geld?

Echtgenoot en kinderen

De eerste groep bestaat uit de echtgenoot (of geregistreerd partner) en de kinderen. Zij zijn ieder voor een gelijk deel erfgenaam. Bij eerder overlijden van een kind, erven zijn of haar kinderen samen het gedeelte van dat kind.

Vorige artikel
Welke hoestdrank werkt echt?