Een half jaar niet ongesteld?!

Wat als je al 2 maanden niet ongesteld bent geweest?

Gevraagd door: Olaf Kleijse MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (71 stemmen)

De meeste vrouwen worden vanzelf weer ongesteld, vaak binnen enkele maanden, soms pas na een jaar. Gebeurt dat niet, maak dan weer een afspraak met uw huisarts.

Wat als je niet ongesteld wordt maar niet zwanger bent?

Bij het uitblijven van menstruatie, en je bent niet zwanger, is je hormoonhuishouding verstoord. Een verstoorde hormoonhuishouding kan verschillen de oorzaken hebben. Hormonale schommelingen. Hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt.

Hoe kun je je ongesteldheid opwekken?

Het opwekken van de menstruatie gebeurt met het medicijn medroxyprogesteron (Provera®) of norethisteron (Primolut®). U krijgt een kuur voorgeschreven van 7 dagen, 10 mg per dag. Voordat u gaat starten met deze kuur moet u een zwangerschapstest doen. Om zeker te zijn dat u niet zwanger bent.

Hoe lang kan je over tijd zijn?

Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien) Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien.

Hoe lang kunnen je maandstonden uitblijven?

Blijven je maandstonden gedurende een drietal cycli of meer dan 6 maanden weg, dan noemt men dat secundaire amenorree. Dit kan veroorzaakt worden door zwangerschap, intrede van de overgang (menopauze), hormonale problemen in de hersenen of ter hoogte van schildklier of eierstokken.

28 gerelateerde vragen gevonden

Is het erg als je 3 maanden niet ongesteld bent geweest?

Bespreek dit dan met je huisarts. Dan kom je na 6 maanden of 1 jaar weer bij je huisarts. Als je binnen die tijd voor het eerst ongesteld wordt, hoef je niet naar de huisarts te komen. Bijvoorbeeld als je niet wil wachten of je zorgen maakt.

Wat te doen als menstruatie uitblijft?

Gebruik je geen voorbehoedmiddel met hormonen? Dan kan je tijdelijk een hormoon (progestageen) slikken om je ongesteldheid uit te stellen. Neem bijvoorbeeld lynestrenol of norethisteron. Je huisarts schrijft dit voor.

Kan je overtijd zijn en niet zwanger?

Niet ongesteld en niet zwanger

Maar we weten dat er veel redenen kunnen zijn waardoor je niet ongesteld wordt. Zoals door stress, overmatig sporten, over- of ondergewicht, ziekte of onregelmatig slapen kan je menstruatie verlaat zijn. Het is zelfs normaal dat je cyclus soms even verspringt.

Wat voel je in je buik als je zwanger bent?

Je hebt een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel veel vrouwen hebben er last van, ook tijdens het begin van een zwangerschap. Je buik voelt een beetje opgezet en je broek zit minder lekker. Rond de 4e of 5e week van je zwangerschap kan je last krijgen van een opgezette buik.

Kan je zwanger zijn en negatief testen?

Ja, het is mogelijk om een negatieve uitslag op je zwangerschapstest te krijgen terwijl je wél zwanger bent. Dit verschijnsel heet foutnegatief, ofwel vals negatief. Vals negatief komt voor als je de test te vroeg neemt, als je urine te verdund is of als je niet lang genoeg op het resultaat wacht.

Waarom menstruatiepijn maar geen menstruatie?

Ovulatie

Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.

Hoe oud ben je als je ongesteld bent?

Het is heel normaal wanneer je ergens tussen je 10e en 16e verjaardag voor het eerst ongesteld wordt. In Nederland ligt de gemiddelde leeftijd tussen de 13 en de 14 jaar. Als je moeder nog weet wanneer zij haar eerste mentruatie (ongesteldheid) had, dan kan je dat een idee geven wanneer het bij jou komt.

Kun je je menstruatie vervroegen?

