Waarom denken zoveel mensen dat vroeger alles beter was? Dr. Bart van Heerikhuizen (2/5)

Waarom werden huizen vroeger niet geisoleerd?

Gevraagd door: drs Sebastiaan de Haan  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (6 stemmen)

Oudere huizen, vóór bouwjaar 1975, zijn in de meeste gevallen niet goed geïsoleerd. Dit komt omdat isolatie vroeger geen vereiste was bij de bouw, zoals we dat nu wel zien bij nieuwbouwwoningen. Maar door het ontbreken van (goede) isolatie, verliezen deze woningen een hoop warmte.

Hoe isoleerde men vroeger?

Voor de 17de eeuw werden enkel organische isolatiematerialen gebruikt. Denk daarbij aan kurk, mos, kokosvezel en hennep. Ze isoleerden al bij al redelijk, maar waren vaak brandgevaarlijk. Het gebruikte isolatiemateriaal kwam bijna altijd uit de nabije omgeving en werd door de mensen zelf bij elkaar gesprokkeld.

Hoe jaren 70 woning isoleren?

Het isoleren van een jaren 70-woning komt vaak neer op het doorvoeren van twee belangrijke verbeteringen: buitenmuurisolatie en dakisolatie. Buitenmuurisolatie sorteert het meeste effect door aan de buitenzijde isolatiemateriaal aan te brengen en dit bijvoorbeeld te stucen.

Is het verplicht om je huis te isoleren?

Sinds 2020 moeten de daken van alle huur- en koopwoningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voorzien zijn van isolatie. Sinds dat moment is dakisolatie verplicht.

Hoeveel huizen zijn slecht geïsoleerd?

Er zijn nog teveel slecht geïsoleerde huizen in Nederland. Dat blijkt uit de woningmonitor van Natuur & Milieu. Volgens de organisatie gaat het om 1,5 miljoen huizen die de komende zeven jaar verduurzaamd moeten worden omdat ze een slecht energielabel hebben.

32 gerelateerde vragen gevonden

Is ons huis goed geïsoleerd?

Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter uw huis geïsoleerd is. Een isolatielaag van vier centimeter of minder is minimaal. Bij een isolatielaag tussen de vijf en zeven centimeter heeft u een matige isolatie, acht tot en met twaalf centimeter is goede isolatie en bij 13 cm of meer heeft u een zeer goed geïsoleerd huis.

Heeft het zin om te isoleren?

De voordelen van isoleren

Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis beter 'in te pakken' met een dikke laag isolatiemateriaal, houd je de warmte beter vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen.

Wat is een slecht geïsoleerd huis?

Hoog energieverbruik, hoge energierekening

In een slecht geïsoleerde woning moet veel gestookt worden. De warmte kan de woning makkelijk verlaten door muren, ramen, naden en kieren. Wanneer uw woning slecht geïsoleerd is, gaat zo'n 30% van de warmte verloren via de muren en nog eens 30% via het dak.

Wat als dak niet geïsoleerd is?

Het isoleren van je dak is sinds 1 januari 2020 verplicht. Wanneer je dak niet geïsoleerd is zal dit gevolgen hebben wanneer je je huis wil verhuren of verkopen. Zo kan men je woning ongeschikt verklaren wanneer deze verhuurd is of zal je huis minder opbrengen wanneer je het wil verkopen.

Waarom zou je je huis isoleren?

Isoleren verhoogt het wooncomfort. Jouw woning warmt sneller op en de binnentemperatuur blijft constanter. Een goede isolatie voorkomt tocht en maakt komaf met het onaangename gevoel van koude muren. Ook in de warme zomermaanden stijgt jouw comfort, want isolatie houdt de hitte buiten.

Kun je een oud huis goed isoleren?

Ook het isoleren van het dak van oudere huizen is een goede investering. Veel warmte verdwijnt via de kieren in het dak naar buiten. Dat is zonde. Met dakisolatie wordt een oud huis een stuk energiezuiniger.

Wat zijn goede bouwjaren?

Woningen die tussen 1970 en 1980 zijn gebouwd, zijn vaak van goede kwaliteit. Er werd gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen, waardoor de onderhoudskosten laag liggen. Woningen die in de jaren '70 gebouwd zijn, beschikken meestal over goede isolatie.

