Versiespreekuur - Jeroen Bosch Ziekenhuis

Wat als baby dwars ligt?

Gevraagd door: Olivia Kriens  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (18 stemmen)

Als de baby dwars blijft liggen, kan hij natuurlijk niet normaal geboren worden. De gynaecoloog of verloskundige/versiekundige zal dan ook proberen om het kind te draaien in lengterichting. Als dit niet lukt zal er een keizersnede moeten plaatsvinden.

Wat als je baby dwars ligt?

Ligt je baby na 36 weken nog in een dwarsligging en is er tijdens de echo geen aanwijsbare reden gevonden waarom je baby dwarsligt, dan kan een gynaecoloog of getrainde verloskundige je baby met zijn of haar handen proberen te draaien. Dit heet uitwendige versie.

Hoe kan ik de ligging van de baby voelen?

Ligging van je kindje

Dit doet de verloskundige wederom door voorzichtig op verschillende plekken in je buik te drukken, ook wel de Leopold-handgrepen genoemd. Door te voelen hoeveel weerstand je buik op bepaalde plekken heeft, kan de verloskundige bepalen hoe je kindje ligt.

Hoe voelt het als een baby draait?

Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.

Hoe lang kan een baby nog draaien?

Vaak draait een baby tot 36 weken ook nog zelf. Als dat niet gebeurt, kan de arts dit proberen. Dat lukt vaak wel als er veel vruchtwater is. Maar als een baby makkelijk draait, is er ook een kans dat het weer terug draait in stuitligging.

19 gerelateerde vragen gevonden

Kan een baby met 36 weken nog draaien?

Wanneer wordt de stuitligging gedraaid? Voor 36 weken zwangerschapsduur draaien veel kinderen zelf nog tot een hoofdligging. Het is dan ook verstandig pas na deze termijn het kind te draaien. Soms wordt het advies gegeven iets eerder of later te draaien, meestal afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater.

Kan je kind met 38 weken nog draaien?

Tot de 34e of 35e week, een beetje afhankelijk natuurlijk van de grootte van de baby en de ruimte in de baarmoeder, kan de baby nog zelf draaien. Daarna wordt dat lastiger. Er is steeds minder ruimte om te bewegen. De kans dat je baby na 36 weken nog spontaan draait is niet zo groot meer.

Waar voel je beweging bij stuitligging?

Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.

Wat voel je als je baby niet meer leeft?

Er is sprake van een missed abortion als de embryo of foetus niet meer leeft, zonder dat je dit in de gaten hebt. De meest gangbare symptomen van een miskraam zoals heftige krampen en bloedverlies, blijven dus uit.

Hoe weet je of je baby is ingedaald?

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.

Hoe kan ik mijn baby laten bewegen in mijn buik?

Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.

Wat is AAV ligging?

De spildraai doet het achterhoofd, dat bij het begin van de indaling min of meer dwars staat, naar voren draaien, zodat de normale geboorte achterhoofdsligging achterhoofd voor ontstaat. Een gestoorde spildraai resulteert in een achterhoofdsligging achterhoofd achter. Deze liggingsafwijking doet de bevalling stagneren.

Hoe baby voelen in buik?

Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zul je iedere dag je baby kunnen voelen bewegen.

Is Dwarsligging gevaarlijk?

Een risico bij een dwarsligging is het uitzakken van de navelstreng als de vliezen breken. Advies: Als je baby dwars ligt aan het eind van de zwangerschap, dan moet je als je vliezen breken direct gaan liggen. Dit ter voorkoming van het uitzakken van de navelstreng.

Hoe lang laat je een baby wakker in bed liggen?

6-12 weken een tot maximaal anderhalf uur. 3-5 maanden anderhalf tot twee uur. Hoe ouder het kind wordt, hoe langer de wakker tijd.

Kan een baby nog draaien na indalen?

Het indalen van je kind heeft voordelen: De baby kan nog moeilijk helemaal omkeren. Ligt het dus al mooi met het hoofdje in je bekken, dan is de kans op stuitligging erg klein. De baby kan nog wel 'om de as draaien' en dus op zijn/haar andere zijtje gaan liggen.

Hoe weet je dat je niet meer zwanger bent?

Het duidelijkste teken dat je zwanger bent is nog altijd het uitblijven van de menstruatie, en als je helemaal zeker wilt zijn, doe een zwangerschapstest. Blijven de klachten en weet je niet of je zwanger bent, ga even langs je huisarts.

Kan het hartje zomaar stoppen?

Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het embryo waardoor de groei stopt, het hartje niet meer klopt en het kindje wordt afgestoten, soms vrij vlot nadat het hartje niet meer klopt, maar soms duurt het nog enige tijd.

Hoe groot is de kans dat het hartje niet klopt?

Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.

Hoe herken je stuitligging?

Verschillende soorten stuitligging

Voetligging: de baby ligt met 1 of beide benen gestrekt naar beneden. 1 of beide voeten liggen dan lager dan de billen. Half onvolkomen stuitligging. 1 been ligt gestrekt naar boven en het andere been ligt gebogen naar beneden.

Welke week keizersnede bij stuitligging?

Soms moet de keizersnede erg vroeg in de zwangerschap worden gepland om een spontane bevalling te voorkomen. Dan kan het kind longproblemen krijgen, waarvoor opname op de couveuseafdeling noodzakelijk is. Daarom doet men bij een stuitligging pas een keizersnede vanaf 39 weken zwangerschap.

Kan je baby tegen je blaas trappen?

Naarmate de baby ontwikkelt gedurende de zwangerschap, ontwikkelen ook zijn spieren mee. Hierdoor kan hij steeds meer en meer bewegingen maken en kan de intensiteit van de schopjes toenemen. Op het einde van de zwangerschap kan de baby wel eens schoppen tegen je blaas of maag, wat natuurlijk minder aangenaam is.

Welke leeftijd rollen baby om?

Er zijn twee manieren waarop je baby kan omrollen. Van rug naar buik en van buik naar rug. Vaak beginnen ze met het rollen, van de rug naar de zij. Gemiddeld rollen de meeste baby's volledig om tussen 5,5 maand en 9 maanden.

Wat kun je zelf doen om je baby te draaien?

Ruimte in de buik creëren, spanning rond de baarmoeder en bekkeningang wegnemen, zodat de baby de ruimte en de mogelijkheid krijgt om ZELF te draaien. En die ruimte creëren is uitermate belangrijk.

Waarom draait mijn baby niet?

Na 36 weken is de kans dat je baby uit zichzelf draait nog maar 8%. Je baby wordt steeds groter en de hoeveelheid vruchtwater neemt af. Als jouw baby dan nog met z'n koppie de verkeerde kant op ligt, word je doorverwezen naar de gynaecoloog of verloskundige voor een 'versie' (draaipoging).