Wat als de erfenis niet eerlijk verdeeld wordt?
Gevraagd door: Dana Kuijpers LLM | Laatste update: 15 november 2023Score: 4.6/5 (71 stemmen)
Als jullie het onderling niet eens kunnen worden over de verdeling, kan iedere erfgenaam bij de rechter een verdeling afdwingen. Niet verdelen is geen optie. Uiteindelijk zal de nalatenschap toch echt afgewikkeld moeten worden.
Wie controleert verdeling erfenis?
het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.
Wat te doen bij onenigheid erfenis?
Hoe handel ik de erfenis af als er ruzie in de familie is? Als er ruzie is in de familie kan het afhandelen van een erfenis langer duren. Zeker als er een verklaring van erfrecht nodig is. In sommige gevallen kunt u de kantonrechter om vervangende toestemming vragen.
Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?
Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.
Hoelang kun je een verdeling van de erfenis tegenhouden?
Verdeling erfenis tegenhouden, gegronde reden
Kan de weigerachtige erfgenaam bij de kantonrechter inderdaad de verdeling van de erfenis tegenhouden, dan kan de rechter de verdeling uitstellen voor een periode van 3 jaar. Soms kan het langer duren dan één termijn van 3 jaar.
Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?
Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.
Kan je een erfenis opeisen?
Wat is de legitieme portie? De kinderen hebben een bijzondere positie in het erfrecht. Ook als de ouder in zijn of haar testament heeft vastgelegd dat je onterfd wordt, mag je een deel van de erfenis opeisen. Dit deel heet de legitieme portie en bestaat alleen uit geld, nooit uit spullen van de overledene.
Kan bewindvoerder erfenis opeisen?
Onder bewind kun je niet zelf een erfenis ontvangen. Iemand die onder bewind staat is namelijk niet zelfstandig bevoegd om hier een beslissing over te nemen. De bewindvoerder beslist voor de erfgenaam. Om die erfgenaam te beschermen kan de bewindvoerder niet zuiver aanvaarden.
Wie bepaalt de erfenis?
In een testament bepaalt de overledene wie de erfgenamen zijn en welk deel van de erfenis zij krijgen. Erfgenamen kunnen familieleden zijn, maar ook vrienden, kennissen of een goed doel. De overleden persoon kan in het testament ook wettelijke erfgenamen hebben onterfd.
Wie is gemachtigd na overlijden?
Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
Wat als 1 erfgenaam niet wil verkopen?
Om een geërfde woning te verkopen, moeten alle erfgenamen akkoord gaan met de verkoop. Wanneer één van de erfgenamen de verkoop weigert, kan de woonst niet verkocht worden. In dat geval moet je onderling een overeenkomst afsluiten.
Wat gebeurt er als iemand een erfenis weigert?
Erfenis weigeren
U bent dan niet verantwoordelijk voor de nalatenschap. En ook niet betrokken bij de afhandeling van de erfenis. U ontvangt niets, maar u hoeft ook geen schulden te betalen. Let op: door de erfenis te weigeren, kunnen uw kinderen erfgenaam worden.
Wat als er een erfgenaam niet wil tekenen?
Als een erfgenaam niet wenst mee te werken, dan kan de rechter worden gevraagd de verdeling van de nalatenschap vast te stellen. De rechter gaat dan bepalen wie welke goederen krijgt en welke overbedelingsvorderingen betaald moeten worden.
Kan een erfenis in delen worden uitgekeerd?
Eerst nadat er overeenstemming bestaat over de verdeling van de erfenis of de rechter de verdeling heeft vastgesteld, kan de erfenis worden uitbetaald. Het hoeft overigens niet zo te zijn dat een erfenis altijd in geld wordt uitbetaald. Er kunnen ook goederen worden toebedeeld aan een erfgenaam.
Kun je schuld erfenis weigeren?
Bij een negatieve nalatenschap kunt u de erfenis verwerpen. Verwerpt u een erfenis? Dan bent u geen erfgenaam meer en krijgt u niks uit de erfenis. Daar staat tegenover dat u niet aansprakelijk bent voor betaling van schulden uit de erfenis.
Hoe lang heb je recht op een erfenis?
Dit wordt ook wel de verjaringstermijn genoemd. De verjaringstermijn gaat in op het moment dat de erflater is overleden en je erfgenaam bent geworden. Je moet het kindsdeel dus binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater opeisen.
Wat valt onder spullen voor de erfenis?
De erfenis (nalatenschap) is het totaal aan bezittingen en schulden dat iemand na zijn overlijden nalaat. Degene aan wie de erfenis nagelaten wordt, heet erfgenaam. Een erfgenaam kan familie zijn, maar bijvoorbeeld ook een kennis of stichting. Er kunnen één of meer erfgenamen zijn.
Kan ik mijn kindsdeel opeisen?
Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.
Hoeveel mag een bewindvoerder in rekening brengen?
Het bedrag mag niet hoger zijn dan drie procent van de inkomsten van de beschermde persoon. Hierbij wordt rekening gehouden met het beheerde vermogen, alsook met de geleverde prestaties door de bewindvoerder.
Wat mag een bewindvoerder niet weigeren?
Een bewindvoerder beslist enkel over uw financiën. Een bewindvoerder mag dus geen paspoort aanvragen, inschrijven bij de gemeente of een woonruimte of werk voor een cliënt zoeken. Leefgeld inhouden kan onder bepaalde omstandigheden wel, indien dit nodig is om primaire vaste lasten te betalen, zoals huur.
Wat zijn de nadelen van bewindvoering?
Nadelen bewindvoering op goederen
Alle bezittingen worden bevroren. U mag niets uit uw interieur verkopen en uw heeft geen controle meer over bankrekeningen of inkomsten. Niet iedereen snapt de vergaande gevolgen van bewindvoering.
Wat is het minimale kindsdeel bij een erfenis?
Legitieme portie
Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen.
Kan je de erfenis van je ouders weigeren?
Verwerpen kan je doen op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg waar de overledene zijn woonplaats had of bij de notaris. Je kan de erfenis pas aanvaarden of verwerpen na het overlijden. Je kan dus vóór de dood van je ouders niet beslissen of je hun erfenis wil of niet.
Hoe wordt een erfenis uitbetaald?
Over de nalatenschap moet je namelijk in de meeste gevallen belasting afdragen. Daarna moeten alle rekeningen betaald worden, bijvoorbeeld voor de notaris, de executeur en eventuele rechtbankkosten. Het geld dat overblijft, wordt vervolgens uitbetaald aan de erfgenamen.
Hoe gevaarlijk is baarmoederkanker?
Hoe snel groeit baarmoederkanker?