5 Pureed Soup Recipes - EASY SOUP RECIPES

Waarom soep pureren?

Gevraagd door: Elias Martens  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.8/5 (66 stemmen)

Beter bewaren. Als je soep pureert met een mixer of in de blender, breng je extra zuurstof in de soep. Samen met de lucht kunnen er bacteriën in de soep terechtkomen waardoor ze sneller bederft.

Hoe lang moet je soep pureren?

Voor zware klussen zoals bijvoorbeeld het kneden van brooddeeg geldt een maximale gebruiksduur van 1 minuut, terwijl de staafmixer voor lichtere klusjes zoals soep pureren maximaal 2 minuten achter elkaar gebruikt mag worden.

Hoe gezond is gepureerde soep?

Als u gepureerd of anderszins fijngemalen eten eet, ontbreekt er dus eigenlijk een deel van de spijsvertering. “Daarom is het verstandig en beter voor je vertering om te kauwen op een smoothie of puree. Een smoothie goed dik maken en met een lepel eten kan een oplossing zijn”, adviseert Sabine Leijten.

Hoe kun je het beste soep pureren?

Hoe moet je soep pureren? Soep pureren gaat heel eenvoudig met een staafmixer. Haal de pan van het vuur, zet hem op een onderzetter op het aanrecht. Houd de pan met de ene hand vast met behulp van een ovenwant of een pannenlap en pureer de soep met je andere hand met een staafmixer.

Waarom moet soep doorkoken?

Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.

41 gerelateerde vragen gevonden

Waarom mag er tijdens het trekken van een bouillon nooit een deksel op de pan?

Laat bouillon nooit koken, maar heel zachtjes trekken zonder deksel op de pan. Door het borrelen van het water emulgeren de vrijgekomen vlees- en viseiwitten met het vet in het water en wordt de bouillon troebel.

Waarom mag je kant en klare soep niet koken?

Een hap suiker en zout

In kant-en-klare soep zitten ingrediënten die iemand die zelf soep maakt niet nodig heeft. Zo is er vaak bindmiddel en verschillende E-nummers aan toegevoegd, maar ook veel zout en suiker.

Hoe soep pureren zonder staafmixer?

Je kunt ook met de hand pureren. Hiervoor gebruik je een pureestamper of pureeknijper of een passe-vite. Een pureestamper of pureeknijper is een handig keukengereedschap om met de hand groente en fruit te pureren.

Waarom komt er schuim op de soep?

Het schuim dat op je soep komt bij het mixen kan absoluut geen kwaad. Het kan zelfs zeer lekker zijn, zo'n luchtig, schuimend soepje. Het schuim komt aan de oppervlakte omdat je met je mixer lucht in de soep mixt. Die lucht komt dan bovendrijven in de vorm van kleine belletjes, schuim dus.

Kun je pureren met staafmixer?

Of er nu iets gepureerd, geklopt, gemengd, gehakt of geëmulgeerd moet worden: de staafmixer kan het allemaal aan. Je kunt de staafmixer dus voor veel meer gebruiken dan het pureren van smoothies, sauzen of soepen.

Is het goed om elke dag soep te eten?

De voedingsdriehoek adviseert om elke dag voldoende water te drinken. Soep kan, ter afwisseling van een glas water, bijdragen tot de dagelijkse inname aan vocht. Met een kom gezonde soep (200 ml) neem je ongeveer een zevende van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vocht in (ongeveer 1,5 liter).

Welke soep is goed voor de darmen?

Goed voor je darmslijmvlies. Deze soep rijk aan bètacaroteen dat het lichaam kan omzetten in vitamine A. Dit is goed voor de slijmvliezen waaronder je darmslijmvlies*.

Wat als je elke dag soep eet?

Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig soep eten minder zwaarlijvig zijn. Soep levert doorgaans weinig calorieën voor een groot volume (gemiddeld minder dan 100 kcal voor 250 ml groentesoep) en zorgt voor een verzadigingsgevoel. Het is dan ook een ideaal voorgerecht.

Kan je soep na 4 dagen nog eten?

De meeste soepen houden het 2 tot 3 dagen uit in een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.

Kan je soep een dag laten staan?

Soep in blik, of de soep die je tegenwoordig in afgesloten zakken kunt kopen in de supermarkt, blijft doorgaans nog 2 tot vele maanden goed. Kijk daarom altijd op de verpakking naar de tenminste houdbaar tot datum. Is de verpakking geopend, dan kan de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaard worden.

Waarom moet je soep zeven?

Als je liever een heldere bouillon wilt, kun je de bouillon zeven. Dat doe je door een schone vochtige theedoek in een grote zeef te leggen. Giet dan de soep door de zeef in een schone pan. Bouillon maken van soepvlees met bot, zorgt voor een intensere smaak.

Waarom mag een bouillon niet koken?

De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.

Waarom moet je soep niet koken?

Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.

Hoe voorkom je dat soep zuur wordt?

Koel je soep zo snel mogelijk af

Je zou de temperatuur van jouw soep best binnen de 2 uur moeten kunnen verlagen tot een temperatuur van 10°C en ze vervolgens verder laten afkoelen in de koelkast. Laat soep niet op het vuur of aanrecht staan, maar koel ze af op een rooster zodat er langs alle kanten lucht bij kan.

Wat is beter blender of staafmixer?

Een staafmixer is het meest geschikt voor het pureren van ingrediënten. Zo pureer je bijvoorbeeld groente in een pan tot soep of je pureert fruit tot een smoothie. Over het algemeen is het resultaat met een staafmixer iets grover. De smoothie of soep bevat dus wat meer stukjes dan bij een blender.

Kun je hete soep in de blender doen?

Hete vloeistof

Laat kokend hete soepen altijd even afkoelen voor je ze blendt. De stoom van de warme soep zou de druk in de blender anders zodanig kunnen verhogen, dat het deksel niet meer stevig vaststaat. Zo zou je je weleens ernstig kunnen verbranden.

Welke staafmixer is het beste voor soep?

Welke staafmixer is geschikt voor soep? Soep pureren en mixen is één van de hoofdfuncties van een staafmixer. Iedere staafmixer is hier dus geschikt voor. Een rvs staafmixervoet is fijn bij bijvoorbeeld tomatensoep, zodat jouw staafmixer niet rood kleurt.

Kun je verse soep 2 keer opwarmen?

Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.

Kan je soep na 2x opwarmen nog invriezen?

Kan je soep 2 keer invriezen? Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.

Wat is gezonder tomatensoep of groentesoep?

Overigens maakt het verder niet veel uit welke soep je eet. Een tomatensoep die je vers hebt gemaakt, is niet veel gezonder dan een uiensoep of een groentesoep, of andersom.