Blaasontsteking - Oorzaak en behandeling

Waarom urine op kweek zwanger?

Gevraagd door: Sem Molegraaf  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (39 stemmen)

Extra onderzoek van je plas is nodig bij blaasontsteking in de zwangerschap. Als je zwanger bent, is altijd een extra onderzoek van je plas nodig. Dit heet een urine-kweek. Uit dit onderzoek komt welke bacterie de blaasontsteking veroorzaakt.

Waarom urine controleren bij zwangere?

Urineonderzoek. Sommige verloskundigen, huisartsen en gynaecologen controleren de urine van zwangere vrouwen op de aanwezigheid van eiwit en suiker. Dit is geen standaarcontrole meer. Wel wordt bij een hoge bloeddruk gekeken of er eiwit in de urine zit.

Wat zit er in je urine als je zwanger bent?

Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen, waaruit het hCG-hormoon wordt gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Welke infecties gevaarlijk tijdens zwangerschap?

De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus. Na de invoering van universele rubellavaccinatie is congenitale rubella zeer zeldzaam geworden.

Is een blaasontsteking schadelijk voor de baby?

In principe is een blaasontsteking niet gevaarlijk. Het kan alleen wel een gevaar vormen voor de baby als je het niet op tijd laat behandelen. Als een blaasontsteking tijdens de zwangerschap onbehandeld blijft, kan dit overgaan in een nierbekkenontsteking.

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoe herken je een blaasontsteking zwangerschap?

Klachten bij blaasontsteking kunnen zijn: pijn bij het plassen, vaak kleine beetjes plassen, pijn in je rug of pijn onder in je buik. Bel en breng dezelfde dag je plas naar de praktijk. Meestal krijg je medicijnen: antibiotica. Je plas wordt onderzocht op bacteriën die gevaarlijk kunnen zijn voor je baby.

Hoe krijg je blaasontsteking tijdens zwangerschap?

Door de veranderende hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap en de groter wordende baarmoeder die op je blaas drukt, ben je extra vatbaar voor een blaasontsteking. Een blaasontsteking die niet wordt behandeld kan onder andere leiden tot een nierbekkenontsteking en vroeggeboorte, in de ergste gevallen.

Wat zijn streptokokken zwangerschap?

De 'groep-B-streptokok' is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig kan zijn. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor de zwangere en haar kind, maar in een enkel geval wordt de baby ernstig ziek door een infectie met deze bacterie.

Wat zijn de symptomen van toxoplasmose?

Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.

Kan een foetus ziek worden?

Bij de foetus kan als gevolg van de infectie een ernstige bloedarmoede ontstaan, die leidt tot vochtophoping in het lichaampje (hydrops foetalis). Dit is op een echo te zien. In deze gevallen is het soms mogelijk om via een intra-uteriene bloedtransfusie het ongeboren kindje te redden.

Wat als er eiwit in de urine zit zwanger?

Een ernstiger vorm van zwangerschapshypertensie wordt pré-eclampsie genoemd. Hierbij is er eiwitverlies in de urine of zijn er andere tekenen van tijdelijke orgaanbeschadiging. Vroeger sprak men wel van zwangerschapsvergiftiging, maar deze term wordt steeds minder gebruikt. Een zeer ernstige vorm is eclampsie.

Wat betekent het als er eiwit in de urine zit?

Als er wel eiwit in de urine zit, dan is dat vaak een teken van nierschade. Hoe meer eiwit in de urine zit, hoe slechter het met de nieren gesteld is en hoe slechter het in de toekomst met de nieren zal gaan. Als eiwit verloren gaat in de urine, dan zal het lichaam proberen meer eiwit aan te maken.

Hoe vaak urine controleren zwanger?

Tijdens je zwangerschap worden verschillende onderzoeken uitgevoerd. Zo wordt standaard je bloed (minimaal 2 keer) gecontroleerd en wordt bij het intakegesprek je urine gecontroleerd. Afhankelijk van je zorgpad of bepaalde indicaties die kunnen ontstaan kan een bloed- of urine onderzoek vaker nodig zijn.

Kan verloskundige testen op blaasontsteking?

Een beginnende blaasontsteking kan men goed behandelen. Ervaar je één of meerdere van bovenstaande klachten schakel dan je huisarts of verloskundigen in. Je kan dan je urine laten controleren.

Is blaasontsteking gevaarlijk zwanger?

Een blaasontsteking is in principe niet gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Het is daarbij wel van belang dat de blaasontsteking zo snel mogelijk behandeld wordt. Een blaasontsteking kan namelijk in het derde trimester ervoor zorgen dat weeën worden opgewekt.

Hoe merk je dat je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Zwangerschaps-vergiftiging (pre-eclampsie) is een ziekte tijdens je zwangerschap. Je hebt dan een hoge bloeddruk of te veel eiwitten in je urine (plas). Je kunt klachten hebben als hoofdpijn en misselijk zijn. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Hoe merk je toxoplasmose tijdens zwangerschap?

De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode). De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen. Daarnaast zijn koorts, vermoeidheid, nachtelijk zweten, keelpijn en spierpijn mogelijk.

Hoe groot is de kans op toxoplasmose tijdens zwangerschap?

De kans om tijdens de zwangerschap besmet te raken met toxoplasmose is klein, ongeveer één op de 400 zwangere vrouwen loopt tijdens de zwangerschap een besmetting op met toxoplasmose.

Hoe groot is de kans dat je toxoplasmose krijgt?

Toxoplasmose is zeer risicovol bij zwangere vrouwen. Wanneer een vrouw tijdens haar zwangerschap voor het eerst besmet wordt met T. gondii, is er een kans van ongeveer 20 tot 50 procent dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De parasiet kan dan via de placenta bij het kind komen.

Hoe raak je besmet met streptokokken?

Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. De kans op een ernstige infectie is groter tijdens of vlak na waterpokken of een luchtweginfectie, zoals griep. Iemand met de bacterie kan anderen ook besmetten via de handen.

Wat zijn de symptomen van streptokokken?

verkouden met keelpijn, opgezette amandelen in de keel en klieren in uw hals. koorts. roodvonk met een bobbelige tong en rode uitslag op uw huid. een huidontsteking krijgen, meestal bij een wondje op uw onderbeen.

Hoe kom ik aan streptokokken?

De streptokokkenbacterie zit vooral in de neus- en keelholte en op de huid. Anderen kunnen deze bacterie krijgen door niezen of hoesten van iemand die de bacterie bij zich draagt. Ook via direct contact met handen of via voorwerpen (zoals speelgoed) waar de bacterie op zit kan de bacterie worden overgedragen.

Hoe voelt een nierbekkenontsteking als je zwanger bent?

Bij nierbekkenontsteking heeft u 1 of meer van deze klachten: koorts, koude rillingen. ziek gevoel of misselijkheid. pijn in uw rug of zij, aan één of beide kanten.

Kun je aan urine zien of je nierbekkenontsteking hebt?

Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn koorts, troebele urine, pijn bij het plassen en bloed in de urine. De diagnose wordt gesteld met behulp van urineonderzoek.

Is cranberry sap goed tijdens zwangerschap?

Veiligheid. Cranberry-extract in de geadviseerde doseringen is veilig. Cranberry's verlagen de kans op urineweginfecties bij vrouwen die zwanger zijn; tijdens de zwangerschap is (gematigde) consumptie van cranberry's en cranberrysap veilig; cranberry-extract wordt ontraden vanwege het ontbreken van veiligheidsgegevens.