Als je de pil slikt, kun je ook je menstruatiecyclus een paar dagen vervroegen. In je gebruikelijke stopweek start je dan 1 of meer dagen eerder met je nieuwe strip. Na de volgende strip las je gewoon weer een stopweek van 4 tot 7 dagen in. Het resultaat is dat je menstruatie nu een paar dagen eerder is.

Hoe weet je of je zwanger bent zonder een test te doen?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Wat als je menstruatie zwart is?

Je hoeft niet in paniek te raken: dit is heel normaal! Het is niet duidelijk waarom dit gebeurt, maar vaak blijft het bloed wat langer op zijn plek zitten en langzaam naar buiten komt. Hierdoor heeft het veel tijd om te oxideren, waardoor het bloed bruinig en zelfs bijna zwart kan worden.

Hoe snel tekenen van zwangerschap?

Vanaf 2 weken zwangerschap kunnen de eerste zwangerschapssymptomen en – kwaaltjes beginnen optreden. Sommige zal je vroeger ervaren, andere later. Vaak lijken deze eerste symptomen ook op ongesteldheidssymptomen waardoor het moeilijk te zeggen is of je zwanger bent of niet.

Waar pijn begin zwangerschap?

Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.

Is je buik warmer als je zwanger bent?

Verhoogde doorbloeding: Je lichaam maakt zo'n 1,5 liter extra bloed aan tijdens de zwangerschap, en ook je bloedvaten worden dunner. Hierdoor raakt je lichaam beter doorbloed, en ook je huid en zweetklieren. Daardoor krijg je het sneller warm en produceren je zweetklieren meer vocht.

Wat moet je doen als je overtijd bent?

Je hoeft niet eerst naar de huisarts. Met een echo-onderzoek is te zien hoeveel dagen overtijd je bent (of hoelang je zwanger bent). Overtijd is het aantal dagen geteld vanaf de dag waarop je ongesteld had moeten worden. Daar hangt van af welke behandeling mogelijk is en wanneer die door kan gaan.

Hoe nooit meer ongesteld worden?

Er zijn verschillende manieren waarop de ongesteldheid verminderd kan worden of weg kan blijven. Er zijn vier mogelijkheden: Anticonceptiepil of pleister of ring.
...
  1. De anticonceptiepil, pleister of ring. ...
  2. De prikpil (Depot provera of Sayana) ...
  3. Het hormoonspiraaltje (Mirena of Kyleena)

Kan je seks hebben als je in de stopweek zit?

In de stopweek kun je niet zwanger worden. Na de stopweek begin je weer met een nieuwe strip. Je begint op dezelfde dag als waarop je de vorige strip bent begonnen. Ook als je dan nog bloedverlies hebt.

Is de prikpil beter dan de pil?

Stop je met de prikpil? Dan kan het zes tot twaalf maanden duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt. Dit is anders dan bij het gebruik van de anticonceptiepil, waarbij je als je stopt meestal meteen weer je normale menstruatie krijgt en dus meteen zwanger kunt worden.

Kan stress je menstruatie uitstellen?

Het komt vaak voor dat stress een onregelmatige cyclus veroorzaakt, dus trek niet direct conclusies als je te laat of te vroeg menstrueert of zelfs een maand overslaat tijdens een stressvolle periode. Er is voor vrouwen zelfs een verband gevonden tussen het hebben van een stressvolle carrière en korte cyclus.

Wat als je op je 16e nog niet ongesteld bent?

Als je voor je 16e nog niet ongesteld bent geweest of als je langere tijd niet ongesteld bent geweest, is er meestal geen reden voor zorgen. Soms kan er toch een medische oorzaak zijn. Het is dus belangrijk om dit te laten controleren bij je huisarts of gynaecoloog.

Hoe merk je dat je dochter ongesteld wordt?

Sommige meisjes kunnen vlak voor en tijdens de menstruatie sneller gaan huilen of prikkelbaar en chagrijnig worden. Ook kunnen ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug. Je kunt je dochter ook tips geven tegen menstruatiepijn. Ook hiervoor kun je de pubergids gebruiken.

Vorige artikel
Wat te eten bij luie darmen?