Hoe werkt Rondom Zwanger? Alle zorg rondom jouw zwangerschap!

Waaruit bestaat de ketenzorg rondom een zwangere barende en kraamvrouw?

Gevraagd door: mr. Jayson de Haan  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (14 stemmen)

Wanneer een zwangere vrouw ervoor kiest haar kind poliklinisch onder begeleiding van de eigen verloskundige te krijgen, zal een kraamverzorgster het echtpaar begeleiden tijdens de bevalling en de verloskundige assisteren. De kraamverzorgster neemt daarna de zorg voor moeder en kind in de thuissituatie op zich.

Wat is integrale geboortezorg?

Met 'integrale geboortezorg' wordt het gehele traject van zorg bedoeld, vanaf de preconceptiefase tot en met de eerste 6 weken na de geboorte, inclusief de samenwerking met of de overdracht naar kraamzorg, jeugdgezondheidszorg en huisarts, of op indicatie de overdracht of verwijzing naar andere zorgverleners, zoals de ...

Wat is Partusondersteuning?

Partusondersteuning heeft betrekking op de ondersteuning tijdens de latente en actieve fase van de baring. De partusassistentie is geregeld in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg en heeft daarmee een verplichtend karakter. Vervroegde partusondersteuning kan gewenst zijn.

Waaruit bestaat de zorg voor de kraamvrouw?

Zij assisteert de verloskundige tijdens de geboorte van je kindje en ondersteunt jou en je partner waar nodig. In de eerste week na de bevalling kan zij een luisterend oor zijn bij de verwerking van de geboorte en zorgt ze voor jou en je kindje. Ook begeleidt ze je bij de voeding van de baby.

Wat is prenatale zorg?

alle zorg en het geheel van medische en paramedische voorzieningen dat zich vanaf de conceptie tot aan het moment van de geboorte uitstrekt, met als doel het controleren van aanstaande moeder en foetus om een optimale zwangerschap en geboorte te bereiken.

39 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een prenataal?

Prenataal betekent 'voor de geboorte'. Prenataal onderzoek gebeurt dan ook tijdens de zwangerschap.

Hoeveel zwangerschapscontroles?

Meestal zijn er elke 4 weken controles in de 1e helft van de zwangerschap. Dit worden er steeds meer. Aan het einde van je zwangerschap kom je wekelijks op controle. Soms zijn er meer of minder controles nodig.

Wie is een kraamvrouw?

v. (-en), vrouw die kort geleden bevallen is en nog rust moet houden in het kraambed.

Waar moet een kraamkamer aan voldoen?

De grootte van het vertrek is niet van belang, maar je kraamkamer behoort wel aan een aantal voorwaarden te voldoen: Je moet – indien nodig – snel vervoerd kunnen worden naar het ziekenhuis. Zorg dat je niet meer dan twee trappen of een zeer steile trap af moet, beval in dat geval op de begane grond.

Welke observaties voer je uit bij een kraamvrouw direct na de bevalling?

Na een bevalling wordt aandrang soms niet gevoeld. Laat de kraamvrouw daarom rustig op het toilet zitten en wachten op wat komen gaat. Laat de kraan lopen of laat de kraamvrouw tijdens het douchen plassen. Waarschuw de verloskundige als het urineren niet binnen 6 uur postpartum lukt.

Wat is het doel van vervroegde Partusondersteuning?

Biedt continue begeleiding in de vroege fase van de bevalling en begeleiding bij de bevalling, zowel in de thuissituatie als in een geboortecentrum of ziekenhuis; • Coacht, begeleidt en observeert de zorgvrager vanaf het begin van de bevalling; • Observeert, signaleert en rapporteert aan de verloskundige over de ...

Waarom vervroegde Partusondersteuning?

De kraamverzorgende biedt je vooral emotionele ondersteuning tijdens je bevalling. Dit gebeurt door rustig en aandachtig aanwezig te zijn of om je te helpen op een positieve manier de weeën op te vangen. Een veilige ontspannende omgeving bevordert het normale verloop van de bevalling.

