Waarom willen kinderen geen groenten eten?

Gevraagd door: Arthur van der Wal  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (25 stemmen)

Smaak, de lage calorische waarde, een gebrek aan marketing en het simpele feit dat kinderen nou eenmaal kinderen zijn en graag niet doen wat ouders willen. Dat zijn kort samengevat de vier punten die de Franse onderzoeker Sophie Nicklaus vast heeft gesteld in haar onderzoek naar groentenconsumptie van kinderen.

Waarom vinden kinderen groenten vies?

Kinderen zijn dus extra gevoelig voor bittere smaken. En wat doen groenten? Die stimuleren onze bittere smaakpapillen. Je zult kinderen dus meerdere keren iets moeten aanbieden, voordat ze deze smaak lekker vinden.”

Hoe zorg ik dat mijn kind groente eet?

13 tips om je peuter meer groente te laten eten
 • Zelf soep maken. ...
 • Bloemkool raspen. ...
 • Eet met het gezin aan tafel. ...
 • Geef groente niet alleen tijdens de avondmaaltijd. ...
 • Zet een grote bak snoeptomaatjes neer op tafel. ...
 • Koop een tomatenplant en laat je kindje die verzorgen. ...
 • Combineer groente met fruit. ...
 • Ontbijt met groente.

Hoe krijg ik mijn dochter aan het eten?

Ga ervan uit dat je kind zelf kan bepalen hoeveel eten het nodig heeft. Geef kleine porties. Wat ook goed kan werken is om je kind steeds zelf kleine hapjes op te laten scheppen. De winst is dat zijn bordje steeds weer leeg is (dat voelt goed) en je geeft je kind op deze manier veel controle.

Wat als je baby geen groente wil eten?

Nog niet? Laat er dan een paar dagen overheen gaan en probeer het opnieuw. Als je baby het na zo'n 10 pogingen nog niet eet, kan je de conclusie trekken dat hij de smaak echt niet lekker vindt. Probeer het dan een paar maanden later nog eens, om te kijken of zijn smaak al verder ontwikkeld is.

WAAROM je dagelijks veel MEER GROENTE zou moeten eten | SmartTalks 3

28 gerelateerde vragen gevonden

Waarom wil een baby niet eten?

Als je baby zich niet lekker voelt, heeft hij waarschijnlijk ook minder trek. Misschien komen zijn tandjes door, heeft hij last van koorts of verkoudheid, of is hij gewoon heel erg moe. Allemaal redenen waarom je baby niet wil eten.

Welke vitamine moet je nemen als je geen groente eet?

Geen groenten, wel fruit

Door voldoende vitaminen in te nemen kun je natuurlijke immuunsysteem helpen. Voor vitamines A, B6, foliumzuur (B11) en C zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen.

Wat is Voedselneofobie?

De mate waarin kinderen in hun eerste levensjaar nieuwe voedingsmiddelen accepteren, voorspelt het acceptatieniveau in de hele kindertijd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Onder 'voedselneofobie' verstaan we de angst voor en afwijzing van voedsel dat niet of onvoldoende bekend is.

Wat moet je doen als je kind niet wil eten?

Als je kind niet wil eten: 10 tips
 1. Praktische adviezen. Een kleine troost: zo gaat het niet alleen bij jou thuis. ...
 2. 1) Ga de machtsstrijd niet aan. ...
 3. 2) Compenseer niet. ...
 4. 3) Niet te veel drinken. ...
 5. 4) Eet op tijd. ...
 6. 5) Kondig het eten aan. ...
 7. 6) Kleine porties. ...
 8. 7) Geef het goede voorbeeld.

Wat te doen als kind weigert te eten?

Hoe ga je ermee om?
 1. Maak er geen machtsstrijd van. Dwing je kind niet om iets te eten. ...
 2. Houd het gezellig aan tafel. Samen eten is leuk! ...
 3. Houd de porties klein. Geef je peuter niet te grote hoeveelheden. ...
 4. Wees creatief. Maak het bord eens op een leuke manier op. ...
 5. Verstop groentes.