Waar op letten jaren 80 huis?

Waar moet u op letten bij een huis dat is gebouwd tussen 1970 en 1980? Houd bij deze woningen rekening met Kwaaitaal- en Mantavloeren, de aanwezigheid van asbest én het gebruik van vurenhouten gevelkozijnen. Daarnaast is het zo dat het voegwerk bij deze huizen vaak te wensen over laat.

Wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie?

Nadelen spouwmuurisolatie
  1. Spouwmuurisolatie kan niet bij elk type gevel. ...
  2. Spouwmuurisolatie kan niet bij gevels met dampdichte verf. ...
  3. Spouwmuurisolatie werkt minder bij spouwmuurvervuiling. ...
  4. Spouwmuurisolatie werkt niet optimaal bij cementbaarden. ...
  5. De spouw moet een minimale breedte hebben.

Heeft een jaren 50 woning een spouwmuur?

Is jouw woning gebouwd voor 1920, dan is de kans erg klein dat er een spouwmuur aanwezig is. Een woning gebouwd tussen 1920 en 1975 heeft hoogstwaarschijnlijk wel een spouwmuur. Hetzelfde geldt voor woningen met een bouwjaar na 1975, alleen is de kans groot dat daar reeds spouwmuurisolatie voorzien is.

Waar op letten jaren 90 woning?

Dat zijn bij woningen gebouwd tussen 1988 en 1992 vooral het matig geïsoleerde dak en de vloer, en het slecht isolerende glas. Daarnaast zijn er in de woning naden en kieren te vinden die voor veel ongewenste koude lucht zorgen, zeker in combinatie met de mechanische ventilatie.

Heeft dak isoleren zin?

Met dakisolatie bespaar je veel energie en dus geld. Als je in een gemiddelde hoekwoning van geen naar goede dakisolatie gaat, bespaar je zo'n 420 kuub gas per jaar. Dat is zo'n 500 tot 1.250 euro per jaar, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt.

Waarom isoleren veel mensen het dak van hun huis ook al wordt de zolder niet verwarmd?

Als er een open verbinding is naar zolder, dan zal daar veel warmte naar toe gaan. Maar ook als de zolder gesloten is, zal er door de ongeïsoleerde zoldervloer warmte naar de zolder gaan. Als je het dak isoleert, bespaar je dus altijd energie. Ook voor de gezondheid is het goed om boven te isoleren.

Hoe weet je of je dak goed geïsoleerd is?

Zie je tussen de dakpannen en het dakbeschot isolatiemateriaal? Dan is je dak geïsoleerd. Het gaat meestal om matige dakisolatie.

Hoeveel graden is een goed geïsoleerd huis?

In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.

Hoeveel graden koelt een huis binnen af?

Het is normaal als de temperatuur hartje winter ongeveer 3 tot 5 graden daalt. De cv-ketel kan dan binnen een paar uur je woning weer warm krijgen. Maar als je woning slecht is geïsoleerd, en de temperatuur 's nachts snel daalt (meer dan 5 graden), dan is het slim de nachttemperatuur niet te laag in te stellen.

Hoe snel verliest je huis warmte?

In elk huis gaat er wel warmte verloren, echter hangt dit natuurlijk af van hoe goed dat huis geïsoleerd is. Gemiddeld genomen gaat er 30% verloren door het dak, 25% door de muren, 17% door de luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen. Het meeste gaat dus verloren door het dak.

Kan isolatie schimmelen?

Overal in de lucht bevinden zich sporen van schimmels. Deze sporen kunnen zich op isolatiemateriaal hechten en wanneer ze in contact komen met vocht, dan kan hierdoor schimmel op het isolatiemateriaal ontstaan. Vocht is overigens op alle fronten slecht voor uw isolatiemateriaal.

Wat isoleert beter HR ++ glas of een muur?

Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze 'slecht'. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.

Heeft 1 muur isoleren zin?

Het isoleren van een stuk muur is zinloos als niet de rest van de gevel, het dak en de vloer, wordt meegenomen en er geen dubbel glas wordt geplaatst." Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op.

Volgende artikel
Wat te doen met een 9 jarige?