Gordelcampagne

Waarom zit er een lusje aan een gordel?

Gevraagd door: Bo Scholten  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (44 stemmen)

De lus dient in sommige gevallen als 'energy management loop'. Bij zo'n lus scheuren de stiksels bij een botsing, waardoor de passagier niet in één keer stil komt te zitten in de gordel, maar er een soort remmend effect optreedt.

Is het veilig als de gordel strak om je lijf zit?

Een autogordel die strak op het lichaam zit op het moment van en botsing blokkeert veel sneller. Je hebt meer kans op ernstige verwondingen aan je organen bij het dragen van een winterjas zegt ANWB. Belangrijk is dat dit niet alleen geldt bij de bestuurder of bijrijder of zelfs de personen achterin.

Hoe heet dat ding waar je je gordel in doet?

De gangbare naam is gordelhouder (zo noemt men het vaak op fora) en soms noemt men het ook wel adapter.

Wat is een gordelverklikker?

Tegenwoordig worden alle veiligheidsgordels bij de voorstoelen voorzien van een gordelspanner. Deze gordelspanner zal de gordel strak trekken wanneer er een frontale of zijdelingse aanrijding (onder een hoek van max. 30 graden gerekend vanaf de hartlijn door de auto) plaatsvindt.

Is een gordel achterin verplicht?

U moet altijd een autogordel gebruiken als uw zitplaats een autogordel heeft. Dit geldt zowel voorin als achterin een auto of ander voertuig.

33 gerelateerde vragen gevonden

Waarom hoeven taxi chauffeurs geen gordel om?

Deze uitzondering voor taxichauffeurs is gemaakt om ze bij onvoorspelbare ritten minder kwetsbaar te maken voor overvallen. Met de gordel om heeft een taxichauffeur te weinig bewegingsvrijheid om zich tegen opdringerige klanten te kunnen verdedigen, zo stelt het Openbaar Ministerie.

Waarom hoef je geen gordel om in de trein?

Het wordt vanwege het vele in- en uitstappen als 'niet praktisch' beschouwd om passagiers te verplichten gordels te dragen. Ook zouden gordels staanplaatsen onmogelijk maken en zo ten nadele zijn van de vervoerscapaciteit van het openbaar vervoer [20]. De gordelplicht geldt wel in andere bussen en touringcars.

Is het verstandig om je autogordel los te maken als je dicht langs het water rijdt?

Probeer als je te water raakt zo snel mogelijk uit je auto te komen. Blijf rustig, doe direct je gordel los en je raam open. Als je het raam niet open krijgt, sla hem dan in met een lifehammer. Verwijder met bijvoorbeeld een handtas eventuele glassplinters en verlaat de auto.''

Is een gordel die pluist toegestaan?

Een gordel mag geen beschadigingen vertonen die de sterkte in gevaar brengt. Daar elke beschadiging de sterkte in gevaar brengt, mag er in feite geen enkele beschadiging aan de gordel zijn. Alleen het licht pluizen langs de randen door veelvuldig gebruik wordt niet gezien als een beschadiging.

Hoe hoog is de boete voor rijden zonder gordel?

Het dragen van een autogordel is verplicht. Het niet dragen van een autogordel worden gesanctioneerd met een boete van 149 euro. Dat is inclusief administratiekosten (feitcodes R533; R535f t/m R535k; R535m; R535o t/m R535s).

Wie moet er geen gordel dragen?

Legaal autorijden zonder gordel

als taxichauffeur minstens één klant vervoert. als postbode vaak moet stoppen tijdens je ronde. als ambulancier, politieagent of brandweer op weg bent naar een dringende interventie. plaatsneemt in een voertuig zonder veiligheidsgordels (bijvoorbeeld een oldtimer of autobus)

Hoe sterk is een gordel?

Veiligheid van autogordels

Als je een autogordel draagt, vermindert de kans op dodelijk letsel met 30 tot 40%. Kinderzitjes hebben een nog hoger effect, bij kinderzitjes vermindert dit zelfs met 50%! Er zijn al 9000 levens gered sinds de introductie van de autogordel.

Hoe zit je gordel goed?

