Waarom zou je stoppen met de pil?
Gevraagd door: Noud Kuipers | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.4/5 (70 stemmen)
Gewichtstoename, depressieve gevoelens en een laag libido. Een greep uit de lijst van bijwerkingen die de anticonceptiepil kan veroorzaken. Steeds meer vrouwen kiezen er dan ook voor om te stoppen met de pil. Maar wist je dat ontpillen ook tot vervelende klachten kan leiden?
Waarom zou ik stoppen met de pil?
Waarom stoppen mensen met de pil? Afgezien zien van het proberen zwanger te worden, stoppen sommige vrouwen met het gebruik van hormonale anticonceptie vanwege de bijwerkingen en het effect op hun lichaam en mentale gezondheid. Eén van de grootste bijwerkingen is het negatieve effect van de pil op je libido.
Kun je stoppen met de pil wanneer je wil?
Ja. Je kan op elk moment stoppen met de pil. Je bent dan wel meteen niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Kun je afvallen als je stopt met de pil?
In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.
Hoelang na stoppen pil Merk je verschil?
Het duurt ongeveer een maand voordat alle hormonen van de pil uit je lichaam zijn. Maar het kan veel langer duren voordat je lichaam haar hormoonhuishouding weer normaal heeft en er een eisprong optreedt. Gedurende een aantal maanden, tot wel een jaar, kan je menstruatie erg onregelmatig zijn.
Hoe voel je je na stoppen met pil?
Buikpijn na stoppen met de pil
Veel vrouwen ervaren een heftigere menstruatie met pijn in de onderbuik en PMS na het stoppen met de pil. PMS is een veelgehoord symptoom van ontpillen en wordt vaak veroorzaakt door een oestrogeendominantie of progesterontekort.
Hoe voel je je als je stopt met de pil?
Als je stopt met de pil word je binnen enkele maanden vanzelf weer ongesteld. Het precieze moment verschilt per persoon. Sommige vrouwen worden pas na een jaar weer ongesteld. Dat je niet meteen ongesteld wordt, betekent niet dat je niet meer vruchtbaar bent.
Wat doet de pil met je emoties?
Het is al bekend dat vrouwen last kunnen krijgen van een stemmingswisselingen of een depressieve stemming bij gebruik van de pil. Uit de meldingen blijkt dat er ook andere psychische klachten kunnen ontstaan, zoals angst- en paniekklachten en slaapproblemen.
Kun je een depressie krijgen als je stopt met de pil?
Veel vrouwen vragen zich af of de pil hen depressief maakt. Dit is al vaak onderzocht, maar voorlopig vinden onderzoekers geen duidelijk verband in vergelijkende studies. Een nieuwe studie bij jonge vrouwen brengt daar geen verandering in, tenzij bij meisjes van 16 jaar.
Wat doet de pil met een vrouw?
De hormonen in de pil zorgen dat er juist géén eicel vrijkomt. Ze zogen er ook voor dat de baarmoederwand ongeschikt is voor het innestelen van een bevruchte eicel. Bovendien wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen minder goed in de baarmoeder kunnen doordringen.
Wat is beter dan de pil?
De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.
Kan je zomaar stoppen met de pil en weer beginnen?
Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken. Sommige meisjes doen dit omdat ze dan minder last hebben van bloedverlies.
Wat is beter de pil of een spiraal?
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
Kun je een spiraal voelen als man?
Een enkele keer kan je partner tijdens de gemeenschap de draadjes voelen. Als dit elke keer bij de gemeenschap wordt gevoeld dan vragen we je een afspraak te maken zodat we de draadjes korter kunnen knippen. Zakt het spiraal te veel dan kan dit klachten geven als krampen, pijn en uitstoting.
Welke anticonceptie geen depressie?
Natuurlijk hoeft u geen depressie te hebben om te kiezen voor anticonceptie zonder hormonen. Misschien voelt u uzelf simpelweg prettiger bij het feit dat u anticonceptie heeft zonder hormonen. Het koperspiraaltje, een sterilisatie en de barrièremethode zijn de enige anticonceptie die geen hormonen bevatten.
Kan je seks hebben als je in de stopweek zit?
In de stopweek kun je niet zwanger worden. Na de stopweek begin je weer met een nieuwe strip. Je begint op dezelfde dag als waarop je de vorige strip bent begonnen. Ook als je dan nog bloedverlies hebt.
Hoeveel procent van de vrouwen gebruikt de pil?
Pil meest gebruikte middel
De anticonceptiepil is verreweg het meest gebruikte anticonceptiemiddel. 42 procent van de vrouwen (16–49 jaar) gebruikt de pil. Een kwart van de vrouwen gebruikt andere methoden voor anticonceptie, zoals sterilisatie, gebruik van condoom, spiraaltje en dergelijke.
Wat voor vragen stelt de dokter als je aan de pil wil?
Je arts zal wel vragen stellen over je medische en seksuele voorgeschiedenis, die belangrijk zijn om uit te zoeken wat voor jou een goede vorm van anticonceptie is. Die vragen kunnen gaan over geneesmiddelen die je neemt, je seksuele voorgeschiedenis en levensgewoonten zoals roken en voeding.
Is het gezond om je pil door te nemen?
Conclusie. Je mag de pil (of pleister of vaginale ring) gewoon doornemen zonder hormoonvrije periode. Voor sommige vrouwen met ernstige menstruatiegebonden klachten kan dit een hele opluchting zijn. De maandelijkse bloeding in de pilvrije week is niet nodig om gezond te blijven.
Wat is de meest gezonde anticonceptie?
Condooms. Condooms zijn geweldig. Want als je ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn, beschermen ze je betrouwbaar tegen een ongewenste zwangerschap, zónder te knoeien met je gezondheid.
Wat is Pilmoeheid?
Vrouwen zijn kritischer gaan denken over de impact van hormonen op lijf en leven en zoeken alternatieven om een zwangerschap te voorkomen. De pil, eens geroemd vanwege de seksuele vrijheid die het vrouwen opleverde, verliest aan populariteit. Al sinds de milleniumwissel wordt er door media gesproken over pilmoeheid.
Heeft de pil invloed op je humeur?
Omdat de pil deze hormonen onderdrukt, ligt het voor de hand dat anticonceptie iets verandert aan de manier waarop we emoties ervaren. Dat blijkt wel uit het feit dat vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen zich vaak beter voelen door orale anticonceptie, omdat het de hormoonschommelingen afvlakt.
Hoe slecht is anticonceptie voor je?
Als je de pil gebruikt, kunnen bloedklonters ontstaan in een ader (bijvoorbeeld in de benen). Als zulke klonters in de longen geraken, kan dat leiden tot veneuze trombose of pulmonaire embolie. Het risico is het grootst in het 1e jaar van het pilgebruik, maar blijft licht verhoogd zolang je de pil gebruikt.
Hoe lang duurt eerste menstruatie na stoppen pil?
Nadat je stopt met de pil zijn de hormoonniveaus in je bloed na een paar dagen al weer terug naar normaal. Je eigen cyclus komt dan weer op gang. Sommige vrouwen denken dat de hormonen van de pil eerst een tijdje moeten "uitwerken", maar dat is een fabeltje en dus niet waar.
Wat is natuurlijke anticonceptie?
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd. Of je gebruikt op vruchtbare dagen een condoom of pessarium.
Heeft een kind een eigen kamer nodig?
Kun je een ontsteking zien op een röntgenfoto?