Hoe ademen baby's in de buik? | Vragen van Kinderen

Waarom uitpuilende navel?

Gevraagd door: dr. Danique Otte LLM  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (24 stemmen)

Op het moment dat er een zwakke plek in de buikwand zit, kunnen de buikorganen, met daaromheen het buikvlies, door deze opening in de buikwand heen worden geperst. Dit wordt een breuk, maar ook wel een hernia genoemd. De buikwand is het dunst rondom de navel, vandaar dat hier makkelijker breuken ontstaan.

Hoe komt een uitpuilende navel?

Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.

Wat bepaald hoe je navel eruit ziet?

Vorm van navel hangt af van klem en weefsel

Wat overblijft als de wond is geheeld, is de navel. Hoe de navel eruitziet, hangt er onder andere van af hoe dicht bij het lichaam de klem aangebracht werd en hoe snel het litteken is genezen.

Wat kan er in je navel zitten?

Bacteriën, zweet en vuil

In de gemiddelde navel zitten volgens onderzoek van de North Carolina State University 67 verschillende bacteriën. Ook zweet, vuil en pluis kan zich daar ophopen. Dit kan leiden tot een vervelende geur of zelfs infecties met jeuk en roodheid.

Hoe belangrijk is je navel?

Na het afvallen van de navelstreng heeft de navel geen medische functie meer. Desondanks wordt de navel zelden verwijderd omdat het dan ontstane litteken minder elastisch is dan het originele litteken. Zelfs bij een buikwandcorrectie wordt de navel verplaatst, dit om esthetische redenen.

20 gerelateerde vragen gevonden

Is het goed om je navel schoon te maken?

Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.

Wat zegt je navel over je gezondheid?

"De symmetrie, vorm en positie van de navel kan gebruikt worden om het reproductieve potentieel van vruchtbare vrouwen te schatten, inclusief het risico op genetisch erfelijke problemen", aldus de wetenschapper. Alle placentazoogdieren, inclusief mensen, hebben een navel.

Kun je zonder navel?

Het antwoord is even bizar als eenvoudig: Silke is geboren zonder navel. “Bij mijn geboorte zaten mijn organen niet in mijn buik, zoals bij gezonde baby's”, legt Silke uit aan onze redactie. “Ze zaten in plaats daarvan in de navelstreng.”

Hoe ziet een navelbreuk er uit?

De breuk ziet eruit als een uitstulping van het buikvlies. Dit heet de breukzak. Op de plek van de breuk zit een zwelling. De zwakke plek of opening in de buikwand heet de breukpoort.

Hoe vaak navel schoonmaken?

Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.

Hoeveel mensen hebben een bolle navel?

De meeste mensen hebben een holle navel (ook wel een 'innie' genoemd). Keiharde cijfers ontbreken, maar volgens sommige schattingen heeft zo'n tien procent van de bevolking een uitstekende of bolle navel (een 'outie').

Kan je navel open?

Over een navelbreuk

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.

Is navelbreuk ernstig?

In de meeste gevallen zorgt een navelbreuk niet voor ernstige pijn en zou u de zwelling zonder moeite terug moeten kunnen duwen. Als de pijn opeens sterk toeneemt en u de zwelling niet meer kunt terugduwen, dan zit de uitstulping vast.

Wat mag je niet doen met een navelbreuk?

Als er geen klachten ontstaan door de navelbreuk, is het niet nodig om iets te doen.
...
Een aantal adviezen bij een navelbreuk zijn:
  • Stop met roken als u dat doet. ...
  • Vermijd bepaalde dingen die uw klachten verergeren, zoals zwaar tillen.

Hoe lang in ziekenhuis na Navelbreukoperatie?

Het herstel duurt ongeveer en week. U mag op de dag dat u naar huis gaat niet zelf naar huis rijden. Zorg dat iemand u die dag weer kan ophalen uit het ziekenhuis. Het is belangrijk dat u na de operatie gewoon blijft bewegen, (niet in bed gaan liggen) en de eerste week na de operatie het wondgebied ontziet.

Hoe weet je of je een tumor in je buik hebt?

Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.

Hoe lang duurt herstel na navelbreuk operatie?

Na de controleraadpleging bij de chirurg, drie weken na de operatie, zal je alles terug mogen doen, inclusief heffen en sporten. Bij ontslag uit het ziekenhuis zullen wij je vragen tien dagen na de operatie bij je huisarts langs te gaan voor een wondcontrole en om hechtingen te laten verwijderen.

Hoe lang duurt een navelbreuk operatie?

Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer 30 minuten. U kunt na de operatie dezelfde dag naar huis, mits u zich goed voelt. Vindt de operatie laat in de middag plaats, dan mag u meestal de volgende dag naar huis. Het operatiegebied kan na de operatie pijnlijk zijn.

Kan je je navel veranderen?

Chirurgen kunnen een navelcorrectie op verschillende manieren uitvoeren. Door middel van een zogenoemde umbilicus plastiek kan de vorm en omvang van de navel worden aangepast. Een uitpuilende navel kan met een navelbreuk-correctie hersteld worden.

Is Navelontsteking gevaarlijk?

Bij een navelontsteking bestaat het gevaar dat bacteriën via de bloed- vaten opklimmen naar de lever, urineblaas en andere organen. Als dit gebeurt, kunnen meer- dere ziektetekenen optreden, zoals sufheid, dikke en pij nlij - ke gewrichten, een opgetrok- ken buik en ademhalings- problemen.

Welke zalf voor ontstoken navel?

Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Wanneer de infectie erg uitgebreid is en u koorts heeft, kan de arts een antibioticum om in te nemen voorschrijven. Fusidinezuur bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat uw klachten afnemen.

Hoe lang rust na operatie navelbreuk?

Als de wond droog is, dan hoeft dit niet meer. Na een week mag u ook weer baden. mag u de eerste tijd niet zwaar tillen. Neem op tijd rust en luister naar uw lichaam.

Hoe herken je een Buikbreuk?

Een buikwandbreuk ziet er over het algemeen uit als een zwelling. Afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen, kan de zwelling groter of kleiner zijn. Als de breuk groot is en er beklemming ontstaat, kan een buikwandbreuk pijn doen of klachten veroorzaken.

Doet een navelbreuk operatie pijn?

Na uw operatie is het operatiegebied pijnlijk. In de twee weken na de operatie neemt de pijn af. Vooraf wordt pijnstilling met u afgesproken, ook voor thuis. Vlak na de operatie ondersteunt u het wondgebied met uw hand, vooral bij drukverhoging bij hoesten en persen.

Heb ik een navelbreuk?

Symptomen navelbreuk

U hoeft geen klachten te hebben, maar soms is er sprake van een pijnlijk, branderig gevoel. Wanneer de breuk bekneld raakt, verergert de pijn. Daarnaast ziet u een bult of zwelling bij uw navel.

Vorige artikel
Kun je slapen in een auto?
Volgende artikel
Wat is een Ombre kapsel?