De heupgordel moet altijd onder de buik lopen, over de heupen. En dus niet over de buik. De borstgordel moet over de schouder lopen, tussen de borsten door en langs de zijkant van de buik. Ook deze gordel mag dus niet over de buik lopen.

Hoe lang moet je zijn om een gordel te dragen?

Kinderen vanaf 1,35m en volwassenen moeten gebruik maken van de veiligheidsgordel. Het is niet toegestaan meer personen te vervoeren dan dat er zitplaatsen in de auto aanwezig zijn. Op het kenteken staat aangegeven hoeveel zitplaatsen de auto heeft.

Hoe lang moet je zijn voor gordel?

In taxi's zonder autokinderzitje mag u kinderen tot 1.35 meter vervoeren op de achterbank. Kinderen vanaf 3 jaar moeten een autogordel om. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen op schoot.

Hoeveel meer kans heb je om te overleven bij een ongeval als je je gordel draagt?

De autogordel redt levens. Veilig Verkeer Nederland heeft berekend dat er jaarlijks honderd doden en 10.000 gewonden minder zijn doordat vrijwel iedereen de autogordel om heeft. En volgens het Openbaar Ministerie hebben automobilisten die hun gordel dragen 40 procent minder kans om gewond te raken bij een aanrijding.

Is een 3 punts gordel verplicht?

Waarbij ik wil opmerken dat een 2-punts of 3-punts gordel dan weer te verkiezen valt boven het hebben van géén gordel, ook als dit niet verplicht is. Uiteraard is de kwaliteit van de bevestigingspunten ook van belang voor de veiligheid van de gordels.

Wat kost een nieuwe gordel?

Laat u onze Universele autogordel via een universele garage uitvoeren dan bent u ongeveer € 150,- tot € 200,- kwijt. Hangt wel sterk af van de duur van inbouw, dit is heel verschillend per auto.

Is gordel in tractor verplicht?

Het dragen van een gordel is vanaf 1 januari 2020 in vierwielige trekkers verplicht. Deze verplichting geldt alleen als je bekneld zou kunnen raken.

Kun je onder water de deuren van je auto open krijgen?

Zijruit of portier openen

Als ook dat niet lukt ga je over op plan B: het portier. Wacht dan totdat de auto grotendeels onder water is. Op dit moment is de druk binnen en buiten de auto namelijk gelijk aan elkaar waardoor je het portier kunt openen.

Hoeveel mensen mogen er op de achterbank?

Hoeveel personen mogen op de achterbank van de auto? Het aantal personen op de achterbank wordt bepaald door het aantal autogordels in de auto. Sinds 1 mei 2008 mogen er niet meer personen op de bank zitten dan dat er autogordels zijn.

Wat te doen als auto zinkt?

Auto in het water? Dit moet u doen
  1. Ga zo snel mogelijk uit de auto. Klinkt meer dan logisch, maar veel mensen denken dat ze moeten wachten tot de auto voor het grootste deel gezonken is. ...
  2. Doe de binnen- en buitenverlichting aan. ...
  3. Maak de autogordel los. ...
  4. Doe de zijruit open. ...
  5. Zwem uit de auto.

Waarom moet je een gordel om in het vliegtuig?

De simpele gordel is veilig genoeg

Maar bij een vliegtuigcrash heb je niks aan een gordel, of hij nu twee- of driepunts is. De gordels in het vliegtuig zijn dan ook niet bedoeld voor botsingen, maar om je op je plaats te houden bij turbulentie.

Waarom geen gordel in bus Belgie?

Bij vervoersmaatschappij De Lijn zegt men zich op Europese regelgeving te baseren en die is duidelijk. Wanneer massatransportmiddel zowel uit zit- als staanplaatsen bestaat, is men vrijgesteld van het dragen van de autogordel.

Heeft een bus riemen?

Bussen voor lange reizen worden sinds 1999 gebouwd mét gordels. Pas in maart 2006 werd het verplicht om een gordel om te doen als de bus die had. Tot die tijd konden mensen zelf kiezen. Maar er rijden nog steeds oudere bussen rond die geen gordel hebben.