Sadek (13) was kindsoldaat in Jemen: 'Ik zag hoe andere kinderen omkwamen - RTL NIEUWS

Waarom willen legers kindsoldaten?

Gevraagd door: Fien Adriaansen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (61 stemmen)

Ouders geven hun kinderen met het leger mee omdat ze daar in ieder geval te eten hebben. Kinderen gaan ook het leger in omdat ze op zoek zijn naar werk. Soldaat zijn is voor hen gewoon een baan, net als schoenenpoetser of straatverkoper. Vaak worden kinderen gedwongen of ontvoerd.

Wat voor werk doen kindsoldaten?

Kindsoldaten voeren allerlei opdrachten uit in het leger. Ze doen dienst als boodschappers, spionnen, kampbewakers of koks. Ze worden gebruikt als dragers van wapens, munitie en proviand.

Hoeveel kindsoldaten zijn er in Afrika?

Naar schatting nemen in Afrika meer dan 120.000 kinderen van onder de 18 jaar deel aan gewapende conflicten. Er zijn zelfs kinderen bij die niet ouder zijn dan zeven jaar. Human Rights Watch schatte in 2006 het aantal kindsoldaten wereldwijd op 200 à 300 duizend.

Hoe is het leven van een kindsoldaat?

Kindsoldaten leven in enge situaties. Ze worden vaak met de dood bedreigd als ze zich niet aan de regels houden. De kinderen die echt moeten vechten, krijgen soms zelfs drugs in hun eten. Die drugs zorgen ervoor dat de kinderen geen angst meer voelen en niet goed weten wat ze doen.

Hoeveel kindsoldaten zijn er wereldwijd?

Een cijferoverzicht van deze veel te jonge strijders: Jaarlijks worden er wereldwijd 250.000 kindsoldaten ingezet in conflicten – de meesten in Afrika. 10 tot 40 procent van de kindsoldaten is een meisje. In 20 landen zou sinds 2010 gebruik zijn gemaakt van kindsoldaten, zegt Child Soldiers International.

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn mijn rechten als kind?

Alle kinderen en jongeren hebben rechten. Deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Het verdrag definieert 'kind' als ieder persoon die nog geen achttien jaar oud is. Kinderrechten zijn afspraken die gemaakt zijn tussen bijna alle Staten in de wereld.

Wat wordt er gedaan tegen kindsoldaten?

Voor hen is het vaak nóg moeilijker om de juiste steun te krijgen. Verder is het belangrijk dat er wordt geluisterd naar ex-kindsoldaten en hun zeer uiteenlopende ervaringen. De steun aan kindsoldaten moet hierop worden aangepast. Bovendien is langdurige financiering en een stabiele, duurzame aanpak nodig.

Waar zijn er nog kindsoldaten?

De meeste kindsoldaten zijn er in Afrika, zoals in Sudan, Congo en Tsjaad. Maar er zijn ook kindsoldaten in Azië (bijvoorbeeld Myanmar en Afghanistan), het Midden-Oosten, Zuid-Amerika (vooral Colombia) en zelfs Europa (Tsjetsjenië).

Wat is een kinderarbeid?

De ILO spreekt van kinderarbeid wanneer kinderen onder de 12 jaar werken, wanneer kinderen tussen de 12 en 14 jaar zwaar werk moeten doen en wanneer kinderen onder de 18 jaar gevaarlijk werk moeten doen. Gevaarlijk werk is al het werk wat mogelijk de gezondheid en veiligheid van kinderen beschadigd (ILO, 2017b).

Welke vormen van kinderarbeid zijn er?

Soorten kinderarbeid
  • In de textielfabriek werken door kleding te maken.
  • In de industrie werk te doen door tapijten te knopen.
  • Op het land te werken op plantages of rijst en mais velden.
  • In de mijn werken door stenen klein te hakken.
  • In de dienstverlening te werken dor schoenen te poetsen.

Wat is kinderarbeid in België?

Wat is kinderarbeid

Denk bijvoorbeeld aan (licht) huishoudelijk werk, af en toe helpen in een familiebedrijf of zakgeld verdienen buiten schooltijden en in vakanties. Deze vormen van arbeid vormen vaak geen gevaar voor de persoonlijke ontwikkeling en gezondheid van het kind of hebben geen invloed op school.

