URINE CULTURE TEST - HOW TO COLLECT URINE SAMPLE

Waarom wordt een Urinekweek afgenomen?

Gevraagd door: Dave Heere  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (69 stemmen)

Doel van het onderzoek
Het doel van een urinekweek is inzicht te verkrijgen in de aard en hoeveelheid van ziekteverwekkende bacteriën in de urineblaas. In een midstroomurine is kans op het vinden van deze bacteriën het grootst.

Waarom urine op kweek blaasontsteking?

De urine wordt op kweek gezet om te bepalen welke bacterie erin zit en wat de gevoeligheid van deze bacterie is voor antibiotica. Als er geen bacteriën worden gevonden kan er een andere oorzaak zijn voor uw klachten.

Wat kan er uit een urineonderzoek komen?

Urineonderzoek wordt gedaan als uw huisarts of verloskundige meer wil weten over de werking van uw nieren of urinewegen. Zo kunnen urineweginfecties worden opgespoord, maar ook nog andere aandoeningen zoals geslachtsziekten (SOA) bij mannen en diabetes (suikerziekte).

Kan huisarts urine op kweek zetten?

Bij onduidelijkheid van een eerste urineonderzoek (stick) kan de huisarts een urinekweek inzetten. De urine wordt dan in een broedstoof geplaatst en eventuele bacterien kunnen dan groeien en zichtbaar worden. Dit onderzoek kan in de praktijk m.b.v. de uricult test.

Hoe lang duurt urine op kweek zetten?

Opmerking: De doorlooptijd is afhankelijk van de uitkomst van de kweek. Soms moeten aanvullende testen worden ingezet om tot een resultaat te komen. 50% van de urinekweken worden binnen 2 dagen gerapporteerd en 95% van de urinekweken worden binnen 5 dagen gerapporteerd.

43 gerelateerde vragen gevonden

Welke waardes zijn afwijkend bij blaasontsteking?

Bij een basische ochtendurine, een pH hoger dan 7, kan er sprake zijn van een urineweginfectie. De aanwezigheid van bacteriën in de urine maakt deze basisch.

Welke bacterie kan blaasontsteking veroorzaken?

Blaasontsteking is een infectie van de blaas. Die kan ontstaan door bacteriën die zich in de blaas nestelen of door een infectie met E. colibacterie die in dikke darm voorkomt.

Wat betekent veel leukocyten in urine?

Een urineweginfectie kan tot hematurie leiden. In dat geval worden in de urine ook ettercellen (witte bloedcellen) aangetroffen. Bij een eenvoudige (lage) urineweginfectie zijn er vaak klachten van frequent en pijnlijk plassen. Gaat het om een opstijgende (hoge) urineweginfectie dan treedt ook koorts op.

Wat betekent het als er eiwit in de urine zit?

Als er wel eiwit in de urine zit, dan is dat vaak een teken van nierschade. Hoe meer eiwit in de urine zit, hoe slechter het met de nieren gesteld is en hoe slechter het in de toekomst met de nieren zal gaan. Als eiwit verloren gaat in de urine, dan zal het lichaam proberen meer eiwit aan te maken.

Wat zijn de symptomen van urineweginfectie?

Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.

Hoe lang duurt Urinekweek huisarts?

De definitieve uitslag van een urinekweek laat gemiddeld 2-4 dagen op zich wachten.

Hoe lang wachten op uitslag urineonderzoek?

De assistente test de urine voor u. De uitslag is dezelfde middag meestal bekend. U kunt hiervoor bellen met de praktijk. Heeft u een blaasontsteking, dan kijken we eerst of deze zonder medicijnen binnen een week over kan gaan.

Wat zijn normale urine uitslagen?

Normale pH van ochtendurine is 5-7, licht zuur tot neutraal. De urine is na een maaltijd vaak basisch, rond een pH van 8, dit komt door een grotere productie van maagsap na de maaltijd. Een zuurdere urine (pH <5) wijst op diarree of diabetes mellitus.

Wat is positief bij blaasontsteking?

Een blaasontsteking kan worden aangetoond bij een combinatie van urineweggerelateerde klachten met een positieve nitriettest, een positieve dipslide (teststrip) of een positief sediment (microscopisch onderzoek).

Is blaasontsteking altijd te zien in urine?

De urine kan onaangenaam ruiken of er troebel uitzien. Soms zit er bloed in de urine. Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u uw urine laten testen bij de huisarts. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en sluit dit goed af.

Wat zijn de symptomen van een nierbekkenontsteking?

Bij een nierbekkenontsteking wordt u plotseling ziek met 1 of meer van deze klachten:
  • hoge koorts (in het begin en bij ouderen is er soms geen koorts)
  • koude rillingen.
  • misselijk zijn.
  • pijn in uw rug of zij, aan 1 of beide kanten.
  • verward zijn bij ouderen (delier)

Wat zijn de eerste symptomen van nierfalen?

Klachten. Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.

Wat voel je als er iets met je nieren is?

Metabole acidose betekent dan ook dat er iets mis is met je nieren. Je kunt last hebben van hoofdpijn, futloosheid, slaperigheid en in ernstige gevallen misselijkheid, overgeven, diarree, uitdroging, verlies van eetlust, slecht groeien of zelfs bewusteloosheid.

Welke kleur urine is niet goed?

Donkergeel, sterke geur

Te veel water drinken is dus niet goed, maar te weinig drinken is dat ook niet. Wie te weinig drinkt, zal zien dat de urine donkergeel of zelfs oranje-achtig kleurt. De geur is ook intenser dan die van lichtere urine. Als u dit bij uzelf opmerkt, kunt u het beste wat extra water drinken.

Is leukemie te zien in urine?

Vaak heeft u een bleke huid, snel last van blauwe plekken, last van plotselinge koorts en bloedingen in huid en slijmvliezen. Ook het tandvlees kan gaan bloeden. Er treedt keelpijn op en de amandelen en de slijmvliezen gaan ontsteken. Dit gaat bovendien vaak nog gepaard met diarree en een verkleuring van de urine.

Welke bloedwaarden duiden op leukemie?

Bij leukemie bijvoorbeeld geeft het bloedonderzoek een abnormale stijging van het aantal witte bloedlichaampjes weer, maar ook een daling van het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes. Controle van kanker. Het onderzoek laat zien of het lichaam reageert op een behandeling.

Wat te doen bij te hoog leukocyten?

Bacteriële infecties worden meestal behandeld met antibiotica. Hiermee normaliseren de witte bloedcellen vrij snel, al na enkele weken. In geval van een kwaadaardige bloedziekte is een speciale behandeling nodig in het ziekenhuis, zoals chemotherapie en eventueel beenmergtransplantatie.

Kun je van inlegkruisjes blaasontsteking krijgen?

Als je dus ontlasting hebt gehad kunnen deze bacteriën je makkelijk je plasbuis bereiken Door zweet, via een inlegkruisje of gewoon al als je je afveegt van achter naar voren. Zo komt het ook dat vrouwen die urineverlies hebben en verband hiervoor dragen vaker en infectie hebben dan vrouwen die geen verband dragen.

Wat lijkt op blaasontsteking maar is het niet?

Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.

Wat gebeurt er als je te lang met blaasontsteking loopt?

Als een blaasontsteking onbehandeld blijft, is het mogelijk dat deze overgaat in een prostaatontsteking of nierbekkenontsteking. Dit gaat vaak gepaard met koorts en een ziek gevoel. Indien u last heeft van een blaasontsteking, moet u ervoor zorgen dat u anderhalf tot twee liter per dag drinkt.

Vorige artikel
Waarom moet de placenta eruit?