BEVALLING #1 WEEËN OPVANGEN | Ademhalingstechniek | Houdingen | TENS | Geboorteplan | Verloskundige

Waarom puffen bij bevalling?

Gevraagd door: Ashley Wouters  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (18 stemmen)

Het zogenaamde puffen is een bekende ademhalingstechniek voor bij de bevalling die vooral wordt gebruikt aan het einde van de ontsluitingsfase. Bij het puffen is je inademing korter dan je uitademing, waardoor je lichaam een teken krijgt om de hartslag en de bloeddruk te laten dalen.

Hoe moet je weeën Wegpuffen?

Ademhalen of puffen bij pijnlijke weeën

Probeer goed door je neus in te ademen en blaas in drie pufjes uit je mond. Twee keer kort en een keer lang, totdat je longen leeg zijn. Als je een wee voelt aankomen kun je al beginnen met puffen, zo ben je de wee voor en kom je in een goed ritme.

Waarom persweeën Wegpuffen?

Als je rustig kunt blijven, weeën weg kunt puffen en in je eigen 'bubbel' zit, zijn weeën vaak beter te verdragen dan wanneer je meteen bij de eerste wee in de stress schiet. Of je wel of geen pijnstilling krijgt.

Hoe moet je ademen tijdens bevalling?

Ademhalen tijdens de bevalling

Je ademt in één keer goed in door de neus en in twee keer uit door de mond, gevolgd door één lange uitademing waarmee je je longen leegmaakt. Heb je een wee? Begin met puffen en probeer het ritme van in- en uitademen aan te houden, totdat je je wee voelt wegzakken.

Hoe kun je ontspannen tijdens bevalling?

Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling.
...
Mentaal en lichamelijk ontspannen kan ook door middel van:
  1. Massage. Je spieren ontspannen en je voelt je kalmer. ...
  2. Yoga. ...
  3. Hypnose. ...
  4. Aromatherapie en muziek. ...
  5. In bad gaan.

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kan je ontspannen tijdens bevalling?

Adem door je buik

Daarbij gaat je buik als een blaasbalg heen en weer en zo is je zuurstofvoorziening het beste. Bij elke inademing komt de onderkant van je buik naar voren en bij het uitademen valt je buik weer terug. Je borstkas blijft relatief onbeweeglijk en je schouders ontspannen.

Hoe lang duurt het persen bij een bevalling?

Je lichaam perst mee als er een wee komt. De baarmoeder maakt golvende bewegingen. Bij je eerst kind duur de uitdrijving gemiddeld 45 minuten, maar soms ook ruim 1,5 uur. Bij je tweede of volgende kind verloopt de uitdrijving meestal veel sneller, gemiddeld 20 minuten.

Hoe kun je het beste weeën opvangen?

Je kunt de weeën bijvoorbeeld staand opvangen terwijl je voorover leunt en wat heen en weer wiegt. Bij rugweeën kan het fijn zijn om op je handen en knieën te gaan zitten. Ook liggen op je zij kan prettig zijn, eventueel met een kussen tussen je benen. Ook het in beweging blijven kan goed aanvoelen.

Waarom mag je niet persen voor 10 cm?

Pas wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt is de baarmoedermond volledig open en klaar voor de geboorte van je baby.

Wat doet meer pijn dan een bevalling?

Geen twijfel mogelijk: een bevalling doet veel meer pijn dan een trap in je kruis. Ook het geboortekanaal van vrouwen is rijk aan dergelijke pijncellen. Tijdens een bevalling wordt het kanaal sterk opgerekt en ervaart de vrouw net zo'n pijn als mannen bij een trap in het kruis.

Wat is erger weeën of persen?

Meestal wordt de pijn erger als de ontsluiting toeneemt. De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.

Is de baby druk tijdens weeën?

De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.

Kun je slapen met weeën?

neem iets ontspannends voor de nacht, een glas warme melk, een warm bad of twee paracetamol, kunnen helpen om toch een paar uur te slapen. Een rubberen kruik tegen je buik (stop hem in je onderbroek om hem op z'n plek te houden) tijdens het slapen kan de baarmoeder zo ontspannen dat je toch kunt slapen.

Kan je al ontsluiting hebben zonder weeën?

Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën. Als de bevalling dan echt begint heb je al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.

Hoe lang kun je met 3 cm ontsluiting lopen?

De baarmoedermond zal korter worden (verstrijken) en zich geleidelijk openen tot 3-5 cm ontsluiting. Gemiddeld genomen duurt deze fase 8 uur.

Hoe lang nog na 5 cm ontsluiting?

Je hebt nu al je concentratie en kracht nodig om je weeën op te vangen. Met 5 cm ontsluiting komen de weeën nu ongeveer elke 2-4 minuten en houden 1-1,5 minuut aan. Vanaf nu zal je ontsluiting gemiddeld 1 cm per uur vorderen bij een eerste kindje. Als je al eens eerder bent bevallen kan dit sneller verlopen.

Wat als je niet kan persen?

Als het persen, om wat voor reden ook, niet lukt dan kan het zijn dat de gynaecoloog een vacuümverlossing voorstelt. Bij een vacuümverlossing word je eerst verdoofd van onderen, dan wordt er een knip gezet om voldoende ruimte te maken.

Waarom veel puffen?

Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.

Hoe vaak mag je puffen?

De maximale dosering is acht inhalaties (800 microgram) per dag. Bij inspanningsastma is de dosering twee inhalaties (200 microgram) tien tot vijftien minuten voor de inspanning. De startdosering is één keer per dag 100 microgram.

Waarom spoelen na puffen?

Ook kan na inhalatie de mond spoelen met water helpen poederdeeltjes weg te laten stromen en de zuurbalans in de mond te herstellen. Inhalatie-instructies zijn te vinden op www.inhalatorgebruik.nl.

Kunnen weeën stoppen door stress?

Door de aanmaak van adrenaline kunnen de weeën sterk afnemen of zelfs stoppen, waardoor je vervolgens meer stress ervaart. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan van meer adrenaline, minder oxytocine, afnemende weeën, minder endorfine, en daardoor meer pijn, meer stress etc.

Hoelang rustig aan doen na bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Hoe laat begint een bevalling meestal?

De meeste bevallingen beginnen tussen de 37e en 42e week. Maar wanneer begint de bevalling nou eigenlijk en waaraan kun je dat merken? In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën, in 10% met het breken van de vliezen. Maar soms kan het ook nog loos alarm zijn.

Volgende artikel
Wat zijn de 4 elementen van taal?