Wat is vervroegde Partusassistentie?

Vroegtijdige inzet partusassistentie

Indien gewenst, kun je vragen of de kraamverzorgende eerder aanwezig kan zijn bij de bevalling. Dit noemen we vroegtijdige inzet partusassistentie en houdt in dat je al vóór de thuisbevalling kunt bellen voor kraamzorg.

Wat is de integrale bekostiging?

Met integrale bekostiging wordt een zorgprogramma of een zorgketen bekostigd. Met een integraal tarief ontvangen alle zorgaanbieders samen voor alle zorgactiviteiten één tarief per cliënt. Dat noemen we integrale bekostiging of ketenbekostiging.

Wat is monodisciplinaire bekostiging?

De monodisciplinaire bekostiging stimuleert monodisciplinair werken en versterkt organisatiebelangen. Het belemmert de samenwerking. Juist in de geboortezorg, waar vrijwel alle cliënten door verschillende professionals en organisaties worden geholpen, is dit onwenselijk.

Hoeveel mensen mogen er bij de bevalling aanwezig zijn?

De bevalling

Thuis of in het ziekenhuis. Er mag meestal 1 persoon bij de bevalling zijn. Bijvoorbeeld je man, je zus of een vriendin. Soms mogen er twee personen bij zijn.

Hoeveel mensen bevalling?

Voor de rust en ook voor de voortgang van de bevalling is het beter het aantal mensen bij de bevalling te beperken tot maximaal twee; in de meeste gevallen uw partner en soms nog een extra persoon.

Hoe warm Kamer bevalling?

De kraam- en de babykamer moeten tijdens de bevalling goed op temperatuur zijn (23-24º C) en de ramen moeten gesloten zijn. Als je in korte tijd de temperatuur boven flink moet opstoken kun je in de ruimte waar de thermostaat zit de verwarmingen even dichtdraaien zodat het in de andere ruimtes goed warm gestookt wordt.

Hoe lang ben je een kraamvrouw?

Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Licha- melijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar. Het is belangrijk om in de kraamperiode voldoende rust te nemen.

Hoelang is een Kraamweek?

De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamperiode. In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezien om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgende doet controles, geeft ondersteuning bij de voeding en zorgt voor rust en regelmaat.

Wat is Kraamweek?

De eerste 8 dagen na de bevalling wordt het kraambed genoemd. Dit is een bijzondere periode waarin jullie de baby leren kennen; een intense en emotionele week. Een baby wordt helaas niet geboren met een gebruiksaanwijzing, daardoor is het de eerste week zoeken naar de behoeftes van de baby.

Hoeveel afspraken gynaecoloog?

Verloop. Tot 30 weken komt u 1 keer om de 4 tot 6 weken op controle, al of niet gecombineerd met een raadpleging bij uw huisarts of vroedvrouw. Vanaf 30 weken komt u meestal om de 2 tot 3 weken. Na 36 weken zwangerschap komt u (2-)wekelijks.

Hoeveel controles einde zwangerschap?

Bij een gezonde zwangerschap van 40 weken gaat u gemiddeld dertien keer op controle bij de verloskundige. De eerste 24 weken van uw zwangerschap gaat u om de vier weken.

Wat is een verdikte nekplooi?

De plooi die op de echo wordt gezien is niet een echte plooi in de huid maar een tijdelijke ophoping van vocht onder de huid die bij elke foetus kan worden aangetoond. Een verdikte nekplooi (meer dan 3 mm) op de echo kan duiden op een chromosoomafwijking, waarvan het syndroom van Down de meest voorkomende is.

Wat is prenatale en postnatale?

In deze studie werd onderzocht in hoeverre pre- (tijdens de zwangerschap), peri- (tijdens de bevalling) en postnatale (na de geboorte) risicofactoren en uitkomsten op de 3D- taak gerelateerd zijn aan ASS en angststoornissen.