Welke groenten vinden de meeste kinderen lekker?

Welke groenten lusten kinderen het liefst?
 • Mais (32.2%)
 • Broccoli (29.4%)
 • Wortels (23.2%)
 • Sperziebonen (17.2%)
 • Aardappelen (11.8%)
 • Tomaten (11.4)

Welke smaak vinden kinderen lekker?

Jonge kinderen hebben dus een aangeboren voorkeur voor zoet en afkeer van bitter en zuur. Toch kunnen kinderen wel leren wennen aan deze smaken en ze leren waarderen. Hiervoor moeten ze regelmatig opnieuw blootgesteld worden aan de smaak die ze in eerste instantie niet erg kunnen waarderen.

Welke groenten lusten kinderen graag?

“Kerstomaten, bloemkool en spinazie gaan erin als zoete koek, maar ook pastinaak en knolselder liggen goed in markt bij kinderen. Al denk je daar misschien niet altijd aan. Of zoete aardappel en pompoen. Zelfs andijvie en aubergine doen het goed.

Waarom kinderen geen broccoli lusten?

Broccoli en bloemkool moet je leren eten. Australische onderzoekers hebben ontdekt waarom kinderen groente als broccoli en bloemkool zo vaak vies vinden, en volwassenen niet. Dat komt doordat actieve bacteriën in het speeksel bij contact met kolen zwavelhoudende verbindingen produceren die onaangenaam ruiken.

Waarom lusten kinderen geen witloof?

Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.

Wat gebeurt er met je lichaam als je geen groente eet?

Minder dan 400 gram groenten en fruit (250 gram om 150 gram) per dag eten kan het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht vergroten.

Hoe kan ik mijn kind stimuleren om te eten?

Maar door regels op te stellen en je hieraan te houden, creëer je duidelijkheid. Zo keert sneller de rust terug aan tafel, en leert je kind gaandeweg beter te eten. Het is niet erg als je kind even iets minder eet omdat je de nieuwe regels aan het invoeren bent. Geef je kind een paar weken de tijd om eraan te wennen.

Hoe lang mag een kind niet eten?

Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.

Hoe leer je je kind zelf eten?

Tips: Geef je kindje al eens een stukje brood of koek en kijk wat hij ermee doet. Of laat hem zelf het lepeltje nemen: zo leert hij stap voor stap zelfstandig eten. Goed voor de oog-handcoördinatie én zijn tafelmanieren! Uiteraard moet je hem er nog mee helpen en de weg naar zijn mond tonen.

Wat zijn oorzaken van Voedselneofobie?

Een gebrek aan familiariteit met bepaalde voedingsmiddelen is een omgevingsvariabele die bijdraagt tot de mate van neofobie.

Wat zijn twee mogelijke oorzaken van Voedselneofobie?

Oorzaken en ontwikkeling

Alle bronnen zijn het erover eens dat deze 2 voedingsstoornissen worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren; enerzijds de genetische factoren en anderzijds de psychologische gestuurde factoren.

Wat zijn 2 mogelijke oorzaken van Voedselneofobie?

Nog een mogelijke oorzaak is het nog moeten leren van de smaak. Mensen kunnen vier basissmaken proeven: zout, bitter, zuur en zoet. Baby's hebben vaak een aangeboren voorkeur voor zoete en zoute smaken. Kinderen neigen over het algemeen meer naar zoete smaken dan volwassenen.

Welke vitamine mis je als je geen fruit eet?

Genoeg vitamine C - een tip als je weinig fruit eet -

Kun je in plaats van groente fruit eten?

Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.

Kan je dik worden van vitamine?

Nee, je kunt niet dik worden van vitaminesupplementen. Vitamines en mineralen bevatten zelf geen calorieën. In supplementen kunnen wel hulpstoffen als zoetstoffen, (melk)suikers of zetmeel zitten. Echter zit hier dan maar zo weinig van in, zodat een vitaminetablet amper calorieën bevat.