Hoe maak je speculaas (op de traditionele manier)?

Waarom speculoos en geen speculaas?

Gevraagd door: bc. Leah Eerden  |  Laatste update: 24 november 2023
Score: 4.9/5 (40 stemmen)

In Nederland wordt van oudsher meestal speculaas gegeten, in België gaat het meestal om speculoos. Dat komt doordat specerijen in Nederland, dankzij hun kolonies in het Verre Oosten, een pak goedkoper waren dan bij ons. Daarom maakten Belgen meestal de goedkopere variant, zonder speculaaskruiden.

Wat is het verschil tussen speculoos en speculaas?

Speculaas is iets typisch Nederlands en is gemaakt op basis van het specifieke speculaaskruid. De smaak van onze koekjes krijgen we net door een speciaal bakproces waarbij de suiker in het koekje karameliseert en dit heet dus Speculoos.

Waarom heet het speculoos?

In tegenstelling tot Nederland, waar de specerijen voor speculaas relatief goedkoop uit de kolonies werden geïmporteerd, waren de specerijen in België erg duur. Men ontwikkelde in België daarom een recept zonder de dure specerijen en noemde de koekjes Speculoos (LOOS omdat de koekjes zonder specerijen werden gebakken).

Is speculaas typisch Nederlands?

speculaas is een Nederlandse soortnaam, speculoos is de Belgische variant.

Waarom werd er vroeger in België speculaas zonder speculaaskruiden gemaakt?

Speculaas in België

Sommige, met name Belgische grootfabrikanten gebruiken traditioneel geen speculaaskruiden, omdat (tijdens de vroeg 20e eeuw) deze in het zuiden te duur waren voor een commercieel massaproduct.

21 gerelateerde vragen gevonden

Waarom is speculoos zo lekker?

In speculaas zitten speculaaskruiden (een mengsel van onder andere kaneel, nootmuskaat, gember en kardemom) die de koekjes de herkenbare smaak geven. Het koekje is typisch Nederlands en wordt met name gegeten in de periode rond Sinterklaas. Maar eigenlijk is het koekje het hele jaar door lekker!

Waar komt Lotus speculoos vandaan?

Het verhaal van Lotus Biscoff - The Original Speculoos begint in 1932 in een kleine bakkerij in het Belgische Lembeke. Daar wordt met zorgvuldig gekozen natuurlijke ingrediënten het originele recept voor het eerst bereid. Tot op vandaag is Lotus Bakeries een familiebedrijf, nog altijd gevestigd in hetzelfde Lembeke.

Is Biscoff hetzelfde als speculoos?

Vandaag verkoopt Lotus Bakeries zijn speculoos in een 65-tal landen, onder de naam "Biscoff".

Wat betekent speculoos?

Speculoos is een Belgische variant van speculaas. Al viel de Obamaspeculoos in basketoutfit allerminst in de smaak bij de Amerikaanse media, die spraken van 'Belgische racisten' die Obama 'in zijn gezicht uitlachten en schoffeerden'.

Is speculoos typisch Belgisch?

“Spéculos” is een Belgisch gebak, dat vermeldt de Larousse Gastronomique in 1934. Alleen zijn we het er in Vlaanderen nog niet over eens of het nu speculaas of speculoos is. Deze discussie gaan we hier niet voeren. Wat we wel weten is dat speculaas in de Lage Landen een zeer lange traditie kent als feestelijk gebak.

Is Lotus Speculoos gezond?

Gezondheid

Lotus Speculoos is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Lotus Speculoos kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.

Waarom is speculoos Biscoff geworden?

Jan Boone, CEO van Lotus Bakeries, maakte in een interview bekend dat de naam 'speculoos' in ons land zou veranderd worden in 'Biscoff'. Het publiek protesteerde fel. In een interview met De Tijd zei Jan Boone dat speculoos voortaan ook bij ons Biscoff – een samentrekking van biscuit en coffee - zou heten.

Kan speculoos slecht worden?

Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.

Wat zit er in Lotus speculoos?

Ingrediënten. Tarwebloem, suiker, plantaardige oliën (palmolie van duurzame en gecertificeerde plantages, raapolie), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), sojabloem, zout, kaneel.

Waar is speculoos van gemaakt?

De meeste speculaasproducten zijn gemaakt van bloem, bruine suiker, boter en speculaaskruiden. Voorbeelden van andere producten met speculaaskruiden zijn bijvoorbeeld kruidnoten (ook wel pepernoten genoemd), amandelspeculaas, speculaasbrokken en gevuld speculaas.

Waar wordt speculoos van gemaakt?

De hoofdingrediënten van speculoos zijn tarwebloem, kandijstroop (van bietsuiker) en soms kaneel.

Hoeveel calorieën in 1 speculoos?

Er zitten 33 kilocalorieën in 1 stuk (7 gram) speculaasje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'speculaasje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.

Is speculaas een koekje?

Speculaas, een krokant koekje met een kruidige smaak.

Is speculaas koek?

Speculaasjes zijn oud-Hollandse koekjes boordevol geschiedenis. Het originele speculaas recept is namelijk gemaakt met exotische specerijen die zeelieden in de 18e eeuw uit verre oorden meebrachten naar Nederland.

Waarom heet Lotus Biscoff?

De naam Biscoff komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Het is een samentrekking van biscuit en coffee, en de naam waaronder ons favoriete koekje wereldwijd gekend is. Enkel in België, Nederland en Frankrijk wordt Lotus Speculoos gebruikt. De naamswijziging past in het groeiverhaal van Lotus.

Is Lotus Speculoos lactosevrij?

Speculooskoekjes worden gemaakt met kandijstroop of gekarameliseerde suiker. Is Lotus speculoospasta lactosevrij? Ja Lotus speculoospasta en is lactose- en melkvrij.

Hoe lang blijft speculoos goed?

Deze kan je zonder problemen 2 à 3 weken bewaren. Het is wel belangrijk dat je de verpakking steeds opnieuw goed sluit zodat er geen lucht aan de speculaas kan. Doe je dat niet, dan neemt de speculaas het vocht uit de lucht op en is hij niet meer zo krokant als hij zou moeten zijn.

Hoe noemde Lotus vroeger?

Vóór de Tweede Wereldoorlog maakte Lotus behalve speculoos ook peperkoek. Het is pas na de oorlog dat het bedrijf zich ging toeleggen op speculoos, toen de meest veelbelovende productcategorie. De peperkoek bleef decennialang afwezig uit Lotus' productengamma.

Wie is eigenaar van Lotus?

Lotus-eigenaar Proton (Maleisië) werd in 2017 overgenomen door het Chinese Geely. Eerder was het merk eigendom van General Motors (1986 – 1993) en Romano Artiolli (1993 – 1996), naar wiens kleindochter Elisa de Elise is genoemd.

Wie is de baas van Lotus?

Dat heeft grote baas Jan Boone van Lotus Bakeries uit Lembeke gisteren aangekondigd in de krant De Tijd. De koekjes heten al bijna overal ter wereld Biscoff, behalve bij ons en in Nederland en Frankrijk. Boone wil van Biscoff een wereldmerk maken, even herkenbaar als Coca Cola, Pampers of Kellogg's.