Wat is het verschil tussen kinderarbeid en slavernij?

Mannen, vrouwen en kinderen werken daar als slaven. Ze zijn geen echte slaven, want ze kunnen zelf beslissen of ze in de fabriek willen werken of niet, maar de meeste arme mensen hebben geen andere manier om geld te verdienen. Ze hebben eigenlijk maar één keus: hele dagen hard sloven voor een hongerloon.

Wat zijn de 10 rechten van het kind?

Kinderrechten
  • te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
  • een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
  • te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
  • genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
  • onderwijs te volgen (recht op onderwijs)

Wat voor rechten heb je?

Er zijn 2 soorten grondrechten:
  • Klassieke grondrechten: de burgerlijke en politieke rechten. Dit zijn onder andere het kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod.
  • Sociale grondrechten: de economische, sociale en culturele rechten.

Wat is het belangrijkste kinderrecht?

Je mag niet mishandeld of misbruikt worden en mensen mogen jou niet slaan of op een andere manier geweld aandoen. Je mag niet uitgescholden of vernederd worden. Ouders en anderen die voor je zorgen, moeten genoeg aandacht voor je hebben. De overheid moet je beschermen tegen mishandeling, misbruik en verwaarlozing.

Waar heeft ieder kind recht op?

Ieder kind heeft recht op vrije tijd om te luieren, sporten of spelen. Ook moet het voor alle kinderen mogelijk zijn om aan culturele activiteiten mee te doen. Als je iets doet wat volgens de wet verboden is, kun je met de politie in aanraking komen. En als het ernstig is, kun je zelfs een straf krijgen van de rechter.

Welke landen hebben de rechten van het kind niet ondertekend?

Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.

Welk kinderrecht staat centraal?

UNICEF staat voor kinderrechten

Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. En toch worden die rechten nog wereldwijd geschonden. Daarom is UNICEF er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Wat is de geschiedenis van kinderarbeid?

Geschiedenis. Al sinds de prehistorie helpen kinderen mee in het gezin, bijvoorbeeld door voedsel te verzamelen of mee op het land te werken. Rond het eind van de 18e eeuw zien steeds meer huishoudens zich genoodzaakt om het werk op het land te combineren met bijkomende arbeid om het hoofd boven water te kunnen houden.

Is er ook kinderarbeid in Nederland?

Hoewel de wetten uit 1874 en 1901 kinderarbeid grotendeels verbieden, is er nog steeds sprake van kinderarbeid in Nederland, hoewel dit niet op grote schaal gebeurt. Tot twaalf jaar mogen kinderen helemaal niet werken, vanaf twaalf jaar enkel voor een bepaald aantal uren.

Wat is kinderarbeid in de kledingindustrie?

“Ze worden door fabrieken zelf gerekruteerd in het noorden, omdat er een tekort is aan arbeidskrachten in het zuiden, ze vaak ook bereid zijn om voor lagere lonen en in minder goede omstandigheden te werken. Ze weten minder vaak wat hun rechten zijn.

Welke kledingmerken doen aan kinderarbeid?

Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

Hoe lang is er al kinderarbeid?

Kinderarbeid bestaat al net zolang als de mensheid bestaat. In de prehistorie gingen kinderen vaak mee op jacht of hielpen ze bij het verzamelen van voedsel om te overleven. Bij de eerste boeren hielpen ze op het land, in huis en bij het verzorgen van de dieren.

Hoeveel kinderarbeid is er?

Voor het eerst in twintig jaar is er een stijging in het aantal kinderarbeiders. Tussen 2000 en 2016 daalde het aantal met 94 miljoen, nu is er een stijging van 8,4 miljoen kinderen in de afgelopen vier jaar. 73 Miljoen kinderen verkeren in een gevaarlijke werksituatie.

Wat is er slecht aan kinderarbeid?

Kinderarbeid heeft gevolgen voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Omdat kinderen makkelijk uit te buiten, goedkope arbeidskrachten zijn, worden zij eerder ingehuurd dan volwassenen. Daarmee leidt kinderarbeid tot lagere lonen en hogere werkloosheid onder volwassenen.

Volgende artikel
Wat te doen bij thuiskomst baby?